Posted on

Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri

Setiap aquarist tahu bahawa pembersihan akuarium memerlukan bukan sahaja air, tetapi juga tanah. Untuk menghilangkan serpihan yang terkumpul dari pasir atau jisim batu, satu peranti khas digunakan – saring untuk membersihkan akuarium. Dengan itu, anda boleh dengan mudah mengekstrak sisa-sisa makanan yang tidak dimakan, membuang zarah-zarah alga dan produk-produk aktiviti penting bagi semua penduduk di bawah air. Pembersihan seperti sangat berguna, kerana ia menghalang pemanasan tanah, pembentukan hidrogen sulfida berbahaya dan amonia di dalamnya.

Apabila siphons untuk membersihkan akuarium tidak wujud, tanah itu perlu dirampas, dibasuh, dan kemudian dicurahkan semula ke tempatnya. Walau bagaimanapun, prosedur sedemikian mempunyai kesan buruk terhadap aktiviti penting bakteria yang bermanfaat di dalam air. Sekarang masalah ini diselesaikan.

Memandangkan bagaimana siphon berfungsi untuk akuarium, ia tidak akan menjadi sangat sukar untuk memulihkan ketenteraman di rumah di bawah laut kerajaan. Cukup untuk merendam hos di tanah dan meniup ke dalam tiub. Pada draf pemulangan, semua sampah bersama-sama dengan air mengalir ke dalam bekas di hujung hos yang lain. Pada masa ini, tanah naik sehingga setengah paip lebar, dan kemudian selamat tenggelam ke bawah.

Hari ini di kedai-kedai haiwan kesayangan terdapat banyak jenis siphon. Walau bagaimanapun, harga mereka kadang-kadang tidak menarik. Oleh itu, aquarist yang paling bijak memutuskan untuk melindungi diri mereka dari sisa yang tidak perlu dan membuat sarang buatan sendiri untuk akuarium.

Reka bentuk peranti ini agak mudah. Dalam asal, ia adalah satu hos konvensional, yang dilampirkan pada akhir tiub yang luas. Ramai yang cuba untuk memperbaiki model, dan untuk kemudahan hos dilampirkan ke tepi pir perubatan biasa yang tidak mempunyai untuk meniup ke dalamnya, dan ia adalah cukup beberapa kali untuk memerah mentol. Walau bagaimanapun, keberkesanannya tidak meningkat.

Unsur yang paling penting dalam pemasangan siphon untuk akuarium adalah selang itu sendiri. Untuk kapasiti 100 liter, tiub dengan diameter 10 mm adalah sesuai. Jika anda menggunakan lebih tebal, maka semasa “menuai” anda tidak dapat melihat berapa banyak air yang akan tuangkan ke dalam baldi sebelum anda membersihkan bahagian bawah. Untuk melindungi anda daripada masalah seperti di kelas induk kami, kami menunjukkan kepada anda bagaimana untuk membuat suntikan untuk akuarium 50 liter barang yang pasti berada di rumah setiap orang. Untuk ini kita perlukan:

 • hos dengan diameter 5 mm – 1 m;
 • botol plastik air – 1 pc;
 • suntik 10 kiub – 2 keping;
 • pita penebat;
 • tembaga di bawah hos – 1 pc;
 • pisau.

Kami membuat sifon untuk akuarium dengan tangan kita sendiri

 1. Mula-mula kita mengambil jarum suntik, mengeluarkan piston dan mengeluarkan jarum.
 2. Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri1

 3. Dengan pisau di kedua-dua pihak, potong semua protrussi dari satu jarum suntik, supaya tiub akan berubah.
 4. Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri2

 5. Kami mengambil picagari kedua dan dipotong dengan pisau hanya bahagian yang mana omboh masuk. Di tempat jarum diikat, kami memotong lubang dengan diameter 5 mm.
 6. Kami menyambung tiub yang terhasil bersama-sama dengan satu menggunakan pita penebat. Dalam kes ini, bahagian picagari dengan lubang mesti diletakkan di luar.
 7. Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri4

 8. Di lubang yang sama kita masukkan hos.
 9. Kami mengambil botol plastik dan memotong lubang 4.5 mm dalam topi.
 10. Dalam lubang yang terhasil, masukkan salur tembaga di bawah hos.
 11. Untuk birai tembaga, pasangkan hujung hos yang lain.
 12. Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri8

 13. Sifon buatan sendiri kami untuk akuarium sudah siap.
 14. Siphon untuk akuarium dengan tangan mereka sendiri9

Ke tempat penginapan kami untuk bekerja, cukup untuk terjun ke dalam tanah akhirnya seluruh hos dan memerah botol. Apabila anda melihat teras terbalik, dan serpihan dari bawah mula bangkit melalui hos, botol boleh unscrewed dari hujung penutup ke dalam baldi, dan Voilà, yang dibuat dengan tangan sendiri untuk siphon akuarium berkuat kuasa. Selepas pembersihan itu, jumlah air yang telah dicurahkan dengan sampah mesti diisi semula.

54a b41 ca0 0a2 bc8 0be e08 24d f82 cf8 d1a fab 317 ca7 bb9 73f de0 03a 3aa 446 6d1 c69 dfb 581 d94

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *