Posted on

Demam tinggi dalam anjing

Suhu badan adalah salah satu penunjuk utama keadaan badan bukan sahaja manusia, tetapi juga saudara-saudara kita yang lebih kecil.

Pemilik penyayang perlu tahu bahawa suhu normal anjing mestilah antara 38 ° dan 39.3 ° C. Tetapi tidak semuanya sangat jelas, dan penunjuk boleh berbeza-beza. Sebagai contoh, anak anjing baka kecil suhu akan lebih tinggi sedikit (38,6⁰-39,3⁰), daripada suhu anak anjing baka besar (38,2⁰-39,0⁰), dewasa anjing baka kecil mempunyai suhu yang lebih tinggi (38,5⁰-39,0⁰) , daripada anjing dewasa baka besar (37,4⁰-38,3⁰). Perubahan suhu, dalam sesetengah keadaan, mungkin bergantung pada ciri individu, kitaran seksual, dan keadaan fisiologi. Jangan bimbang jika suhu badan anjing adalah sedikit dibangkitkan dalam keadaan tertekan - selepas lawatan ke klinik doktor haiwan atau selepas bersalin.

Tetapi ingat bahawa peningkatan tidak boleh melebihi 1 darjah Celsius. Sekiranya anda menyimpang dari norma ini, lihat dengan lebih dekat pada haiwan kesayangan anda. Penjagaan kecemasan diperlukan jika suhu di atas 41 ° C - suhu tinggi dalam anjing adalah berbahaya untuk hidupnya.

Gejala demam dalam anjing

Bertentangan dengan kepercayaan popular, kekeringan, kelembapan hidung bukanlah penunjuk suhu badan. Gejala utama suhu dalam anjing:

  • kelesuan;
  • ketiadaan atau kehilangan selera makan;
  • meningkat dahaga;
  • menggeletar;
  • muntah.

Bagaimana untuk mengukur suhu anjing?

Untuk mengetahui suhu normal anjing anda, anda perlu mengukurnya secara berkala. Kali pertama manipulasi ini mungkin tidak menyenangkan anjing itu, tetapi kemudian dia akan terbiasa dengannya. Walaupun anda tidak melakukannya secara teratur, jika anda mengesyaki suhu, mengukurnya sebelum melawat doktor haiwan. Kemungkinan besar, anjing itu akan memberikan anda, pemiliknya, lebih yakin dan kurang pengalaman akan memindahkan prosedur ini dalam suasana santai rumah. Bagaimana untuk mengukur suhu dalam anjing, setiap pemilik perlu tahu. Suhu diukur secara lurus. Anda boleh melakukan ini dengan termometer rektum khas, tetapi raksa atau elektronik biasa juga sesuai. Pertama, sediakan termometer: tetapkan semula bacaan, gunakan petak krim dengan hujung termometer. Lebih mudah elektronik termometer - anjing perlu menunggu hanya satu minit, lebih banyak masa sedikit - 2-3 minit untuk mengambil ukuran suhu dengan termometer merkuri. Jangan lupa bercakap dengan anjing dengan lembut semasa prosedur, dan kemudian merawatnya dengan sesuatu yang lazat.

Apa yang perlu saya lakukan jika anjing saya mempunyai demam?

Apa yang perlu saya lakukan jika anjing saya masih mempunyai demam?

  1. Jangan menembak jatuh. Sebelum anda mengetuk suhu dalam anjing, anda perlu mengetahui apa yang menyebabkan peningkatan ini. Penyebab suhu tinggi dalam anjing boleh menjadi jangkitan, toksin, vaksinasi.
  2. Rujuk kepada doktor haiwan.
  3. Melumpuhkan air sejuk bulu anjing atau hantar kipas kepadanya. Tetapi tindakan sedemikian harus dihentikan sebaik sahaja suhu badan anjing jatuh ke 39.5 ° C.
  4. Beri anjing sebanyak mungkin air - ini akan membantu mengelakkan dehidrasi.
  5. Beri ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor.

suhu anjing adalah apa yang perlu dilakukan.jpg

Suhu rendah dalam anjing

Suhu yang rendah dalam anjing dianggap penyimpangan dari norma. Ini boleh berlaku, sebagai contoh, selepas pembedahan, di mana anda memerlukan perlindungan yang lebih panas, dan pastikan untuk berunding dengan doktor haiwan anda. Suhu badan anjing mengandung juga boleh berbeza-beza, sebelum penghantaran jatuh satu darjah berbanding dengan normal (untuk 37-37,5 ° C). suhu badan yang normal anak anjing yang baru lahir untuk hari pertama juga sedikit lebih rendah daripada biasa - 33-36 ° C, kira-kira 15-20 hari, ia akan berada di sekitar 36,5-38 ° C. Sepanjang tempoh ini adalah wajar untuk anak anjing memberikan syarat-syarat yang optimum. Walaupun hipotermia jangka pendek boleh membawa kepada keadaan yang semakin teruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5