Posted on

Kertas adalah salah satu bahan terbaik untuk kreativiti. Dari sini anda boleh melakukan hampir segala-galanya – dari hiasan pokok Krismas ke rumah kanak-kanak dan pemandangan ke persembahan rumah. Di samping itu, mencipta hiasan kertas adalah cara terbaik untuk meluangkan masa bersama anak-anak.
Dalam artikel ini, kami akan bercakap tentang cara membuat perhiasan dari kertas dengan tangan anda sendiri.

Bagaimana untuk membuat barang kemas diperbuat daripada kertas?

Pompons adalah jenis perhiasan kertas yang paling universal dan popular.

Bergantung pada saiz, mereka boleh digunakan untuk menghias pakaian, aksesori atau pedalaman.

Mari kita lihat dengan lebih dekat proses membuat kertas pompon.

Kami akan memerlukan kertas tisu berwarna (kertas kraft), gunting dan benang. Kami meletakkan beberapa kepingan kertas di atas satu sama lain dan mengumpulnya dengan akordion. Untuk bola kecil, 4 lapisan cukup (2 helai dipotong separuh), secara purata, kira-kira 6-7, dan untuk bola besar – tidak kurang daripada 8 lapisan kertas.

Lebih luas langkah “akordion”, yang lebih megah dan lapang akan menjadi pompon. Tetapi tidak terbawa-bawa – lipatan yang lebar adalah lebih sukar untuk meluruskan, terutamanya pada mulanya.

hiasan kertas dengan tangan anda 1

Bahagian tengah lembaran dilipat diikat dengan rentetan (tidak mengetatkan, tetapi cukup ketat). Adalah penting bahawa benang terletak betul-betul di tengah, jika tidak, pompon akan menjadi miring, satu sisi. Untuk menunjuk tengah tanpa sebarang masalah, lipatkan “akordion” pada separuh dan mengikat rentetan atau dawai pada lipatan. Jika anda merancang untuk menggantung bola, pastikan bahawa hujung longgar benang cukup panjang. Potong tepi “akordion”. Anda boleh memotongnya dalam separuh bulatan atau segitiga – seperti yang anda suka.

hiasan kertas dengan tangan anda 2

Kemudian dengan lembut dan berhati-hati, supaya tidak merosakkan kertas, kami mula menyebarkan setiap helaian secara berasingan. Jangan tarik di tepi kertas, cuba bergerak sedekat mungkin ke tengah helaian, dan kemudian menyebarkan lapisan individu. Lebih baik terlebih dahulu memisahkan lapisan dengan separuh, dan tidak memisahkan satu lembaran dari jumlah jisim. Sebagai contoh, jika anda mempunyai pompon besar sebanyak 8 helaian, pertama membahagikan 4 dan 5 lapisan, dan kemudian bahagikan kumpulan yang terhasil dalam setengah lagi. Jangan cuba segera memberi pompom bentuk yang betul – pertama, hanya memisahkan kepingan antara satu sama lain.

hiasan kertas dengan tangan anda 3

Selepas semua lapisan “akordion” diluruskan, kita mula mengkaji setiap lapisan secara berasingan. Luruskan dan selaraskan setiap hela sehingga kami mendapat bola kertas yang lucu.

hiasan kertas dengan tangan anda 4

Setelah membuat beberapa saiz warna dan warna yang berbeza, anda boleh menggantungnya di dinding atau tersebar di atas meja, lantai atau mana-mana permukaan lain.

perhiasan kertas dengan tangan sendiri 5

Kini anda tahu bagaimana membuat hiasan anak-anak dengan tangan anda sendiri dan dengan mudah dapat menghias karnival atau kostum perayaan.

Juga dari kertas, mungkin untuk membuat bunga gergasi yang luar biasa untuk hiasan dalaman atau pukulan foto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

74 + = 83