Posted on

bilakah akhir dunia

Sesetengah orang tidak fikir apabila dunia akan berakhir, sementara yang lain, sebaliknya, sedang menunggu tarikh yang diramalkan baru. Selalunya ini disebabkan oleh sikap yang berbeza terhadap isu-isu yang sedang dipertimbangkan, lebih kurang kesedaran, keutamaan keagamaan, tetapi pandangan mana-mana mempunyai hak untuk wujud, dan mana yang harus dipatuhi, orang itu memutuskan untuk dirinya sendiri.

Apakah akhir dunia?

Tidak ada definisi yang jelas tentang konsep ini. Dalam erti kata, akhir dunia adalah penghentian kewujudan kehidupan di Bumi, dari pelbagai tamadun dan pencapaian mereka. Kadang-kadang di bawah frasa ini memahami ancaman kepada kehidupan semua makhluk hidup di planet ini. Kalimat yang di pertimbangkan dapat menunjukkan gambaran fiktif dan sebenar peristiwa masa depan. Ramai penyelidik dan warganegara biasa merawat konsep ini dengan cara yang berbeza. Apocalypse boleh datang bukan sahaja sebagai hasil daripada ramalan atau idea fiktif, tetapi juga peristiwa yang benar-benar mungkin:

 • konflik politik;
 • perang nuklear;
 • bencana alam sekitar;
 • bencana alam;
 • terlalu banyak penduduk planet, kelaparan;
 • penyebaran epidemik dan penyakit genetik.

Akhir dunia menurut Alkitab

Dalam agama Kristian, peristiwa sedemikian diterangkan oleh John theologian, pengikut Kristus. Ini adalah kitab wahyu Yohanes – tajuk bahagian terakhir dari Perjanjian Baru. Akhir dunia dalam Alkitab disebutkan bukan oleh tarikh yang tepat, tetapi oleh peristiwa-peristiwa yang akan mendahuluinya. Yang utama adalah kedatangan Dajjal, yang akan dimusnahkan, serta para pendukungnya, dan orang-orang yang benar-benar percaya akan tinggal di Kerajaan Syurga di mana kejahatan itu akan dibasmi. Adalah penting untuk diingat – semua orang akan lambat laun menghadapi penghakiman Tuhan, dan, mungkin, akhir dunia akan terdiri daripada kematian seseorang dan pengutuk dosa mereka.

apabila akhir dunia adalah masa dan tarikh yang tepat

Bagaimanakah akhir dunia kelihatan?

Jawapan untuk soalan ini mungkin hanya apabila akhir dunia datang. Huraian tunggal gambar di atas tidak wujud, terdapat beberapa teori dan andaian. Kebanyakan mereka menarik peristiwa yang tidak berpuas hati – bandar-bandar yang hancur dan hancur. Kesan semacam itu boleh berlaku selepas letupan nuklear, letusan gunung berapi atau apa pun kemungkinan dan realistik punca wahyu itu.

Proses itu sendiri, serta akibatnya, mempunyai banyak deskripsi. Ia boleh:

 • berkelip cerah;
 • letupan;
 • permulaan kegelapan.

Akhir dunia adalah mitos atau realiti?

Mana-mana orang memutuskan untuk dirinya sendiri, ia patut menunggu wahyu, atau tidak. Ia bergantung kepada prasangka, celik huruf, keutamaan agama. Perkara utama bukan untuk mengenakan pendapat anda kepada orang lain dengan mengorbankan apabila akhir dunia akan berlaku. Terdapat banyak sudut pandangan mengenai subjek ini, dan untuk menjawab soalan yang sedang dipertimbangkan, seseorang harus ingat ciri-ciri tanda-tanda akhir dunia dan teori kiamat yang dikemukakan:

 1. Pada masa ini, masalah keadaan ekologi planet dan perubahan iklim adalah topikal. Sudah sekarang kita melihat hasil aktiviti moden. Kelemahannya boleh membawa kesan yang tidak menyenangkan.
 2. Orang percaya akan mengatakan bahawa kiamat dalam Alkitab bukan mitos, hanya tarikh yang tepat tidak diketahui.
 3. Bagi dunia maju moden, isu penyakit maut masih belum dapat diselesaikan. Kemerosotan keadaan ini boleh menyebabkan kematian manusia.
 4. Di era perkenalan perkembangan terkini dalam industri ketenteraan, sebarang konflik antarabangsa boleh menjejaskan keselamatan seluruh planet. Tidak dapat menyelesaikan masalah dengan aman, seseorang mengambil senjata, dan jika ia nuklear, maka kiamat itu tidak dikecualikan.
 5. Sekiranya kita bercakap tentang sebab-sebab global, sistem suria ini hidup dengan undang-undangnya sendiri, dan apa-apa pelanggaran terhadapnya akan menjejaskan planet kita dengan cara yang berbeza. Seseorang tidak mendapat hak untuk memilih.
 6. Sebab lain – keinginan untuk teknologi moden dan penciptaan kecerdasan buatan. Komputer boleh dibuat dengan begitu bijak sehingga ia akan mencari cara untuk mengurus orang.

Bilakah dunia akan berakhir?

Apabila menjawab soalan – apabila akhir dunia masa dan tarikh yang tepat tidak selalu diketahui. Sekali lagi, soalan ini bergantung kepada punca kejadian. Mengikut beberapa teori, tarikh yang relevan telah berlalu, dan untuk yang lain, pada masa akan datang. Oleh itu, memikirkan hari kiamat, anda mungkin perlu memilih bahan dasar yang berdasarkannya untuk membina teka-teki dan masa akhir dunia.

apabila dunia akan berakhir

Akhir Dunia – ramalan

Masalah apocalypse telah relevan selama berabad-abad. Pada masa ini, sebilangan besar teori telah dikemukakan, menjawab soalan – apabila akhir dunia berlaku. Dia memutuskan siapa yang mereka pilih. Terdapat pendapat bahawa apocalypse akan menjejaskan kebanyakan planet Bumi.

Akhir dunia – Ramalan Vanga

Vanga dari Bulgaria vanga tidak memberikan jawapan yang jelas mengenai persoalan sama ada akhir dunia akan berlaku, tetapi di antara nubuatannya ada yang mungkin menjadi kenyataan.

 1. Dia bercakap tentang konflik dunia, perang dunia ketiga, yang boleh bermula selepas operasi ketenteraan di negara-negara kecil.
 2. Satu lagi nubuatan adalah percubaan ke atas pegawai tinggi peringkat beberapa negeri.
 3. Ramalan sebenar mengenai kematian haiwan akibat kesan bahan radioaktif. Isu senjata nuklear, bersama-sama dengan keadaan dunia yang tegang, boleh menarik perhatian orang ramai terhadap persoalan akhir dunia.

Akhir Dunia – Nostradamus

Ramalan alchemist Perancis dan ahli sihir Nostradamus pada umumnya dianggap salah satu daripada teori ketika akhir dunia akan bermula. Asas ramalannya – pertempuran tentera dan politik di dunia moden – perang dunia boleh bermula dengan beberapa konflik tempatan. Pada masa kini, keadaan di dunia sangat tegang, dan tiada siapa yang tahu apa yang dapat diterajui. Nostradamus bercakap tentang beberapa tokoh antikristi dalam sejarah dunia:

 1. Dia berasal dari Atilla, yang akan menjadi pengasas Babylonia moden.
 2. Antikristus, yang akan dapat mencetuskan peperangan di bahagian Eropah di dunia.
 3. Seseorang yang akan menyuarakan maklumat mengenai penyatuan negeri utara dan timur sebelum akhir dunia.
 4. Satu lagi ramalan yang patut diberi perhatian – “Yang Besar dari Rom akan binasa”, dan selepas tujuh hari semua hidup akan mati.

wahyu nuklear

Penghujung Maya Light

Ramai bercakap mengenai kewujudan kalendar Maya – ia termasuk tiga komponen:

 1. Kalendar solar adalah 365 hari.
 2. Agama – 260 hari.
 3. Kalendar minggu adalah 13 hari.

Tarikh biasa 21 Disember 2012 – hari kiamat pada kalendar Maya, adalah hari akhir dunia. Sejak kedatangan kehidupan di Bumi, sudah empat siklus sudah, ia mengikuti empat perlumbaan yang telah diganti. Setiap daripada mereka mati kerana faktor semula jadi:

 • gempa bumi
 • taufan
 • letusan gunung berapi;
 • banjir.

Kitaran kelima sepatutnya berakhir pada 16 Disember 2016, dengan fenomena seperti perarakan planet. Orang yang berminat membuat kesimpulan mengenai hari-hari ini dalam kalendar wahyu tersebut. Siapa yang tahu, mungkin mereka akan memulakan mata untuk andaian baru. Menjawab persoalan apabila akhir dunia akan datang, masa yang tepat boleh ditunjukkan, tetapi kita akan menantikan ramalan segar dan mencari tanda-tanda pemenuhan nubuatan-nubuatan tersebut.

Akhir dunia – ramalan para pekudus

Dalam kepercayaan agama, ramalan mengenai akhir dunia juga berlaku. Terdapat satu pemikiran yang menyatukan nubuatan-nubuatan tersebut: seseorang mesti hidup dengan hati nurani yang bersih di hadapan Tuhan. Dalam masa untuk mencari kekuatan, bertaubat dan mengakui kejahatan tindakan dan pemikiran anda, sedar bahawa apabila akhir dunia masih, anda perlu menjawab untuk dosa anda di hadapan mahkamah Tuhan. Sesetengah maklumat tentang beberapa nubuatan telah dipelihara:

 • menurut ramalan Matrona of Moscow, 2017 akan menjadi tempoh apabila orang mati tanpa peperangan, ia akan berlaku pada waktu malam, dan pada waktu pagi semua kehidupan akan hilang ke tanah;
 • Monik Seraphim of Sarov pada abad ke-30 pada abad ke-19 meramalkan kejatuhan kuasa tsarist dan nasib kedaulatan, yang memainkan peranan besar dalam nasib Rusia – ia adalah semacam akhir dunia dan pembungaan pemerintahan baru;
 • dalam kitab Yohanes Theologian, kematian seorang lelaki dan bayaran untuk dosa yang dilakukan adalah setanding dengan akhir dunia.

apa yang akhir dunia

Bagaimana untuk bertahan di akhir dunia?

Dalam pemahaman kebanyakan orang, wahyu adalah kematian semua kehidupan di planet ini. Oleh itu, persoalan bagaimana untuk bertahan hidup kadang-kadang dipanggil masalah dari alam fantasi. Jika manusia telah belajar untuk meramalkan peristiwa-peristiwa seperti itu dengan ketepatan tertentu, semua orang akan tahu bagaimana untuk mempersiapkan diri. Dalam keadaan ini, anda secara moral boleh menyesuaikan diri dengan kebarangkalian tertentu di akhir dunia, sama ada wahyu nuklear atau banjir, kerana jika hasil itu tidak dapat dielakkan, maka manusia mungkin tidak dapat mencegahnya.

Jika kita mengandaikan bahawa kebarangkalian keselamatan selepas akhir dunia wujud, maka kita dapat menyediakan beberapa rizab untuk kewujudan selanjutnya:

 • ubat penting;
 • bekalan air minuman;
 • produk penyimpanan jangka panjang – bijirin, sayur-sayuran, makanan dalam tin;
 • perkara hangat.

Mungkin ia masih hebat, dan cerita-cerita serupa dapat dilihat dalam filem-filem terkenal. Apa-apa tarikh dipanggil, tidak ada kata sepakat apabila akhir dunia akan berlaku. Ia boleh berlaku dalam masa terdekat atau berbilion tahun. Mungkin, jangan selalu berfikir tentang hal itu, kerana apa yang harus, itu tidak boleh dielakkan. Semua orang bebas untuk mendapatkan pendapat, dan usaha bersama adalah penting untuk menyelesaikan masalah yang dapat menyebabkan kiamat – konflik, epidemik dan bencana alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + = 14