Posted on

Thermometer kadbod dengan tangan mereka sendiri

Tempoh umur prasekolah senior dan sekolah rendah adalah masa yang sesuai untuk pembentukan anggapan pengukuran. Kanak-kanak 5 – 8 tahun belajar tentang pelantikan pelbagai instrumen dan alat-alat (pembaris, jangka sudut, jam, penimbang, termometer), secara aktif meneroka pelbagai kaedah pengukuran, secara sedar menggunakan istilah unit menetapkan. Kadang-kadang ia adalah sukar untuk menjelaskan prinsip pengendalian peranti, jadi untuk membantu ibu bapa dan guru-guru datang ke model yang membantu kanak-kanak memahami bagaimana peranti untuk pengukuran.

Kami akan memberitahu anda langkah demi langkah bagaimana membuat termometer dari kadbod. Seperti termometer kertas boleh digunakan dalam bilik darjah untuk membiasakan dengan persekitaran di tadika atau di dalam bilik darjah matematik dan sains di sekolah rendah dalam pengurusan kalendar cuaca. Juga termometer kadbod yang dibuat oleh tangan sendiri boleh digantung di dinding di bilik kanak-kanak. Terima kasih kepada kanak-kanak model akan menjadi lebih mudah untuk memahami apa yang sifar, yang bermaksud nombor negatif dan positif, untuk mewujudkan komunikasi antara instrumen dan perubahan dalam sifat atau dalam sensasi badan.

Kita perlukan:

 • kadbod cahaya atau kadbod;
 • benang tebal warna merah dan putih;
 • jarum dengan mata yang besar;
 • penguasa,
 • pen automatik atau pen terasa hujung terang;
 • pensil.

Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri2

Prestasi kerja:

 1. Potong jalur karton sebanyak 12×5 cm.
 2. Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri3

 3. Kami meletakkan pada tanda skala dalam pensil dari -35 darjah hingga +35 darjah Celsius, kemudian bulatan dengan pen atau pen terasa. Jika anda mempunyai pencetak, anda boleh memuat turun imej skala dari Internet atau membuatnya sendiri, kemudian cetak di atas kertas dan tampal cetakan ke kadbod untuk kekuatan. Model sedemikian akan menjadi lebih estetik.
 4. Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri4

  Termometer yang diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri5

 5. Kami menyambung hujung benang merah dan putih bersama-sama.
 6. Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri6

 7. Dalam jarum, kita memasukkan benang merah, menindikkan bahagian paling rendah dari skala termometer. Kemudian kita masukkan benang putih dan menusukkan jarum dengan titik atas skala. Di bahagian belakang termometer kertas, luruskan ujung benang. Model untuk mengukur suhu udara sudah siap!

“Apa yang berlaku” Terangkan kepada anak anda bagaimana peranti yang mengukur suhu udara, anda boleh bermain dengan dia dalam permainan dengan pergerakan thread dua warna, A angka merah berada pada tanda tolak – kanak-kanak boleh memindahkan yang berlaku dalam alam semula jadi: “Ia di luar sejuk, salji, lopak ditutupi dengan ais, orang memakai jaket hangat, topi, sarung tangan, “dll. Jika penunjuk berada pada suhu tambah, kanak-kanak ingat apa yang berlaku dalam alam semula jadi, apabila ia hangat.

Untuk permainan peranan cerita kanak-kanak “Rumah” dan “Hospital” anda boleh membuat termometer perubatan dari kadbod dengan tangan anda sendiri.

Thermometer diperbuat daripada kadbod sendiri7

Bagaimana untuk membuat termometer dari kadbod?

 1. Pada kadbod kita membuat bentuk yang serupa dengan bentuk termometer perubatan untuk mengukur suhu badan. Kami merancang skala dengan nilai suhu yang sesuai.
 2. Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri8

 3. Dalam penunjuk bawah 35 darjah, masukkan benang merah, pada penunjuk atas 42 darjah, masukkan benang putih. Juga kita mengikat benang bersama-sama, kita memotong kelebihannya.
 4. Thermometer diperbuat daripada kadbod 9

 5. Apabila model termometer perubatan siap, ia adalah baik untuk menjelaskan kepada kanak-kanak itu apa yang suhu badan orang yang sihat, sesetengah pesakit yang bermaksud “peningkatan”, “tinggi” dan “rendah” suhu. Sekarang anda boleh mengukur suhu semua anak patung “sakit”, dan juga menggunakan termometer dalam permainan dengan teman wanita. Siapa tahu, mungkin pada masa akan datang bayi anda akan mahu menjadi pekerja perubatan, terima kasih kepada permainan kanak-kanak?!

Thermometer diperbuat daripada kadbod dengan tangan sendiri10

Model sedemikian yang menyumbang kepada perkembangan mental kanak-kanak, adalah sangat baik untuk dilakukan, melibatkan anak-anak itu sendiri dalam membuatnya. Kraf yang dibuat dengan tangan mereka sendiri, terutama gembira dengan tuan-tuan kecil dan menggalakkan untuk merawat dunia objektif dengan lebih bertanggungjawab dan berhati-hati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *