Posted on

permohonan substrat kelapa

Pengeluaran moden dibangunkan pada paras sedemikian rupa sehingga tidaklah sukar untuk menanam bunga atau anak benih yang indah di dalam rumah hijau. Baru-baru ini, bantuan yang cukup untuk penanam tanaman mempunyai substrat kelapa yang dipanggil. Walau bagaimanapun, kebaharuan ini tidak dapat memberi kepercayaan kepada tukang kebun dan tukang kebun yang tidak berpengalaman. Untuk menghilangkan semua keraguan, kami akan memberitahu anda cara menggunakan substrat kelapa dan, tentu saja, untuk apa yang sebenarnya diperlukan.

Apakah substrat kelapa?

substrat kelapa sebenarnya mewakili sisa kelapa kacang kulit, dicincang dan dicampur dengan filamen gentian kelapa. Hasilnya ialah keasidan semulajadi reaksi dan benar-benar neutral, tanpa apa-apa kekotoran bahan kimia. Kerana substrat keliangan kelapa dalamannya mempunyai ciri-ciri seperti cemerlang sebagai pengekalan air yang cemerlang, yang sangat penting untuk pembangunan yang baik sistem akar tumbuh-tumbuhan. Juga terkandung dalam kulit gentian kelapa dan mineral membuat bahan yang berguna. Oleh itu, substrat kelapa boleh digunakan secara meluas untuk penyediaan tanah tanah yang sangat baik untuk hampir semua tumbuh-tumbuhan: industri pertanian yang semakin meningkat, tumbuhan periuk, benih.

Substrat kelapa – arahan untuk digunakan

Sekiranya anda terlibat dalam penanaman benih, anda mungkin biasa dengan gambut paya, yang merupakan sebahagian daripada substrat. Jadi substrat kelapa boleh menjadi analog yang sangat baik dari gambut, melebihi kualitinya. Dan ia bukan hanya mikronutrien. Gambut semasa penyiraman secara beransur-ansur mengalami pengecutan, kelapa – tidak, dan oleh itu lebih ekonomik.

Menurut arahan, substrat kelapa disediakan untuk campuran tanah seperti berikut:

  1. Untuk tujuan ini, industri menghasilkan briket khas – serat kelapa ditekan. Ia harus diletakkan dalam baldi atau mana-mana bekas lain di bahagian bawah.
  2. Kemudian tuangkan 5 liter air suam (dalam terapung serat sejuk dan akan sangat lama merendam). Secara beransur-ansur, briket akan menyerap air, membengkak, melembutkan dan menjadi sejenis tanah. Dari satu briquette biasanya diperolehi hingga 8 liter tanah.
  3. Ia tetap menanam benih dalam substrat.

Dengan cara ini, selain daripada briket dihasilkan kelapa pil mudah. Jika anda akan menanam pokok dalam substrat kelapa sahaja, kami pasti untuk sentiasa membuat penyelesaian yang lemah baja baja kompleks.

Kebanyakan tukang kebun mengesyorkan penggunaan substrat kelapa untuk benih yang tumbuh bersama dengan tanah yang subur. Mereka bercampur dengan jumlah yang sama atau dalam nisbah 1: 2, 1: 3.

Sekiranya kita bercakap tentang bagaimana menggunakan kelapa substrat ketika mencairkan bunga dalaman, maka segala-galanya juga agak mudah. Mereka tumbuh-tumbuhan yang suka cahaya, tanah longgar hanya ditanam dalam substrat kelapa tanpa sebarang kekotoran. Benar, ia perlu diberi makan secara berkala dengan baja yang kompleks. Untuk haiwan peliharaan dalaman lain, bahan tersebut digunakan sebagai sebahagian daripada campuran tanah, bercampur dengan tanah dan pasir dalam perkadaran yang sama. Walau bagaimanapun, sistem akar bunga anda akan berkembang secara intensif, yang, secara semulajadi, tidak akan menjejaskan keadaan keseluruhan bunga.

bagaimana menggunakan substrat kelapa

Dalam kes lain, substrat kelapa sering digunakan di tumbuh tumbuhan. Pertama, bahan ini sangat sesuai untuk penyebaran, terutamanya wakil-wakil flora yang mengalami proses ini adalah sukar. Untuk penanaman massa, tikar yang terbuat dari kelapa substrat, dibungkus dalam filem, digunakan. Mereka mudah ditempatkan di rumah hijau atau di luar rumah. Tumbuh-tumbuhan atau keratan mereka diletakkan di dalam pinggan dalam baris, menjadikan lubang di dalam filem.

Di samping itu, substrat kelapa yang dilembutkan adalah bahan yang sangat baik untuk menyembur kedua-dua tumbuhan dalaman dan taman. Juga ia boleh digunakan sebagai pemanasan untuk akar tumbuhan untuk musim sejuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2