Posted on

sulaman richelieu

Sulaman "Richelieu" - Ini adalah jenis sulaman terbuka, di mana elemen-elemen utama corak dipotong licin (secara manual atau di mesin jahit), dan jurang antara mereka dipotong, membuat renda. Untuk kali pertama jenis kerja jarum ini muncul di Itali semasa Renaissance, dan kemudian berpindah ke Perancis, di mana ia memperoleh sejumlah besar penyokong. Salah seorang daripada mereka adalah Kardinal Richelieu yang terkenal, yang menghormati sulaman ini.

Sejak Renaisans, sulaman Richelieu telah mengalami banyak ups dan downs pada ketinggian fesyen, untuk akhirnya hilang lagi. Hari ini, sulaman dalam teknik "Richelieu" mengalami satu lagi kebanggaan, menghiasi pakaian pereka terkenal. Dan di rumah penduduk biasa sulaman "Richelieu" terdapat tempat, kerana dengan bantuannya, anda dapat membuat serbet kecantikan yang luar biasa. Sebab itulah kelas induk hari ini akan menumpukan kepada teknik sulaman utama dalam teknik "Richelieu".

Sulaman tangan "Richelieu" - kelas induk untuk pemula

 1. Kami memindahkan reka bentuk yang anda suka kepada fabrik, lebih baik daripada kapas atau linen.
 2. sulaman richelie_1

 3. Dijahit di sepanjang kontur semua unsur-unsur jahitan corak "jarum ke hadapan". Ketebalan benang perlu dipilih bergantung kepada kepadatan tisu: untuk kain tebal perlu benang sutera yang tebal, untuk kain halus, halus reel keperluan benang atau benang. Ia perlu menjahit kontur dalam beberapa baris, meninggalkan ruang kecil di antara mereka.
 4. sulaman richelie_2

 5. Setelah menjahit kontur, kami melewati pelaksanaan jambatan - jumper. Untuk benang pelompat, benang kerja mesti direntangkan di antara dua baris lengan ke tempat tempat pengantin perempuan akan ditempatkan dan melemparkannya ke kain ke elemen berikutnya. Kemudian benang kerja disalurkan ke jurang antara barisan baki dan kembali.
 6. sulaman richelie_3

 7. Jambatan "dihasilkan" filamen ditutupi dengan jahitan jahitan.
 8. sulaman richelie_4

 9. Selepas semua baka telah selesai, kain di bawahnya dipotong dengan kemas dengan gunting tajam.
 10. sulaman richelie_5

 11. Selepas ini, perlahan-lahan menjahit bahagian lain sulaman dengan jahitan, membaiki benang dan memotong kain berlebihan.
 12. sulaman richelie_6

Sulaman "Richelieu" pada mesin jahit - kelas induk untuk pemula

 1. Untuk membuat lace dalam teknik "Richelieu" dengan mesin jahit, anda perlu menyimpan pada semua yang anda perlukan: larut air dan pelekat lapisan dalam, kain dan benang. Penyediaan untuk kerja terdiri daripada melekat pada kain bukan tenunan. Hasilnya, penuaian kami adalah sejenis "sandwich" daripada tiga lapisan: a nonwoven larut air, fleece pelekat, kain. Bahan kerja ini perlu diperbetulkan secara tepat dalam bingkai, cuba untuk tidak meledingkannya.
 2. Kami meneruskan sulaman, menjahit lukisan dengan benang warna yang sesuai. Akibatnya, kita mendapat yang berikut.
 3. sulaman richelieu_7

 4. Selepas keseluruhan lukisan telah terlepas, tahap kerja yang sangat penting akan datang: adalah perlu untuk berhati-hati memotong bahagian-bahagian corak di mana akan ada kerja terbuka. Dalam kes ini, hanya perlu memotong bahagian tisu "sandwic", tanpa merosakkan kain bukan tenunan yang larut dalam air. Gunting untuk kerja ini mesti diambil dengan sangat tajam dan melengkung. Potong kain yang hampir dengan garis yang mungkin.
 5. sulaman richelie_8

 6. Selepas itu, kita mula membelanjakan pengantin, meletakkan garis di sepanjang bulu yang larut air.
 7. sulaman richelie_9

 8. Apabila keseluruhan corak selesai, ia hanya perlu untuk mencuci bulu larut air dari air suam, keringkan sulaman dan besi dari sisi yang salah.
 9. sulaman richelie_10

Dalam kes jika anda membeli penstabil larut air khas, lapisan dalam tidak ada kemungkinan, ia adalah mungkin untuk melaksanakan "Richelieu" pada mesin jahit seperti berikut: menangguhkan semua unsur-unsur, termasuk Brides, jahitan lurus kecil, dan kemudian neaten jahitan zigzag bahagian menggunakan benang spacer. Selepas itu, bordir itu akan dibelaskan dan disetrika sehingga kering sepenuhnya, dan kemudian memotong unsur-unsur terbuka.

Corak untuk sulaman "Richelieu" boleh menjadi berbeza, tetapi perhiasan pokok yang kelihatan berbeza.

sulaman richelieu_11 sulaman richelie_12 sulaman richelie_13
sulaman richelieu_14 sulaman richelie_15 sulaman richelieu_16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

53 − = 44