Posted on

tumbuhan memetik apa itu

Untuk mendapatkan benih kualiti yang sangat baik, perlu menanam tumbuhan. Pertimbangkan apa itu dan mengapa ia perlu dilakukan.

Apakah benih benih?

Anak benih Pikirovka - ia prishchipka akhir akar utama, yang menyumbang kepada pertumbuhan akar sisi dan aksesori. Apabila pemilihan dilakukan, tanaman ditanam dari bekas umum menjadi yang berasingan.

Kenapa saya perlukan pemilihan?

Pikirovka menyumbang kepada pembangunan sistem akar tumbuh-tumbuhan dan pengukuhan mereka. Benih disemai dalam bekas kecil. Di dalamnya, saliran lebih baik daripada dalam periuk besar. Ini menyediakan benih dengan akses yang lebih baik kepada oksigen.

Apabila benih bercambah dan bentuk daun pertama, sistem akar tumbuh. Akar tumbuhan mula berkait rapat, anak benih tertinggal dalam pertumbuhan. Oleh itu, bagi setiap anak benih, diperlukan untuk meningkatkan kawasan pemakanan dan menguatkan akarnya dengan memilih. Ini membantu menanam tumbuhan yang sihat.

Mengambil tugasan

Memilih tumbuh-tumbuhan perlu dilakukan dalam kes seperti berikut:

  • jika sebilangan besar benih telah meningkat, yang terbaik dari mereka boleh dipilih dengan memilih;
  • Jika sebahagian tumbuhan menjadi sakit, pemilihan akan membantu menyelamatkan benih yang belum dijangkiti;
  • Sekiranya terdapat bahaya benih yang terlalu banyak, pemilihan akan melambatkan pertumbuhannya.

Teknik memetik tumbuh-tumbuhan

Sebagai peraturan, tumbuhan menyelam di bawah pasak. Di tanah, kemurungan dibuat dengan bantuan pasak. Anak benih dibawa keluar dengan tanah, mereka tidak perlu untuk batang, tetapi untuk daun cotyledon. Akar utama dipetik, anak benih diletakkan di dalam lubang, ditutup dengan tanah dan diikat pada pangkal batang.

Selepas mengambil, anda perlu memastikan penyiraman anak benih yang berlimpah. Tumbuhan diletakkan di tempat yang sejuk, dilindungi dari cahaya matahari langsung. Apabila mereka tidak berakar, mereka sekali lagi diletakkan di atas tingkap.

Memetik tumbuh-tumbuhan akan membantu anda mendapatkan hasil yang baik pada masa akan datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + = 7