Posted on

Penyu merah di rumah - peraturan untuk menjaga

Kura-kura red-bellied yang tidak menguntungkan dan omnivora di rumah sentiasa popular. Makhluk-makhluk ini boleh membanggakan daya tahan dan ketahanan yang panjang, tetapi penjaja jarang mengabdikan diri kepada para pendatang baru dengan butir-butir penjagaan reptilia, yang membawa kepada kesilapan-kesilapan yang menjengkelkan dan juga kematian haiwan peliharaan.

Penyu merah di rumah – isi

Menggambarkan nuansa persoalan bagaimana untuk menjaga kura-kura merah di rumah, anda mesti terlebih dahulu memikirkan terrarium. Peniaga haiwan yang tidak bertanggungjawab tidak selalu menyebut bahawa kura-kura mampu berkembang menjadi diameter 30 cm yang mengagumkan, jadi anda tidak boleh melakukan tanpa akuarium pepejal. Reptilia dengan cepat mencemari habitat mereka, sebuah bekas yang luas dengan peralatan yang berkualiti dan terpilih akan sangat memudahkan tugas amatur yang bercita-cita untuk menjaga haiwan peliharaan eksotik.

Jangka hayat kura-kura merah di rumah

Dalam persekitaran liar, penyu mempunyai musuh yang mencukupi, di sini mereka terperangkap oleh penyakit, pelbagai fenomena semulajadi, oleh itu, sehingga hari jadi tiga puluh mereka, mereka hidup tidak lebih dari 1% dari jumlah reptilia. Dalam persoalan berapa banyak kura-kura hidup hidup di rumah, semuanya bergantung pada kelayakan seseorang dan sikap bertanggungjawabnya terhadap haiwan kesayangan. Disebabkan tahap miskin penjagaan dalam binatang peliharaan rumah terrarium di tengah-tengah tidak sering hidup lebih lama daripada 15 tahun, tetapi ada bukti yang menunjukkan bahawa di bawah keadaan yang ideal, mereka disambut bersama-sama dengan pemilik ulang tahun ke-40.

Akuarium untuk Penyu Merah

Kura-kura dilahirkan sehingga 3 cm, tetapi pada tahun ketiga mereka mampu membesar hingga 15 cm dengan nutrisi yang tepat, oleh itu, pada tahap pembelian terarium, seseorang harus segera berfikir tentang membeli tangki yang luas. Berfikir tentang apa yang akuarium untuk kura-kura merah akan menjadi yang paling berjaya, memberi keutamaan kepada tangki kaca dengan jumlah 100 liter (lebih baik dari 200 liter) setiap seorang dewasa. Adalah dinasihatkan untuk memilih tangki rendah dan lebar dengan kawasan bawah yang besar, sehingga 25% dari ruang yang anda perlu peruntukkan untuk susunan garis pantai buatan.

Tanah memerlukan reptilia untuk berehat dan menggunakan mandi “cerah”, di sini mereka mengeringkan mayat mereka di bawah lampu ultraviolet dan memanaskan diri mereka selepas prosedur air. Kepada haiwan kesayangan tidak melarikan diri, jangan letakkan pulau tiruan lebih dekat daripada 30 cm dari pinggir akuarium dan menjaga penutup pepejal untuk terarium dengan lubang pengudaraan. Kura-kura merah di rumah memerlukan kolam dengan kedalaman lapisan air sebanyak 40 cm. Pulau kecil dibuat kuat, dengan tanah kasar dan cerun dari bawah, anda boleh menggunakan struktur kedai siap pakai.

Akuarium untuk Penyu Merah

Apakah keperluan penyu merah dalam akuarium?

Untuk menyelesaikan masalah bagaimana untuk melengkapkan akuarium untuk kura-kura merah, anda perlu membeli senarai lengkap instrumen yang paling perlu. Dengan penyesuaian yang sesuai adalah lebih mudah untuk mempertahankan mikroklimat optimum di dalam terarium, suhu stabil persekitaran akuatik. Hiasan ruang dalaman mempunyai nilai estetik, tanpa tumbuhan buatan, garang dan gua, rumah kura-kura merah kelihatan lemah dan tidak dapat dilihat di rumah.

Peralatan utama untuk terrarium rumah:

 • pemanas air;
 • penapis luaran atau dalaman;
 • cahaya ultraviolet dengan radiasi 5% UVB untuk mempercepatkan sintesis vitamin D3 oleh badan kura-kura di rumah (kanak-kanak memerlukan lampu 10% UVB);
 • lampu dengan lampu pijar untuk memanaskan ruang dalaman;
 • termometer;
 • pulau buatan;
 • pemandangan tiruan.
 • Apakah keperluan penyu merah dalam akuarium?

Suhu air untuk penyu merah dalam akuarium

Penyu-penyu merah dalam keadaan domestik membelanjakan sebahagian besar masa dalam persekitaran akuatik, sehingga kedudukannya secara langsung mempengaruhi kesihatan reptil. Kami pastikan suhu air disimpan dalam lingkungan 22-28 ° C. Apabila ia berkurangan, haiwan menjadi lembam, selera mereka berkurangan, imuniti semakin bertambah buruk. Sekiranya suhu tinggi, maka haiwan tidak berenang, mereka duduk lebih jauh di pulau itu, yang memberi kesan buruk kepada kesihatan mereka. Air untuk kura-kura merah di rumah digunakan untuk dimurnikan dan tetap, tanpa kekotoran ammonia dan klorin.

Penjagaan penyu penyu hiasan

cahaya ultraungu dan lampu biasa terrarium hingga 12 jam setiap hari, menguruskan mereka pada ketinggian 25 cm. Di bawah ini reptilia matahari mengambil dalam tempoh musim panas pada 20 ° C, secara beransur-ansur membiasakan mereka kepada cahaya semula jadi. Walaupun dengan penapis, kita menggantikan air di teratum sehingga 2 kali seminggu. Hiasan slider merah-eared dalam penjagaan di rumah tidak digalakkan untuk berjalan di atas lantai, di mana ia boleh menangkap sejuk dalam draf atau menelan barang-barang kecil.

Apa yang perlu memberi makan penyu merah di rumah?

Haiwan muda memerlukan diet yang kuat dengan protein haiwan, makanan utama untuk remaja ditawarkan sekali sehari, selain itu mereka boleh makan salad atau alga, yang kami menyimpan dalam terarium. Individu dewasa dengan saiz 7 cm suapan sekali setiap 2-3 hari, separuh daripada diet dibuat dari makanan sayuran. Lebih baik menggunakan makanan mentah pada suhu bilik yang ketat. Untuk memberi makan kura-kura merah, gunakan beku makanan siap beku atau produk buatan sendiri.

Apa penyu merah yang makan di rumah:

 • ikan rendah lemak;
 • kepingan hati;
 • serangga;
 • krustasea;
 • siput air tawar;
 • fillet cumi;
 • wortel;
 • daun salad;
 • duckweed;
 • hornwort;
 • semanggi;
 • rumpai padang rumput yang tidak beracun;
 • irisan zucchini dan timun.

Bagaimana untuk membiak penyu merah di rumah?

Pada umur 5-6 tahun, adalah mungkin untuk menghasilkan kura-kura merah di rumah, kawin lebih baik berlaku dari bulan April hingga Mei. Adalah optimum untuk mengekalkan seorang lelaki untuk beberapa rakan kongsi, dalam hal persaingan individu yang agresif dapat menimbulkan kecederaan pada lawan. Pada malam kawin, kita meningkatkan dos vitamin dan makanan asas. Kami berlepas penyu berpasangan, supaya jiran-jiran tidak mengganggu pergaduhan proses pembiakan.

Suhu air di terarium dikekalkan pada 25 ° C. Sering agresif lelaki tidak mahu melepaskan wanita yang keluar dari kolam, dan dia tercekik, supaya cecair tidak mencurahkan lebih daripada 10 cm. Mengawan mungkin tertunda selama beberapa hari, pada masa ini tidak mengganggu penyu di rumah. Telur betina didepositkan sehingga 10 keping, mereka harus dimasukkan ke dalam inkubator pada suhu 26-30 ° C. Embrio berkembang kira-kira 2-5 bulan, adalah wajar untuk menjaga haiwan muda sehingga setahun dalam akuarium berasingan.

Bagaimana kura-kura merah membiak di rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 − 82 =