Posted on

klasifikasi hotel

Melakukan perjalanan perniagaan atau hanya melancong ke negara lain, hampir selalu harus menginap di hotel atau hotel. Tetapi bagaimana untuk membuat keputusan di kalangan sebilangan besar mereka? Untuk kemudahan mendapatkan idea mengenai hotel dan perkhidmatan yang mereka sediakan, mereka mula membuat klasifikasi hotel.

Sistem dunia klasifikasi hotel termasuk semua klasifikasi yang dibuat mengikut kriteria atau kategori yang diterima pakai di negara yang berlainan.

Klasifikasi utama hotel:

 • mengikut lokasi: di bandar, di pantai laut, di pergunungan;
 • dengan kapasiti: kecil, sederhana, besar dan gergasi;
 • untuk tempoh kerja: sepanjang tahun atau bermusim;
 • oleh tahap harga bilik: belanjawan, ekonomi, sederhana, kelas pertama, apartmen, bergaya;
 • untuk tujuan fungsional: perniagaan atau masa lapang;
 • untuk jangka masa tinggal para tetamu: panjang dan pendek;
 • pada tahap keselesaan.

Klasifikasi hotel mengikut tahap keselesaan ditentukan mengikut kategori:

 • bilangan bilik;
 • premis biasa;
 • peralatan;
 • keselesaan perumahan;
 • perkhidmatan;
 • Kebolehcapaian untuk orang kurang upaya dan orang dengan mobiliti yang kurang.

Ia adalah klasifikasi hotel yang dianggap sebagai antarabangsa, sistem bintang yang dipanggil. Ia bergantung pada sistem klasifikasi hotel di Perancis, di mana tahap maksimum keselesaan yang dapat disediakan oleh hotel kepada tetamunya adalah sesuai dengan jumlah bintang. Sistem ini digunakan di banyak negara di dunia. Juga ada sistem lain berdasarkan tahap keselesaan yang ada di negara-negara Eropah yang lain: Great Britain - mahkota, Jerman - kelas, di Greece - surat, di Itali dan Sepanyol - kategori.

Oleh kerana sistem pengklasifikasian hotel antarabangsa adalah klasifikasi bintang-bintang, sistem lain hanya menerjemahkannya. Untuk memudahkan untuk membongkar hal ini, jadual menunjukkan bagaimana klasifikasi mengikut bintang berkorelasi dengan sistem lain di negara-negara Eropah.

klasifikasi hotel11

Perkhidmatan apa yang disediakan oleh hotel mengikut bintang?

Kategori 1 *

Hotel-hotel seperti ini boleh ditempatkan di pusat dan di pinggir bandar, direka untuk beberapa bilik, mereka mempunyai sekatan pada waktu ketibaan. Di hotel ini, pelancong hanya boleh bergantung kepada tempat tidur dan mandi, tanpa makanan. Bilik ini direka untuk dua atau lebih orang. Di dalam bilik terdapat katil, meja samping tempat tidur, kerusi, almari pakaian, basuh dan tuala, dengan kadar dua keping setiap orang. Bilik mandi, tandas, peti sejuk dan TV terletak di lantai. Bilik-bilik dibersihkan setiap hari, linen berubah sekali seminggu, dan tuala setiap 3-4 hari.

klasifikasi hotel1 klasifikasi hotel2

Kategori 2 **

Di hotel jenis ini anda akan disediakan dengan penginapan dan mandi, kadang-kadang sarapan kontinental. Di bangunan itu sendiri ada restoran atau kafe. Di dalam bilik kecuali perabot utama perlu bilik mandi dan TV, untuk kawalan jauh dari mana anda perlu membayar secara berasingan. Telefon, selamat, tempat letak kereta, dobi, cucian kering dan sarapan juga disediakan dengan bayaran. Pembersihan harian, bed linen berubah selepas 6 hari, dan tuala - selepas 3-4 hari.

klasifikasi hotel3 klasifikasi hotel4

Kategori 3 ***

Jenis pelancong yang paling biasa adalah hotel. Bilik-bilik boleh menjadi satu, dua atau tiga kali ganda. Di wilayah hotel mesti ada pakaian untuk tetamu, kolam renang, gim, perkhidmatan Internet, pertukaran mata wang dan tempahan tiket.

Di dalam bilik: TV, peti sejuk, bilik mandi, kadang-kadang bar mini dan telefon. Lenan katil diubah dua kali seminggu, tuala berubah setiap hari, selain itu mereka menyediakan sabun. Di Turki, bilik ini berhawa dingin.

klasifikasi hotel5 klasifikasi hotel6

Kategori 4 ****

Hotel-hotel ini mempunyai tahap perkhidmatan yang tinggi dan keselesaan. Di sini akan menyediakan tempat tinggal, makan dan hiburan. Semestinya kehadiran parkir tertutup, bilik persidangan, restoran, dan perkhidmatan ulang-alik, perkhidmatan dobi, menyeterika dan cucian pakaian, perkhidmatan percuma tambahan: gimnasium, mahkamah, kolam renang dan disko.

Kemudahan: TV Warna dengan alat kawalan jauh, peti ais, bar mini, pendingin hawa, peti keselamatan di bilik, telefon, pengering rambut, kelengkapan peribadi (sabun, gel mandian, syampu), dan lain-lain pembersihan bilik dan perubahan linen setiap hari. Perkhidmatan bilik sepanjang masa.

klasifikasi hotel7 klasifikasi hotel8

Kategori 5 *****

Hotel tingkat tinggi ini menawarkan lebih banyak bilik yang luas dengan pemandangan yang baik. Bilik-bilik juga boleh menjadi pelbagai bilik. Di samping itu, apa yang ditawarkan di dalam bilik hotel bertaraf empat, masih terdapat kosmetik yang diperlukan untuk mandi, selipar dan jubah mandi. Tetamu mendapat perhatian maksimum, dan hampir semua hasratnya dipenuhi.

klasifikasi hotel9 klasifikasi hotel10

Setelah mengenali sistem klasifikasi hotel di dunia dan senarai yang diberikan oleh setiap jenis perkhidmatan, anda akan dapat memilih hotel yang sesuai untuk percutian anda. Sebuah hotel yang memenuhi syarat - memenuhi jaminan percutian yang baik!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 92