Posted on

Icon «Assumption of the Virgin Diberkati» - bagaimana untuk meminta bantuan?

Terdapat banyak ikon di mana Ibunda Tuhan diwakili, dan setiap imej mempunyai sejarah dan makna tersendiri. Ikon “Dormition Theotokos Yang Paling Kudus” amat dihormati, di mana makna yang penting adalah bahawa kematian bukan mati dan bukan akhir kehidupan seseorang.

Ikon «Assumption of the Virgin Blessed» – description

Imej itu mewakili peralihan (pendakian) Ibu Tuhan dari dunia yang hidup ke syurga. Episod ini jelas dijelaskan dalam Alkitab, di mana ia telah diriwayatkan bahawa untuk masa yang lama dia berbicara kepada Tuhan dengan doa, meminta supaya dibawa ke syurga. Apabila Gabriel datang kepadanya dan berkata bahawa tidak lama lagi dia akan mendapat keamanan. Pada jam pengancingnya, cahaya ilahi muncul, mengelilingi katil mati. Ikon “Asumsi Perawan yang Diberkati”, yang penting untuk orang percaya, hadir di hampir semua gereja.

Siapa yang digambarkan pada ikon Assumption of the Virgin yang Diberkati?

Imej itu unik kerana hampir semua momen yang ditunjukkan dalam cerita mengenai Asumsi sesuai dengannya. Ikonografi Assumption of the Blessed Virgin termasuk butir-butir berikut:

  1. Di tengah-tengah ada tempat tidur, di mana tubuh Ibu Tuhan itu. Dalam kebanyakan imej, ia diliputi warna merah yang menandakan martabat raja Ratu Syurga. Keagungan Perawan juga dibuktikan dengan sandal warna ungu.
  2. Ikon “Asumsi” menggambarkan para rasul, yang terletak di sekitar tempat tidur. Bilangan angka yang akan datang bergantung kepada saiz imej, tetapi peserta wajib adalah Peter (dia mempunyai senjata api, yang dia fumigates tidur) dan John (mengolok-olok Perawan). Malah bersama para rasul, orang dapat digambarkan yang mempunyai hubungan dengan Ibu Tuhan.
  3. Lilin sering ditunjukkan di hadapan katil. Pada beberapa ikon di pinggir katil, anda dapat melihat pergelangan tangan terputus, dan di sebelah katil dan lelaki itu sendiri dengan tangan yang cacat. Inilah Athos, yang membuat percubaan untuk membuang katil, tetapi dia dihentikan oleh seorang malaikat dengan pedang.
  4. Di belakang katil adalah Juruselamat, yang dikelilingi oleh nimbus besar, melambangkan kemuliaan ilahi. Di tangannya, dia memegang bayi bayi, yang mewakili jiwa Ibu Tuhan.
  5. Pada beberapa ikon “Assumption of the Virgin Blessed” seseorang dapat melihat satu lagi detail – medan bebas di bahagian atas gambar, yang ditutupi dengan awan, dan di atasnya adalah tokoh manusia dan malaikat. Para pelukis ikon mempersembahkan para rasul supaya mereka tidak dapat datang ke Yerusalem untuk memaafkan.

yang digambarkan pada ikon Assumption of the Virgin Mary yang Diberkati

Ikon Purba Asumsi

Imej kematian Perawan itu sangat kuno, komposisinya dikembangkan sekitar abad ke-9. Pada masa itu, gereja telah melalui masa-masa penting, kerana kedudukan teologi yang paling penting telah ditetapkan. Pada masa yang sama, Perayaan Dormition dibentuk dan diperkenalkan dengan tradisi dan peraturannya. Pada mulanya, ikon “Assumption of the Virgin” adalah laconic dan sedikit digambarkan, tapi dari masa ke masa imej itu dinyatakan dengan lebih jelas.

Apa yang membantu ikon Assumption of the Virgin yang Diberkati?

Berdoa sebelum imej Ibu Tuhan dapat setiap hari untuk memperoleh keyakinan terhadap kebolehan mereka. Di samping itu, teks doa membasmi ketakutan kematian fizikal. Ikon “Asumsi Ibu Tuhan” dikumpulkan di hadapan berjuta-juta orang percaya yang meminta pengampunan dosa mereka untuk memasuki Kerajaan Tuhan. Petisi doa yang tetap membantu bukan sahaja untuk menyembuhkan jiwa, tetapi juga tubuh, menyelamatkan dari berbagai penyakit. Ikon “The Assumption of the Blessed Virgin” boleh digunakan untuk pengakuan.

Ikon Assumption of the Blessed Virgin – maksudnya untuk rumah

Adalah dipercayai bahawa imej Ortodoks adalah perlindungan paling kuat yang membantu melindungi rumah dan semua penduduk dari pelbagai masalah. Ikon “The Assumption of the Virgin Diberkati” akan mengelilingi segala-galanya dengan tenaga positif dan akan mengusir negatif dalam mana-mana manifestasi. Perayaan Destia jatuh pada 28 Ogos (15) dan pada hari ini adalah disyorkan untuk berdoa sebelum imej di gereja atau di rumah, memohon dosa-dosa anda dan meminta penguatan iman. Terdapat doa asas kepada ikon “Asumsi Dewa Blessed.”

ikon Assumption of the Virgin yang Diberkati, maksudnya untuk rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 + = 56