Penang | proektdem.com

Penang

Penang

Terdapat banyak tempat menarik di Nusantara Melayu, yang patut dilawati, berada di bahagian Asia ini. Sangat penting ialah pulau Pulau Pinang, yang merupakan sebahagian daripada keadaan negeri yang sama di Malaysia. Melihat foto Pulau Pinang di Malaysia, anda faham mengapa pulau ini juga dikenali sebagai Pearl of the East - pemandangan yang paling menarik dan indah dan sebilangan besar pusat hiburan tertumpu di sini.
Di Pulau Pinang terdapat syarikat pembuatan besar, industri elektronik dibangunkan, dan pada masa yang sama, penduduk tempatan, seperti berabad-abad yang lalu, terlibat dalam penanaman beras, buah-buahan dan pembuatan getah.

Maklumat asas

Jika anda tidak tahu di mana Pulau Pinang berada di Malaysia, lihat di peta. Pulau ini dihubungkan ke tanah besar oleh jambatan terpanjang di Asia. Sekali, sementara masih tidak didiami, ia milik Sultan Kedah. Pada tahun 1787, Syarikat India Timur, dalam bahasa Inggeris Francis Light, membeli pulau itu dan mendirikan bandar pertama di sini. Ia dinamakan Georgetown sebagai penghormatan kepada King George, dan pulau itu menjadi koloni British. Beberapa tahun kemudian hotel pertama dibuka di tanah-tanah pelancongan yang berpotensi ini, dan pelancong mula datang ke sini.

Peta Pulau Pinang

Iklim Pulau Pinang

Apabila kita mempunyai kelembapan musim luruh dank di luar tingkap, beransur-ansur berubah menjadi ribut salji musim sejuk, musim pelancongan bermula di Pulau Pinang. Tetapi pada musim panas, semasa musim hujan, tiada apa yang perlu dilakukan di sini. Perubahan besar dalam suhu tahunan purata di pulau itu, seperti di benua Malaysia, tidak diperhatikan - secara purata ia adalah +23 ... + 32 ° C. Air di sini sentiasa hangat - + 26 ... + 28 ° C.

Ibukota pulau itu

Pulau Pulau Pinang

Pulau yang cukup besar dengan penduduk lebih daripada 400,000 orang mempunyai beberapa bandar besar dan kecil:

 • Georgetown, di negeri Pulau Pinang adalah ibu kota pulau itu;
 • Jelutong adalah pinggir bandar Georgetown;
 • Gelugor - terletak di bahagian pulau yang sama seperti ibu kota;
 • Bayan Lepas - terletak di bahagian selatan Pulau Pinang;
 • Batu Ferringhi adalah penempatan kecil di utara pulau itu.

Georgetown

Penduduk Pulau Pinang

Di Malaysia, terutamanya penduduk Melayu, Pulau Pinang adalah pengecualian, kerana kebanyakan penduduk di sini adalah bahasa Cina dan bahasa yang mereka katakan, masing-masing - Cina.

Apa yang boleh dilihat di Pulau Pinang?

Seperti kawasan-kawasan lain di Malaysia, Pulau Pinang mempunyai tarikan uniknya sendiri. Bahawa hanya terdapat Georgetown, yang berada di bawah perlindungan UNESCO. Pelancongan merupakan salah satu sumber pendapatan penting bagi pulau itu, oleh itu pelawat sentiasa dijangka dengan sikap mesra. Berikut adalah beberapa tempat untuk dikunjungi di Pulau Pinang:

 1. Jambatan menuju Pulau Pinang dari tanah besar. Ia mempunyai panjang 13.5 km dan kad lawatan ke pulau itu.
 2. Jambatan ke pulau itu

 3. Kuil ular - dibina oleh penyembuh terkenal.
 4. Kuil ular

 5. Ladang rama-rama adalah yang terbesar di negara ini.
 6. Ladang rama-rama di pulau itu

 7. Kuil Kek Lok Si adalah gabungan gaya seni bina Burma, China dan Thailand.
 8. Kuil Kek Lok Si

 9. Muzium Pulau Pinang - menceritakan sejarah pulau itu.
 10. Park Bukit Mertadjam - terletak di hutan yang paling banyak dan dihuni oleh burung-burung luar biasa dan haiwan langka.
 11. Taman rempah tropika - terdiri daripada lebih daripada 500 tumbuhan.
 12. Taman rempah

 13. Cattery bunga raya dan orkid.
 14. Hill Penang Hill - mempunyai platform tontonan pada ketinggian 821 m.
 15. Pemandangan Gunung Panoramic Pulau Pinang

 16. Taman Botani Georgetown dengan air terjun yang indah.
 17. Taman botani

 18. Kuil Buddha Burma.
 19. Jalan Armenia yang terkenal, di mana penembakan filem ciri Amerika "Anna dan Raja" berlaku.
 20. Armenian Street

 21. Rumah-muzium penyanyi, pelakon dan komposer Melayu Ramli.
 22. Taman Negara Pulau Pinang.
 23. Taman Negara Pulau Pinang

 24. Muzium Tentera Pulau Pinang, terletak di runtuhan benteng lama.

Muzium Tentera di Pulau Pinang

Rehat di Pulau Pinang

Disko incendiary, membeli-belah menarik dan melawat monumen seni bina - ini adalah jenis hiburan yang ditunggu-tunggu pelancong di Pulau Pinang. Pusat beli-belah pulau Pulau Pinang - syurga untuk shopaholics. Tetapi kebanyakan semua tetamu tertarik, tentu saja, percutian pantai. Pantai terbaik Pulau Pinang terletak di bahagian utara pulau:

 1. Pantai Monkey (Teluk Duyung) di Malaysia, di Pulau Pinang. Pantai monyet agak terpencil, untuk pergi atau pergi ke sana akan melalui hutan.
 2. Pantai Batu Ferringhi (Batu Ferringhi atau Batu Ferringgi) adalah yang paling mudah diakses. Terdapat segalanya untuk sukan aktif dan percutian pantai yang santai.
 3. Tanjung Bungah (Tanjung Bungah atau Tanjong Bungah). Nama diterjemahkan sebagai "tanjung bunga", yang tidak benar - pantai sering sangat tercemar.
 4. Bayan Lepas - terletak berhampiran lapangan terbang.
 5. Pantai Teluk Kampi terletak di taman nasional.
 6. Pulau Aman (Pulau Aman) adalah sebuah pantai yang tenang dan tenang berhampiran sebuah perkampungan nelayan.
 7. Pulau Jerejak (Pulau Jerejak) - ia adalah bergaya untuk belayar dengan feri dari Georgetown.
 8. Pantai Keracut adalah tempat bersarang untuk kura-kura.
 9. Pantai Teluk Bahang agak tenang dan terpencil.
 10. Pantai Nelayan mempunyai dermaga di mana anda dapat melihat kerja nelayan yang bekerja di kampung tetangga.

Hotel di Pulau Pinang

18 hotel daripada 22 yang terdapat di Pulau Pinang - bintang lima. Tahap perkhidmatan di dalamnya sedikit berbeza daripada yang diterima oleh orang Eropah yang umumnya diterima, tetapi ia masih pada paras yang cukup tinggi. Di samping itu, terdapat banyak gerbang tetamu untuk pelancong berjimat cermat.

Hotel Penang

Bagaimana hendak mendapatkan dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang?

Sejak Pulau Pinang di Malaysia mempunyai lapangan terbang dan pelabuhannya sendiri, tidak sukar untuk sampai ke pulau itu. Penerbangan murah, dan masa di udara akan mengambil masa lebih sejam. Tetapi feri ke Pulau Pinang berasal dari Langkawi dan bukan kenderaan pantas, perjalanan mengambil masa tiga jam. Tetapi pada masa ini, anda boleh menikmati perairan Laut Adaman.

Lapangan Terbang Pulau Pinang

Rangkaian pengangkutan dibangunkan dengan baik di pulau itu sendiri. Bas membuat penerbangan tetap. Di Georgetown, bas percuma untuk pelancong disediakan khas untuk lawatan di sekitar Pulau Pinang. Jika anda mahu, anda boleh menyewa kereta atau motosikal atau naik teksi.

Sering kali, pelancong melawat pulau Pulau Pinang, untuk memohon kepada pusat permohonan visa untuk visa ke Singapura. Anda boleh melakukan ini di pulau tanpa pelbagai kelewatan birokrasi dan bayaran berlebihan.

Ferry ke Pulau Pinang

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 8 = 1

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: