Posted on

Plak coklat di akuarium

Kandungan ikan akuarium agak menyusahkan. Dan salah satu masalah yang paling biasa dihadapi oleh pencinta ikan adalah salutan coklat di dinding akuarium, tanah dan tanaman. Ia bukan sahaja merosakkan penampilan estetik akuarium, tetapi juga menunjukkan kehadiran beberapa masalah di dalamnya.

Dan ia tidak lain dari diatom. Mereka kelihatan seperti salutan coklat di akuarium, dan boleh menutupi dinding, batu, tumbuhan dan perhiasan dekoratif. Sebab penampilan mereka boleh berfungsi sebagai:

  • jumlah cahaya yang tidak mencukupi;
  • kombinasi yang salah dari spektrum cahaya merah dan biru;
  • pengudaraan air tanpa penapis dengan penyingkiran residu yang tidak teratur daripada makanan dan najis. Dari ini, penggantungan diselesaikan pada kaca mata, yang menyumbang kepada pembangunan alga.

Di samping itu, diatom sangat sering terbentuk di akuarium baru dan hilang sendiri selepas 2-3 minggu.

Tetapi untuk menjawab soalan, mengapa di dalam akuarium anda terdapat serbuan yang perlu untuk cuba secara bebas, setelah menganalisis keadaan konkrit.

Bagaimana untuk membersihkan akuarium daripada serbuan?

Cara paling mudah untuk memerangi diatom ialah membeli "pembersih akuarium" secara langsung. Ini termasuk antsistrusov muda, ototsiklyusov, girinoheylyusa, serta siput atau tanduk harimau.

Juga, jika salutan coklat muncul di dalam akuarium, ia boleh dicairkan dengan bantuan bahan kimia. Dengan pilihan alatan ini, penjual membantu di mana-mana kedai haiwan kesayangan.

Dan sudah tentu, jangan lupa tentang cara yang paling mudah (tetapi agak sukar) untuk berjuang untuk kesucian akuarium - pembersihan itu. Gelas itu boleh dibersihkan dengan pengikis, dan unsur hiasan - tarik keluar dan bilas di dalam air yang tersisa selepas penggantian.

Tetapi dalam mana-mana keadaan adalah perlu untuk menentukan punca pembentukan serbuan itu dan, jika boleh, untuk menghapuskannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 37