Posted on

tidak berfungsi tetikus tanpa wayar

Tidak syak lagi, tetikus komputer wayarles adalah peranti yang sangat mudah dan berguna. Dengan bantuannya adalah mungkin untuk menjalankan semua tindakan yang diperlukan untuk bekerja dengan PC, tanpa keliru dengan wayar yang pernah mengganggu. Walau bagaimanapun, peranti ini tidak kebal dari masalah dan dalam artikel ini kita akan memberitahu anda apa yang harus dilakukan jika tetikus wayarles tidak berfungsi.

Mencari sebab operasi tetikus tanpa wayar yang tidak stabil

Jika tetikus mula berfungsi dengan teruk, maka anda tidak perlu segera lari ke kedai untuk yang baru. Cuba mula mencari penyebab kerja yang tidak stabil, kerana masalahnya tidak termasuk dalam tetikus:

 1. Sekiranya anda tiba-tiba mendapati bahawa tetikus tanpa wayar anda telah berhenti bekerja, maka mula-mula cuba menyambungkannya ke komputer lain. Sekiranya ia berfungsi, maka masalahnya tidak jelas.
 2. Cuba untuk menyusun semula usb penerima tetikus tanpa wayar ke penyambung yang lain. Jika anda menggunakan komputer desktop, alihkan penerima ke port USB di bahagian belakang unit sistem. Sekiranya tetikus tanpa wayar yang disambungkan ke komputer riba tidak berfungsi dengan betul, cuba juga menukar penyambung usb.
 3. Perkara seterusnya untuk memikirkan bila terdapat malfungsi dalam tetikus adalah penggantian bateri. Jangan lupa bahawa untuk pengendalian peranti wayarles yang stabil, anda perlu mengganti bateri lama dengan yang baru dalam masa.
 4. Juga satu sebab yang sama mengapa tetikus wayarles tidak berfungsi, mungkin ada penyumbat laser. Dalam kes ini, perlahan-lahan membersihkan peranti itu dengan kapas atau telinga.

Selesaikan masalah dengan tetikus tanpa wayar

Jika semua kaedah yang disebutkan di atas tidak membantu memulihkan tetikus anda ke kehidupan atau membuatnya berfungsi dengan lancar, maka mungkin sebab mengapa tetikus tanpa wayar tidak berfungsi tersembunyi dalam perisian.

Mula-mula, fikirkannya dan cuba ingat jika anda baru memasang program baru yang boleh mempengaruhi operasi tetikus sedikit sebanyak. Jika ini berlaku, cuba cuba uninstall program ini dan setelah memulakan semula komputer, semak fungsi peranti wayarles lagi. Adakah tetikus berfungsi? Oleh itu, program yang salah adalah untuk menyalahkan.

Sekiranya pertahanan tetikus tanpa wayar atau jenama lain masih tidak berfungsi, anda boleh cuba mencari alasan dalam tetapan Windows:

  mengapa tetikus wayarles tidak berfungsi

 1. Untuk melakukan ini, menggunakan papan kekunci dan kekunci panas atau menggunakan tetikus yang lain, pergi ke menu "Perkakasan dan Bunyi" pada panel kawalan.
 2. Dalam bahagian "Peranti dan Pencetak", pilih tab "Pengurus Peranti".
 3. Dalam menu yang muncul, pilih Tetikus dan Peranti Penunjuk Lain.
 4. Cari tetikus anda dan panggil menu konteks.
 5. Pilih "Dayakan" atau "Lumpuhkan", dan kemudian "Dayakan".

Jika tiada kaedah membantu anda memulihkan tetikus, ia masih perlu digantikan dengan yang baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 3