Posted on

pemindahan spathiphyllum

Spathiphyllum adalah tumbuhan rumah genus Aroids, yang mekar dengan bunga elegan yang indah. Orang-orang memanggil bunga “kebahagiaan wanita” dan percaya bahawa ia membantu peranti kehidupan pribadi wanita. Secara semulajadi, spathiphyllum tumbuh di hutan hujan tropika dan subtropika lembap di Asia Timur dan Amerika.

Dalam Spathiphyllum daun panjang warna hijau kaya, membentuk rasuk, yang tumbuh secara langsung daripada tanah, batang pokok yang tidak boleh didapati. Rhizome pendek, apa yang perlu dipertimbangkan apabila pemindahan tumbuh-tumbuhan dan menjaga mereka. Jenis-jenis yang paling biasa Spathiphyllum mempunyai bunga putih, tetapi terdapat spesies tumbuh-tumbuhan, bunga mekar krim. bunga terbuka tahan lama – beberapa minggu, dan memancarkan rasa cahaya lembut.

Frekuensi pemindahan spathiphyllum

Kekasih tumbuhan dalaman, yang telah memperoleh bunga yang indah ini, telah mendengar bahawa spathiphyllum memerlukan transplantasi yang kerap. Tetapi berapa kerap perlu untuk memindahkan spathiphyllum? Tumbuhan muda memerlukan pemindahan tahunan, kerana tumbuh dengan pesat. Tumbuhan matang tidak boleh dipindahkan. Selalunya diameter terbesar periuk, yang mengandungi spathiphyllum terbentuk – 30-35 cm.

Masa pemindahan spathiphyllum

Sama pentingnya untuk memilih masa yang tepat apabila anda boleh memindahkan spathiphyllum. Pemindahan tanaman setiap tahun pada musim bunga, terbaik pada bulan Mac – April. Ia dibenarkan untuk memindahkan spathiphyllum semasa berbunga. Tetapi jika anda menghargai bunga anda, lebih baik menunggu beberapa minggu. Tumbuhan yang berubah-ubah akan menjalani prosedur tanpa masalah, tetapi tumbuhan berbunga dapat berundur selepas pemindahan untuk waktu yang lama.

Pilihan periuk

Memilih yang periuk untuk pemindahan Spathiphyllum, kita tidak harus lupa bahawa dalam tumbuhan periuk besar tidak akan bunga, ia bunga di dalam pasu sempit. Oleh itu, periuk baru harus tidak lebih daripada sebelumnya.

Penyediaan tanah

Bunga tidak suka kelembapan yang berlebihan, dan oleh itu, ia adalah perlu untuk mewujudkan lapisan saliran yang cukup luas tanah liat berkembang atau kerikil. Tanah pemindahan Spathiphyllum harus sedikit berasid: dalam humus tambah arang dan bata cip. Kilang itu juga hidup subur di tanah yang terdiri daripada perkadaran yang sama humus, gambut, tanah daun (atau turf), pasir sungai dibasuh.

Bagaimana untuk memindahkan spathiphyllum?

Sebelum tumbuhan diubah memerlukan air, tanah menggenangi dan selepas kira-kira sejam dengan perlahan-lahan gumpalan bumi dari lama menyelamat periuk bunga. Spathiphyllum telah berkembang kepada yang besar dan mempunyai daun yang besar, ia adalah disyorkan untuk mengeluarkan semua kanak-kanak, tidak membazirkan loji kuasa pada perkembangan mereka.

Selalunya terdapat bahawa selepas pemindahan Spathiphyllum jatuh daun, ia kelihatan tidak sihat. Ini berlaku kerana tumbuhan ini selepas pemindahan memerlukan kehangatan. Manakala akar bunga, ia mewujudkan keadaan rumah hijau: di dalam bilik panas Spathiphyllum dilindungi dengan filem selofan, tetapi dari semasa ke semasa (2 kali sehari) menguruskan pengudaraan dan semburan daun dengan pengabut yang.

Untuk mempercepatkan proses perakaran, epin digunakan. bagaimana untuk memindahkan spathiphyllumUntuk menyembur 2 titis, produk dicairkan dalam segelas air. Bunga disembur dengan semburan dari senapang sembur seminggu sekali pada waktu senja, kerana produk itu kehilangan sifatnya di bawah pengaruh cahaya.

Pembiakan spathiphyllum

Bunga ini berbunga dalam dua cara: dengan membahagikan rimpang dan keratan. Pengeluaran semula dengan membahagikan rimpang adalah mudah untuk bergabung dengan pemindahan musim bunga. Sebahagian daripada belukar yang dipindahkan mestilah mengandungi sekurang-kurangnya 2 – 3 daun bersama dengan rimpang. Loji yang dipindahkan segera membentuk titik pertumbuhan baru, membuka daun. Dan bunga-bunga baru akan menghiasi rumah!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 − 49 =