Posted on

Roda Ferris di London

Mana-mana pelancong yang merancang perjalanan ke ibu UK, mahu untuk melawat “London Eye” yang terkenal – roda Ferris, yang merupakan salah satu tarikan terbesar seumpamanya di dunia. Projek megah roda Ferris di London, direka oleh David Marks and Julia Barfield – pasangan suami isteri arkitek, memenangi kemenangan besar dalam pertandingan bagi struktur yang paling megah khusus untuk Millennium – peralihan dari abad XXI abad XX. Oleh itu nama asal London Eye – Roda Milenium. titik bahasa inggeris menarik terletak di pantai selatan Thames, di taman Jubilee Gardens.

Ciri-ciri struktur tarikan

Ketinggian roda Ferris di London adalah 135 meter, yang bersesuaian dengan saiz pencakar langit 45 tingkat. Cabs of attraction adalah kapsul 10-ton tertutup yang ditutup dengan tempat duduk yang selesa. Kapasiti setiap kabin adalah sehingga 25 penumpang. Sama seperti 32 bandaraya London, dan menurut niat penulis, bilangan gerai sepadan dengan nombor ini. Ini simbolik, kerana roda Ferris adalah kad melawat sebuah bandar besar Eropah. Jumlah berat struktur raksasa ialah 1,700 tan. Secara luar biasa secara teknikal daya tarikan itu diselesaikan: gerai tidak digantung ke rim, seperti struktur lain yang lain, tetapi dipasang di luar.

Roda Ferris di London2

Terima kasih kepada fakta bahawa kapsul kabin hampir benar-benar telus, perasaan penerbangan belum pernah terjadi sebelumnya di bandar kuno dibuat. Perasaan ini timbul dari kenyataan bahawa kapsul itu membuka pandangan panorama yang luas. Dalam cuaca yang jelas, jejari paparan adalah 40 kilometer. Penglihatan yang sangat mengagumkan ialah roda Ferris di waktu petang dan pada waktu malam, apabila diterangi lampu LED. Reka bentuk yang menyerupai menyerupai rim hebat hebat dari basikal gergasi.

Roda Ferris di London3

Pada bulatan penuh tarikan itu dibelanjakan kira-kira setengah jam, manakala kelajuan pergerakannya adalah 26 cm seminit. Seperti kelajuan yang kecil membolehkan penumpang masuk dan keluar dari teksi tanpa henti apabila kapsul mereka berada di kedudukan terendah. Pengecualian dibuat hanya untuk golongan kurang upaya dan orang tua. Untuk memastikan pendaratan dan pendaratan yang selamat, roda digantung.

Roda Ferris di London4

Bagaimanakah saya dapat ke roda Ferris di London?

London Eye adalah berjalan kaki singkat dari stesen Waterloo modal. Juga dengan berjalan kaki, anda boleh dengan cepat sampai ke landmark Bahasa Inggeris dari stesen metro Westminster.

Bagaimanakah roda Ferris berfungsi di London?

Roda London Ferris beroperasi sepanjang tahun. Dalam tempoh dari Jun hingga September, jam operasi tarikan dari 10.00. sehingga pukul 21.00. Dari bulan Oktober hingga Mei, roda mengambil penumpang dari pukul 10.00. sehingga pukul 20.00. Pada hari Valentine, London Eye berfungsi walaupun pada waktu malam.

Apakah kos tiket untuk roda Ferris di London?

Harga roda Ferris di London bergantung kepada jenis tiket. Tiket standard yang dibeli di pejabat tiket terus dekat tarikan untuk seorang dewasa kos £ 19 (kira-kira $ 30), untuk kanak-kanak dari 4 hingga 15 tahun – £ 10 ($ 17). Membeli tiket melalui Internet, anda boleh menyimpan hampir seperlima daripada kos. Juga, diskaun yang besar diberikan kepada orang yang menggunakan tiket gabungan, iaitu, pelancong yang telah memutuskan untuk melawat beberapa tarikan di London.

Pada mulanya, “London Eye” dirancang hanya sebagai projek sementara. Tetapi terima kasih kepada populariti masa aksi itu, tarikan itu diperpanjang hingga 20 tahun. Jika anda percaya data terkini, mercu tanda London yang hadir hanya memberi laluan kepada Menara Paris Eiffel. Sesetengah orang romantis malah menggunakan pembinaan untuk majlis perkahwinan mereka sendiri.

Roda Ferris di London5

Baru-baru ini di dalam akhbar terdapat maklumat bahawa pemodenan kemudahan itu dirancang, termasuk pemasangan TV dan internet tanpa wayar. Ini memberi harapan bahawa “London Eye” akan kekal selama beberapa dekad.

Pemandangan yang lain di London, yang bertujuan untuk melawat dan melihat setiap pelancong, adalah Big Ben yang terkenal, Westminster Abbey, Muzium Madame Tussauds dan banyak lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 79