Posted on

tiada isyarat pada TV

Terdapat beberapa sebab mengapa tidak ada isyarat pada TV. Masalah yang timbul boleh dikaitkan dengan satu daripada tiga kumpulan:

  1. Masalah yang bersifat luaran.
  2. Masalah dengan perkakasan anda.
  3. Masalah lain.

Jika, apabila anda menghidupkan TV, anda mendapati bahawa ia tidak berfungsi, periksa dahulu bahawa anda telah memilih input yang betul dari penerima pada alat kawalan jauh. Jika benar, maka untuk memahami mengapa tiada isyarat pada TV, anda perlu menyemak dengan kaedah pengecualian semua kemungkinan masalah dari senarai di bawah.

Masalah watak luaran

Pertama, semak untuk melihat sama ada pengendali TV satelit anda melakukan penyelenggaraan pencegahan. Mungkin, itulah sebabnya isyarat pada TV hilang. Anda boleh mendapatkan maklumat ini di laman web rasmi syarikat.

Juga, ketiadaan isyarat mungkin disebabkan oleh keadaan cuaca yang buruk. Sekiranya terdapat ribut petir atau salji yang lebat, maka anda hanya perlu menunggu sehingga cuaca bertambah baik.

Masalah dengan perkakasan anda

Jika TV menulis "tiada isyarat", maka semak kedudukan hidangan satelit anda. Isyarat mungkin tidak hadir jika plat rosak atau lapisan salji dan ais telah terbentuk di atasnya. Dalam kes ini, anda harus cuba membersihkan piring dengan teliti dan cuba membetulkannya lebih padat dalam kedudukan yang diperlukan. Tetapi dengan masalah sedemikian, lebih baik mengamankan penalaan antena kepada profesional.

Walau bagaimanapun, sebab yang paling kerap kenapa TV menunjukkan "tiada isyarat" ialah kegagalan penukar satelit. Dalam keadaan ini, hanya pembelian peralatan baru akan membantu.

Juga, jangan lupa untuk memeriksa kabel dan titik sambungannya. Mungkin TV tidak berfungsi kerana kerosakan kabel.
Atau penerima. Cuba sambungkan penerima ke antena berfungsi yang diketahui, jika tidak ada isyarat, maka anda mesti mengembalikan penerima tiada isyarat di TV 1 untuk membaiki atau membeli yang baru.

Masalah lain

Jika anda tidak menggunakan peralatan untuk masa yang lama dan mendapati bahawa TV tidak berfungsi dan tidak ada isyarat, ia mungkin berlaku kerana halangan pada laluan isyarat. Malah cawangan pokok yang tumbuh boleh mengganggu isyarat. Jika halangan seperti ini ditemui, dan ia tidak dapat dihapuskan, maka sayangnya, plat itu perlu dipasang semula ke lokasi baru.

Jika semua tindakan tidak membawa kepada keputusan yang positif, dan masih tiada isyarat pada TV, anda perlu memanggil pakar yang dapat menentukan dengan tepat masalah penyebabnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 5