Posted on

madu kuning plum

Untuk tepat, plum seperti ini dipanggil "Madu Putih". Kata sifat "kuning" tegas dilampirkan pada nama pelbagai ini disebabkan oleh fakta bahawa kedua-dua kulit buah dan daging mereka mempunyai warna kuning yang jelas. Dan mengapa plum ini dipanggil madu, dan tidak perlu diterangkan. Jika anda pernah mencuba buah-buahan wangi ini, maka anda tahu bahawa tiada apa-apa selain persatuan dengan madu, rasa mereka tidak menyebabkannya. Tetapi mereka tidak suka, kerana terdapat kelembutan yang menyenangkan yang mengharumkan rasa manis madu. Plum madu kuning adalah pelbagai dibiakkan di Ukraine. Untuk dedikasi beliau akan melampirkan tangan ke L.I. Taranenko, seorang saintis yang bekerja di cawangan Donetsk Institut Hortikultur Akademi Sains Agrarian Ukraine.

Penerangan yang pelbagai

Huraian plum madu harus bermula dengan fakta bahawa pokok ini adalah tumbuhan yang tinggi. Sekiranya ditanam di tempat yang sesuai, ia boleh membesar sehingga lima meter. Tetapi pokok itu tidak berbeza mahkota yang terlalu tebal. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa bilangan cabang dari pokok varietas ini cukup kecil jika dibandingkan dengan pokok-pokok plum jenis lain.

Plum varietas ini mekar lebih awal daripada yang lain. Ini adalah disebabkan oleh gred "Madu Putih" - berbuah, sama ada proses pendebungaan, atau pembentukan koloni dan buah-buahan lebih lanjut tidak mungkin jika tiada debunga dari tumbuhan lain. Pollinator untuk pokok "Madu Putih" boleh menjadi tumbuhan spesies ini yang mekar dalam tempoh yang sama. Selalunya peranan pendebungaan dimainkan oleh pokok-pokok plum dari jenis "Early Donetska Hungary", "Karlishev's Renoclod" atau "Hungarian Early".

Gred "Madu putih" merujuk kepada hasil yang tinggi. Di samping itu, pokok-pokok ini dengan mudah boleh bertolak ansur dengan musim kemarau dan frosts, jadi anda boleh menanam pelbagai jenis plum kuning di hampir mana-mana wilayah. Satu lagi kelebihan varieti ini adalah sikap tidak menonjol dalam menjaga. Walaupun "Madu Putih" ditanam di rantau utara, buahnya tetap besar, tanpa kehilangan kualiti rasa, yang mereka sukai.

Plum bunga "Madu putih" tumbuh agak besar. Satu buah boleh menimbang dari 40 hingga 50 gram. Plum mempunyai bentuk bulat biasa, kulitnya agak ketumpatan tinggi, yang membolehkan untuk menjalankan pengangkutan tanpa kerosakan pada musim menuai. Kulit berwarna kuning, ada lapisan lilin putih. Pulpa ini berair, kuning, padat, mempunyai rasa madu dan aroma yang ringan, dengan nota masam. Tulang itu sendiri tidak sepenuhnya dipisahkan. Pakar menilai rasa buah-buahan, selepas merasa, meletakkan plum "Putih madu" 4.5 mata daripada 5 mungkin.

Kelebihan dan keburukan pelbagai

Seperti yang dinyatakan di atas, buah-buahan pelbagai plum ini matang cukup awal. Selalunya pada hari-hari terakhir bulan Julai, jenis plum kuninguntuk memulakan penuaian. Mereka menggunakan buah-buahan dari "White Honey" pelbagai terutamanya untuk penggunaan dalam makanan segar. Walau bagaimanapun, mereka juga sesuai untuk pemeliharaan kerana kulit yang padat. Jams, compotes, jem dari plums kuning madu diperolehi sangat baik. Anda juga boleh menggunakannya untuk membuat tampalan pai.

Jika kita bercakap mengenai kelemahan pelbagai ini, kini kebun-kebun telah menemui hanya satu. Dan ia terdiri daripada fakta bahawa pokok-pokok tumbuh tinggi, yang bermaksud bahawa terdapat banyak tempat di taman. Sekiranya saiz tapak anda membolehkan anda menanam beberapa pokok varieti "Madu Putih" tanpa menjejaskan tumbuhan lain, selamat memperoleh benih. Rasa buah-buahan wangi ini begitu baik sehingga anda tidak akan menyesalinya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

43 + = 45