Posted on

Selepas pensterilan, kucing mempunyai ketulan pada perut

Sekiranya anda mempunyai kucing yang lembut di rumah anda, maka anda harus bersedia untuk hakikat bahawa sedikit masa akan berlalu dan haiwan akan mula menunjukkan naluri semula jadi. Dan kemudian anda sedang menunggu malam-malam tanpa tidur dengan kusam berbunyi. Haiwan kesayangan anda akan menjadi tidak taat, boleh enggan makan dan minum. Kucing akan selalu meminta untuk pergi ke luar dan jika dia masih berjaya melarikan diri, selepas beberapa lama dia akan membawa anda keturunannya: anak kucing, yang perlu diberikan kepada seseorang. Untuk mengelakkan semua masalah ini, ada cara yang benar-benar berperikemanusiaan – sterilisasi kucing.

Pembedahan ini dalam kebanyakan kes adalah tanpa komplikasi. Walau bagaimanapun, kadang-kadang selepas pensterilan kucing mungkin mempunyai ketulan pada abdomen.

Kucing mempunyai ketulan pada perut – apa itu?

Bengkak seperti di perut di bawah jahitan, yang muncul dalam kucing selepas pensterilan, kadang-kadang boleh menjadi hernia selepas operasi. Dalam kes ini, lipit menyimpang, organ dalaman, paling sering gelung usus atau omentum, menonjol, dan benjolan dibentuk di permukaan abdomen. Ciri khas hernia adalah bahawa benjolan sedemikian akan menjadi lembut hingga sentuhan dan mudah hilang walaupun dengan sedikit tekanan. Komplikasi selepas bersalin ini memerlukan perundingan wajib pakar, kerana mungkin untuk menyerang hernia. Dan jika benjolan itu mengganggu kucing, maka pembedahan diperlukan untuk menghilangkan benjolan di perut.

Kadang-kadang, benjolan mungkin terjadi di kawasan jahitan kerana ciri-ciri penyembuhan tisu haiwan tertentu. Fenomena ini – edema postoperative atau pembiakan tisu granulasi. Dalam kes ini, ia bukan patologi, dan kon ini hilang sekitar sebulan selepas operasi.

Sekiranya tidak ada keradangan di tapak bulge, punca penampilannya boleh menjadi penyerapan bahan jahitan yang cepat, iaitu, dengan jahitan yang tidak sempurna, benang hilang dan benjolan dibentuk di tempat ini. Setelah pensterilan, kucing mempunyai ketulan pada perut1
Mungkin kucing selepas operasi itu berjalan dengan lancar, dan ini menyebabkan penampilan benjolan di abdomen. Di samping itu, komplikasi postoperatif seperti itu boleh timbul akibat daripada pelanggaran teknik penyerahan doktor haiwan.

Untuk mencegah penampilan kon selepas operasi sterilisasi, perlu berhati-hati mengikut cadangan doktor haiwan untuk penjagaan kucing. Dalam beberapa hari pertama, anda perlu mengehadkan mobiliti haiwan kesayangan anda dan tidak membenarkan ia menjadi hipotermik. Jubah pasca operasi tidak boleh dikeluarkan sebelum tempoh yang dibenarkan. Dalam kes-kes yang teruk, anda boleh memakai kord kolar khas, yang akan menghalang tumpahan jahitan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *