Sentosa | proektdem.com

Sentosa

senthopa singapore

Tempat ini boleh dengan selamat dikaitkan dengan yang unik, sebagai kawasan yang agak kecil di dalamnya dapat menampung sejumlah tarikan dan hiburan yang luar biasa. Pelancong di sini hanya tidak perlu bosan, kerana anda boleh mencari pekerjaan sebagai pencari muda aktif jejak yang jelas, dan pencinta akan berehat sedikit dan berehat.

Sentosa - pulau mimpi

Pulau Sentosa adalah sebahagian daripada negeri Singapura dan terletak di pantai selatannya kira-kira 500 meter jauhnya ke Lautan Hindi. Ini adalah resort tempatan yang diiktiraf dan paling banyak dikunjungi dengan keluasan 5 kilometer persegi, mengikut statistik, lebih daripada 5 juta pelancong datang ke sini setiap tahun.

Apabila sebuah pulau yang dikenali sebagai Pulau Blakang Mati - «Island of the Dead", ia dipercayai bahawa lanun dikebumikan tahanan mereka di sini dan musuh. Kemudian, di pulau itu tumbuh sebuah kampung nelayan, dan selepas itu - kubu British, objek strategik. Dari sini pintu masuk ke teluk dijaga dan perang dengan lanun telah dijalankan. nama moden telah diberikan semula pada tahun 1972, diterjemahkan dari Malaysia "Sentosa" bermaksud "keamanan, keamanan", dengan kira-kira tahun dan bermula kelahiran semula pulau itu dalam syurga resort.

Iklim kisah dongeng pulau

Sentosa sentiasa panas dan lembap, kerana ia berada di zon khatulistiwa. Tidak ada kebiasaan membahagikan kepada musim kering dan hujan. Suhu purata "musim sejuk" di khatulistiwa dari suhu musim panas purata berbeza dengan hanya 1-2 darjah. Terdapat banyak percepatan, sehingga 250 mm bulanan, tetapi hujan tidak lama dan hangat. Suhu terendah yang dicatatkan di pulau itu ialah +19.4 darjah. Rata-rata, suhu harian berubah dalam + 26 + 31.

Pulau Sentosa

Bagaimana untuk sampai ke Pulau Sentosa?

Untuk permulaan, bahawa pulau utama di Sentosa tidak pergi, ada garis kereta bawah tanah, tetapi sebagai peraturan, titik permulaan adalah stesen Harbour Front (cawangan 6 dan 9, sudah tentu) - ia adalah tingkat tiga kompleks membeli-belah. Ada pejabat tiket, di mana anda boleh membeli peta pulau hiburan dan tiket untuk semua permainan, santai walaupun ia boleh dilakukan di Pulau Sentosa.

Pilihan anda akan muncul empat cara:

 1. Berjalan kaki, dan ia tidak menyusahkan kerana ia sepertinya sepintas lalu. Pulau-pulau dihubungkan dengan jalan pejalan kaki pelbagai peringkat - Sentosa Boardwalk. Ia bermula dari pusat membeli-belah VivoCity dan berjalan sejajar dengan jambatan. Apa yang menghairankan untuk banyak pelancong, jalan itu mempunyai dua peringkat: atas - yang dilindungi bergerak laluan (travalatory), yang akan membawa hak anda untuk pintu masuk pintu pagar ke Sentosa, dan bahagian bawah, yang pelancong yang ingin berjalan dan menghirup udara laut yang dipilih. Jambatan terbuka sepanjang waktu, tetapi trawl adalah dari pukul 7 pagi hingga tengah hari. Pintu masuk ke Sentosa Boardwalk dikenakan bayaran berasingan dan bayaran 1 singodollar untuk setiap pelawat pada hari kerja.
 2. Monorel - Sentosa Express - pilihan yang selesa untuk bergerak, kereta api terus dari stesen metro Harbour Front setiap 5-7 minit dan membuat empat perhentian di pulau itu. Jalan ini bermula dari pukul 7 pagi hingga tengah malam, harga tiket ialah 4 singondollars, yang sudah termasuk bayaran masuk untuk Sentosa.
 3. Kereta kabel adalah yang paling mahal, tetapi juga versi perjalanan yang paling mudah dipertimbangkan. Wagonnya sedang menunggu anda di Gunung Faber (Gunung Faber) atau di pusat terminal Harbour Front setiap hari dari pukul 8:30 hingga 10 malam. Tiket dewasa "ada" akan dikenakan biaya 24 dolar Singapura, dan perjalanan pulang - hanya 26, tiket masuk ke pulau itu sudah dimasukkan. Kanak-kanak di bawah 12 tahun dalam satu arah - 14, kedua-duanya - 15 dolar Singapura. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tidak dikenakan bayaran.
 4. Dengan pengangkutan awam: dengan bas dari terminal Harbour Front Centre ke stesen Harbour Front yang sudah biasa, dengan teksi atau kereta sewa. Tetapi dalam kes ini anda akan dikenakan bayaran untuk kereta, dan anda boleh meninggalkan kereta di tempat letak kereta khas.
 5. Sentosa Boardwalk Jalan monorel

  Bagaimanakah saya menavigasi Pulau Sentosa?

  Kebanyakan pelancong lebih suka berjalan di sepanjang pulau dengan berjalan kaki, kerana Panjang terbesarnya tidak melebihi 3 km. Tetapi jika anda letih atau menjimatkan tenaga untuk melawat tarikan baru, anda boleh memanfaatkan pengangkutan pulau percuma: monorel, bas atau minivan. Ia menjalankan tiga laluan yang berbeza dengan jarak 10-30 minit.

  Terdapat beberapa cara yang luar biasa untuk perjalanan di pulau:

  1. Di sepanjang pantai pulau ini terdapat trem pantai khas - Sentosa Beach Tram, percuma.
  2. Pusat pulau dengan garis pantai disambungkan oleh Skyline Luge Sentosa. Di atasnya anda diangkat oleh kereta kabel, dan ke arah pantai anda turun di trek khas di kereta kecil. Ia menyeronokkan, tetapi ia dibayar.

  Pulau Sentosa di Singapura - tempat yang paling kerap dilawati

  Di antara tarikan-tarikan di pulau Sentosa terdapat beberapa tempat yang wisatawan menikmati permintaan luar biasa. Berikut adalah satu jenis perarakan di beberapa tempat di pulau Sentosa di Singapura, yang benar-benar bernilai dikunjungi (dengan cara ini, ada beberapa cara untuk menyelamatkan jauh ketika terbang).

  1. Taman hiburan Universal Studios di Sentosa. Kawasan taman pastinya tidak dibandingkan dengan saiz Disneyland, tetapi skopnya mengagumkan. Seluruh kawasan dibahagikan kepada zon tematik. Pelawat dijemput untuk menjunam ke atmosfer New York dan berjalan di Broadway, tarikan yang tidak dapat dilupakan anda akan ditawarkan di zon Mesir Kuno. Tidak kurang pengalaman menarik menanti anda di bahagian taman yang didedikasikan untuk dunia Hilang atau Air. Taman hiburan Sentosa adalah destinasi percutian kegemaran untuk syarikat ceria dan seluruh keluarga. Kos tiket ke taman hiburan Sentosa untuk dewasa adalah kira-kira $ 75, harga tiket kanak-kanak adalah kira-kira $ 50.
  2. Sentosa, Singapura1

  3. Kereta kabel ke Sentosa. Ini bukan satu-satunya cara anda boleh ke Sentosa, tetapi juga satu pengembaraan yang menarik. Kebanyakan pelancong lebih suka kereta kabel, kerana tingkap menawarkan pemandangan luar biasa ke teluk, pelabuhan dan bangunan pencakar langit. Hari ini juga merupakan jalan terpanjang di seluruh dunia, dan selepas pembinaan semula baru-baru ini ia adalah yang paling selamat.
  4. Sentosa, Singapore2

  5. Oceanarium Sentosa "Kehidupan Laut". Ini adalah salah satu daripada akuarium terbesar di Asia, yang sangat popular dengan tetamu dan penduduk Sentosa. Kita boleh mengatakan bahawa ini adalah sejenis kompleks yang termasuk lautan itu sendiri, muzium maritim dan taman air "Adventure Bay". Ciri khas tempat ini adalah kolam sentuhan khas. Ini adalah kolam renang di mana anda bukan sahaja dapat melihat, tetapi juga menghantui penduduknya. Di lembangan yang lain, anda boleh memberi makan kasut, yang telah lama terbiasa dengan perhatian tetamu. Keseronokan yang besar memberi peluang kepada orang dewasa dan kanak-kanak untuk memerhatikan bagaimana ikan skuba menyelam ikan, terjun ke dasar akuarium.
  6. Sentosa, Singapore3

  7. Laser menunjukkan anda dapat melihat di bahagian selatan Pulau Sentosa. "Songs of the Sea" menunjukkan hanya dua puluh minit berjalan kaki dari taman hiburan. Tontonan ini mengesankan dan banyak pelancong datang untuk melihat rancangan ini.

  Sentosa, Singapore4

  Percutian pantai di Sentosa

  Jika kita pergi ke negara-negara hangat, maka agak logik untuk bergantung pada peluang untuk berenang dan menikmati sedikit di pantai. Di pulau ini ada banyak tempat untuk berehat. Pantai sangat bersih dan menempati lebih dari tiga kilometer. Semua pantai Sentosa adalah umum, tetapi mereka semua dilengkapi dengan astaka tertutup dalam kes hujan, terdapat loker khusus untuk barangan peribadi dan banyak tandas dan pancuran.

  Sebagai tambahan kepada kekecohan terbiar, pelancong akan ditawarkan untuk menyewa basikal dan bersiar-siar di sepanjang treadmills. Juga ada trem khas, supaya pelancong boleh bergerak di sepanjang pantai.

  Pantai yang paling terpencil di Pulau Sentosa di Singapura Tanyen - Tempat yang bagus untuk pencinta keheningan dan pelarian terbiar di bawah matahari. Berdekatannya adalah tempat letak kereta yang sangat baik dan kelab pantai.

  Sentosa, Singapura5

  Di bahagian tengah Sentosa di Singapura adalah pantai Palawan. Ia juga merupakan titik paling selatan di seluruh benua Asia. Tempat ini sesuai untuk percutian keluarga. Terdapat semua syarat untuk kanak-kanak, terutamanya popular adalah tarikan pantai untuk peminat kecil pulau lanun.

  Sentosa, Singapura6

  Bagi golongan muda dan orang aktif, pantai paling sesuai Siloso. Di sana anda boleh bermain di gelanggang bola tampar yang lengkap, ini adalah tempat kepekatan kelab dan peminat rehat berisik. Jadi, anda boleh pergi ke pulau itu sebagai sebuah syarikat bising yang besar, dan keluarga yang mesra, hiburan dan rehat yang sangat baik dijamin untuk semua orang.

  Sentosa, Singapura7

  Sebagai tambahan kepada Sentosa, Singapura mempunyai banyak tempat menarik lain.

  Di mana untuk tinggal?

  Pulau Sentosa bukan sahaja boleh dikunjungi untuk rekreasi dan hiburan, bahkan dapat hidup, menikmati udara segar dan keheningan taman. Perlu diingat bahawa Singapura adalah sangat maju dan jauh dari negara murah, dan sebahagian besar perkhidmatan di Pulau Sentosa lebih mahal.

  Di pulau hiburan dan rekreasi membina lebih daripada sedozen hotel dan kebanyakan mereka mempunyai lima bintang. Terdapat juga hotel khas untuk pencinta golf. Kos minimum untuk satu bilik selama dua hari adalah sekitar 7000 dolar Singapura. Di sesetengah hotel ada bilik dengan kos 25-26 ribu singondollars, dan mereka yang menginginkan percutian yang terpencil boleh menyewa sebuah vila untuk 30-32 ribu. Maklumat lanjut mengenai beberapa pilihan:

  1. Resort Rasa Sentosa Shangri-La (5 bintang) - hotel pantai yang bergaya dengan pemandangan Laut China Selatan yang sangat baik. Dan ini adalah satu-satunya hotel di seluruh negeri Singapura, yang mempunyai pantai sendiri di sebelah pantai terkenal Siloso Beach. Hotel ini hanya dibuka selepas pengubahsuaian yang panjang dan sudah bersedia untuk menawarkan tetamu yang paling sesuai keadaannya.
  2. Resort Rasa Sentosa Shangri-La Bilik-bilik Rasa Sentosa Resort Shangri-La
  3. Hotel-sanatorium The Sentosa Resort Spa (5 bintang) - sangat bergaya dan benar-benar semua dalam kehijauan tropika yang tenang, menghadap ke laut berhampiran pantai yang tenang di Tanjong Beach. Hotel ini terkenal dengan Spa Botanica yang bergaya, yang mempunyai program perkhidmatan untuk tempoh istirahat yang panjang, dan restoran yang sangat baik.
  4. Sentosa Resort & Spa Sentosa Resort & Spa di kehijauan
  5. Hotel Capella Singapura (5 bintang) - tempat berhenti lama untuk pelancong mewah untuk pencinta kemewahan dan kesenangan dan sikap istimewa. Hotel ini mempunyai beberapa kolam renang dan perpustakaan sebenar, yang lebih mirip dengan kelab elit lama, di mana anda boleh membaca mesyuarat yang berkualiti dan berbual dengan tetamu lain. Bangunan hotel dibina dalam bentuk lapan simbolik, di mana anda dapat merenungkan bangunan-bangunan Inggeris pada akhir abad ke-18. Adalah dipercayai bahawa restoran hotel adalah restoran terbaik di seluruh Singapura.
  6. Hotel Capella Singapura Hotel Capella Singapura dari dalam
  7. Siloso Beach Resort Sentosa (4 bintang) - hotel yang tenang di dalam tumbuhan yang tebal; pemandangan indah laut, kolam renang luaran dengan air mata air, spa. Dalam jarak berjalan kaki adalah taman air. Untuk semua orang, lawatan eko dijalankan setiap hari.
  8. Hotel Siloso Beach Resort Sentosa pool Hotel Siloso Beach Resort Sentosa
  9. Costa Sands Resort (3 bintang) - hotel bajet di Singapura dengan taman yang bagus, terletak di seberang pantai yang menyala di Siloso Beach. Penduduk tempatan suka menghabiskan hujung minggu mereka di sini, hotel menyewa barbeku berkelah di luar rumah. Untuk hidup, hotel ini menawarkan banyak pilihan bilik-bilik yang selesa dan kemas dan banglo individu yang dikendalikan oleh keluarga.
  10. Costa Sands Resort Costa Sands Resort dari dalam

  Di samping hotel pantai, anda boleh menetap di salah satu kompleks terbesar di dunia - Resorts World Sentosa. Ia telah dirasmikan pada tahun 2010, sejumlah wang yang banyak dibelanjakan untuk pembinaannya: 6.59 bilion dolar Singapura.

  Resort ini meliputi kawasan seluas 49 hektar, di mana, sebagai tambahan kepada Universal Studios Singapore Park yang terkenal dan kemudahan hiburan lain, empat hotel lima bintang yang bergaya dan kompleks villa telah dibina:

  • Resorts World Sentosa - Hotel Michael;
  • Resorts World Sentosa - Hotel Festive;
  • Resorts World Sentosa - Hard Rock Hotel;
  • Resorts World Sentosa - Equarius Hotel;
  • Resorts World Sentosa - Pantai Villas.

  Juga di wilayah kompleks terdapat beberapa pusat spa yang besar.

  Kompleks hotel Resorts World Sentosa

  Restoran terbaik Sentosa

  Pulau Sentosa mempunyai segala-galanya untuk mendapatkan banyak keseronokan, ia menyangkut karya gastronomi restoran tempatan, yang terbuka di sini beberapa dozen:

  1. Restoran Taman Ia dianggap sebagai salah satu restoran terbaik di Singapura, yang pastinya bernilai melawat lawatan gourmets. Kemiringan menu dibuat pada makanan organik semulajadi yang berkualiti, produk yang diperolehi dari biofactor khas. Anda ditawarkan pelbagai hidangan yang biasa dengan manfaat yang sihat. Restoran ini sangat popular dengan vegan.
  2. Restoran Taman

  3. Restoran Knolls kaya dengan pelbagai masakan Mediterranean, koki menekankan herba dan rempah-rempah. Menu berubah sangat jarang, dan setiap hidangan dianggap sebagai karya dalam masakan Singapura. Air pancut coklat kecil di restoran.
  4. Restoran Knolls

  5. Cassia Restaurant akan menawarkan pelawat masakan Asia dan, khususnya, menu masakan Cina yang luas. Hidangan klasik yang hebat dan makanan laut, serta banyak sos tidak akan meninggalkan sesiapa yang tidak peduli.
  6. Cassia Restaurant

  7. Restoran Perancis L'Atelier de Joel Robuchon jenis terbuka sangat popular. Anda dapat melihat dengan rasa cinta setiap hidangan disediakan, beberapa karya berjenama dan peta besar anggur Eropah akan menunjukkan kepada anda semua aspek keseronokan sebenar.
  8. Restoran L'Atelier de Joel Robuchon

  Jika anda memerlukan menu dan produk khas, anda perlu membuat teka-teki pilihan restoran terlebih dahulu. Jika tidak, anda tidak perlu membuang masa mencari, di mana mempunyai snek atau makan malam. Di Sentosa, beberapa restoran yang pelbagai terdapat di setiap hotel, serta pelbagai restoran, kafe dan bar terletak di banyak pulau di sekitar setiap tarikan.

  Fakta menarik

  1. Rakyat Singapura sangat suka kesucian sehingga mereka melarang mengunyah mengunyah gusi dan analog mereka di tanah mereka.
  2. Nota tangan kiri: Makanan India dan Melayu hanya diterima dengan tangan kanan.
  1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
  Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 22 = 32

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: