Posted on

Semut di apartmen - ubat yang paling berkesan untuk semut rumah di apartmen

Semut di apartmen bukan hanya ketidakselesaan bagi isi rumah. Selalunya mereka membawa bakteria yang berbahaya kepada kesihatan manusia. Merangkak di mana sahaja yang mereka mahu, mereka dengan cepat dan meluas pelbagai penyakit, produk rosak daripada untuk membawa orang banyak masalah.

Sebab-sebab kemunculan semut di apartmen

Untuk memulakan perjuangan yang berkesan, anda perlu memahami sebab mengapa semut di apartmen ditanam. Pada dasarnya, mereka datang ke rumah kami, jika:

 1. Musim sejuk datang di jalanan. Seperti mana-mana serangga berdarah panas, semut di apartmen mencari surga hangat untuk sementara waktu.
 2. Anda tidak cukup berhati-hati untuk menjaga pesanan di dapur dan di bilik lain. Banyak makanan, terutama manis, boleh menarik semut. Anda tidak boleh meninggalkan gula, barang bakar, madu, jem di tempat yang dapat diakses – ini adalah makanan serangga yang paling disukai. Anda perlu sentiasa membersihkan meja dari serbuk dan basuh pinggan selepas makan.
 3. Jiran-jirannya terlibat dalam mengganggu semut di apartmen mereka. Bahagian koloni yang masih hidup itu pergi ke rumah terdekat untuk mencari perlindungan. Mungkin, ini adalah di mana pangsapuri anda menjadi.

Berdasarkan sebab-sebab kemunculan semut di dalam rumah, pencegahan akan terdiri dari yang berikut:

 1. Pembersihan secara tetap dan menyeluruh di dapur, menghapus kemungkinan bahawa sisa makanan akan berada di atas meja, lantai dan permukaan lain.
 2. Mengelakkan makanan di bilik lain di mana serbuk, menumpahkan teh manis, dan sebagainya boleh kekal.
 3. Berhati-hati mengikat walaupun celah terkecil di papan skirt, bingkai tingkap, pintu, dinding, lantai.
 4. Mengesan penampilan tanda-tanda kehadiran serangga di apartmen dan memerangi tepat pada waktunya.

Bahaya semut untuk orang:

 1. Mereka mengganggu semata-mata dari sudut pandangan estetik. Dengarkan dan nosy, mereka dapat naik ke dalam beg yang disegel. Mereka boleh didapati di tuala, produk penjagaan diri. Semua ini menjadi alasan anda malu untuk menjemput pengunjung ke rumah dan tidak menyenangkan berada di dalamnya sendiri.
 2. Semut dengan tujuan untuk mempertahankan diri sering menggigit orang. Bagi sesetengahnya, ia hanya merupakan faktor yang tidak menyenangkan, tetapi bagi pesakit alahan gigitan semut boleh menjadi masalah yang jauh lebih besar.
 3. Serangga ini adalah pembawa mikrob. Mereka boleh melawat pertama di tempat sampah anda, dan kemudian berjalan di sekeliling meja atau naik ke dalam cawan, pinggan dan sebagainya. Ini selain fakta bahawa mereka boleh membawa jangkitan dari jalan.
 4. Semut boleh menyebabkan kerosakan yang ketara terhadap makanan dan anggaran anda. Bersetuju, jika anda mencari mereka dalam beg gula-gula atau biskut, ia tidak mungkin anda akan mahu menggunakan mereka untuk makanan dan hanya membuang segala-galanya.

Semut merah di apartmen

Sebahagian daripada “tetamu” yang tidak diundang adalah kerabat kecil. Di apartmen itu terdapat sama ada koloni segera, atau pada mulanya menjalankan pengakap. Semut rumah merah berbeza dari semut taman. Mereka tidak mampu hibernating untuk musim sejuk, kerana mereka mendiami rumah hangat, di mana mereka mula parasit dan membahayakan. Diabaikan di sudut terpencil dari pangsapuri anda, mereka mengelakkan keperluan untuk membina semut. Makan sisa-sisa makanan dari meja anda, mereka menyingkirkan keperluan untuk mendapatkan hidup mereka dengan kerja keras. Sebab utama penampilan mereka ialah mencari kehangatan dan banyak makanan.

semut merah di apartmen

Semut coklat di apartmen

Rumput semut biasa biasa di dalam apartmen, kemungkinan besar, anda tidak sengaja muncul. Mungkin anda atau seseorang dari penghuni rumah lain membawanya ke pakaian atau kasut. Untuk spesies semut ini, ia tidak tipikal untuk mencari perlindungan dan kehidupan di rumah manusia. Anda tidak akan melihat di pangsapuri mereka skuad mereka. Serangga tunggal hanya dapat dilepaskan kembali ke kebebasan.

semut coklat di apartmen

Semut kuning di apartmen

Semut rumah kuning di apartmen jauh lebih kecil daripada Firaun merah. Seperti orang lain dari negara-negara hangat, serangga ini lebih suka tinggal di rumah-rumah yang hangat, dan bukannya di alam. Mereka menembusi ke kasut dan pakaian kami, merangkak melalui retak di lantai dan dinding aci pengudaraan. Mencari sarang mereka tidak begitu mudah, kerana mereka memilih untuk tinggal sudut terpencil di rumah kita – jurang bawah baseboards, saluran udara, siling antara lantai. Tetapi serbuan biasa mereka mencari makanan boleh membawa banyak kesulitan.

semut kuning di apartmen

Semut hitam di apartmen

Untuk semut hitam yang besar ia tidak wajar untuk muncul untuk masa yang lama di sebuah rumah atau apartmen. Mereka lebih suka menetap di taman, merapikan aphids di sana, membina anthills. Jika ia berlaku bahawa mereka merangkak kepada anda, semut-semut melawan di apartmen tidak akan menjadi sesuatu yang sangat sukar. Anda hanya perlu menyekat mereka daripada masuk ke perumahan, dan mereka yang telah menembusi salah satu cara yang disebutkan di bawah ini. Sekiranya semut semut hitam terletak berhampiran dengan rumah, anda boleh mengambilnya di atas sekop.

semut hitam di apartmen

Semut putih di apartmen

Oleh itu, tiada semut putih dalam alam semula jadi. Putih atau telus adalah individu yang sangat muda, yang belum memperoleh warna utama. Sekiranya anda melihat serangga sedemikian, ia bermakna di tempat berhampiran sarang semut terletak. Perkara utama yang semut di apartmen takut adalah kemusnahan tempat pembiakan dan habitat mereka, iaitu sarang ini. Mencari semut putih, anda boleh dengan cepat mencarinya.

semut putih di apartmen

Ubat yang berkesan untuk semut di apartmen

Ia satu perkara jika semut-semut kebun mengembara ke dalam apartmen anda secara tidak sengaja melalui keretakan. Anda hanya mengeluarkan “tetamu” tunggal ini, mengelak jalan penembusan dan kebolehpercayaan memprosesnya dari luar dengan sesuatu yang berbau busuk. Satu lagi persoalan ialah bagaimana menangani semut domestik di apartmen, yang datang dalam koloni dan merasakan diri mereka tuan. Dengan cohabitants parasit yang berterusan, perjuangan akan lebih lama dan serius. Terdapat banyak cara, industri dan buatan sendiri, bersedia membantu anda.

Asid Borik dari semut di apartmen

Semut di dalam apartmen takut asid borik, sementara bagi seseorang ia hampir sepenuhnya selamat. Racun ini adalah serbuk tidak berbau putih yang larut dalam air. Anda boleh membeli asid borik di mana-mana farmasi, kosnya rendah. Kesan ubat ini adalah dalam kesan neurologi dan steril.

asid borik dari semut di apartmen

Jadi, asid borik dari semut di apartmen adalah resipi:

 1. Umpan kering. Serbuk asid dicampur dengan gula dan ditaburi dengan trek, di mana semut dan tempat pengumpulan mereka berjalan. Ia tidak akan diperlukan untuk menaburkan apa-apa campuran kawasan di bawah wastafel dan berhampiran sampah boleh.
 2. Umpan cecair. Ia perlu mencampurkan 5 g asid borik dengan 50 g gula dan tambah 50 g air. Untuk menarik serangga, anda boleh menambah sedikit jem atau madu pada campuran. Umpan ini harus diletakkan di topi kecil dari kaleng dan botol dan tersebar di sekitar apartmen.

Perangkap untuk semut di apartmen

Anda boleh menggunakan dulang siap pakai yang dijual di jabatan khusus, serta yang dibuat sendiri, sebagai contoh, perangkap asid borik yang diterangkan di atas. Kedua-duanya bertujuan menghancurkan semut-semut yang menyusup mereka. Mereka menarik, untuk sebahagian besar, bau. Setelah diselitkan dalam racun, serangga membawa ke sarang, di mana ia menjangkiti individu lain, termasuk rahim.

Dengan cara ini, perjuangan utama harus diarahkan tepat pada kemusnahan rahim, tanpa mana koloni akan cepat mereput dan mati. Dengan penggunaan perangkap, anda tidak perlu teka-teki untuk mencari rahim semut di sebuah apartmen. Lebih-lebih lagi, sarang mereka boleh berada di tempat yang paling tidak dijangka. Serangga yang diracun sendiri akan membawa racun ke dalam sarang dan dengan itu menyebabkan kerosakan pada koloni dan kepalanya.

perangkap untuk semut di apartmen

Dichlorvos dari semut di apartmen

Alat ini diketahui ramai sejak zaman dahulu lagi. Tertanya-tanya bagaimana untuk menghilangkan semut kecil dalam apartmen, dichlorvos semburan datang ke fikiran adalah salah satu yang pertama. Dadah moden tidak begitu toksik untuk orang dan tidak mempunyai bau yang tidak menyenangkan seperti dulu. Kepada semut dalam apartmen hilang dengan cepat, ia adalah perlu untuk menyembur dichlorvos di tempat mereka habitat kemungkinan dan makanan: retak, paip dan di bawah menyusur di belakang permaidani, kawasan singki dan tong sampah. Dalam kes ini, jet tidak perlu lebih dekat daripada 30 cm dari permukaan yang dirawat.

dichlorvos dari semut di apartmen

Cuka dari semut di apartmen

Yang popular dan pada masa yang sama cara yang sangat berkesan bagaimana untuk mendapatkan semut di rumah dari apartmen adalah menggunakan cuka meja biasa. Bau semutnya benar-benar tidak tahan. Di samping itu, laluan cuka yang tidak dirawat tidak lagi membaui enzim semut, supaya serangga tidak dapat mencari jalan ke sarangnya. Semut di apartmen anda bertarung dengan cuka:

 1. Kami menyediakan penyelesaian. Untuk melakukan ini, campurkan dalam bahagian yang sama cuka dan air.
 2. Kami mencari jejak serangga dan, jika boleh, sarang mereka. Mereka akan menjadi tempat di mana semut sering bergerak mencari makanan dan di mana mereka sentiasa berkumpul dalam kumpulan.
 3. Kami memproses laluan dan sarang dari pengabut, mencurahkan campuran yang telah disediakan sebelumnya. Minyak wangi cuka semut disorient, memaksa anda untuk bergerak dari rumah anda untuk mencari keadaan hidup yang lebih baik.

cuka dari semut di apartmen

Alkohol ammonia dari semut di apartmen

Seperti cuka, ammonia merosakkan semut dengan baunya. Untuk merawat trek semut dan tempat pengumpulan serangga, ia perlu mencairkannya dengan air dalam perkadaran 1:10. Iaitu, dalam satu liter air tuangkan botol ammonia (100 g). Bagaimana untuk menghilangkan semut kecil di apartmen: penyelesaian yang dihasilkan perlu memproses lantai, kabinet, meja, kabinet dan permukaan lain. Menariknya, orang tidak lama lagi akan dapat merasakan bau ammonia, dan semut akan merasakannya untuk masa yang lama. Secara berkala, rawatan mesti diulang sehingga semut meninggalkan apartmen anda.

ammonia dari semut di apartmen

Ragi daripada semut di apartmen

Mungkin ubat paling mudah dan paling murah untuk semut rumah di apartmen adalah yis biasa, yang kami gunakan untuk penaik. Mereka perlu dicampurkan dengan sedikit air, untuk rasa menambah madu atau jem dan umpan di tempat semut yang paling banyak dikunjungi. Serangga, setelah merasakan “makanan istimewa” semacam itu, hanya akan pecah dan mati akibat rangsangan ragi dalam perut.

ragi dari semut di apartmen

Ultrasound dari semut di apartmen

Novel baru dalam pasar dana dari perosak domestik, repeller ultrasonik, berjaya mendapatkan publisiti yang luas di kalangan mereka yang berusaha meminimumkan penggunaan pelbagai racun di rumah mereka. Dalam praktiknya, telah terbukti bahawa peranti sedemikian boleh mengatasi dengan baik dengan luka lipas dan tikus. Jika anda prihatin terhadap semut kecil di apartmen, bagaimana untuk menghilangkannya? Malangnya, kebanyakan repellen ultrasonik meninggalkan semut yang tidak peduli terhadap kesan gelombang bunyi. Jadi keberkesanannya terhadap serangga ini diragukan.

ultrasound dari semut di apartmen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =