Posted on

perjalanan masa

Semua orang akan bermimpi untuk pergi ke masa lalu untuk sementara dan membetulkan beberapa kesilapan di dalamnya, atau bergerak ke masa depan untuk mengetahui bagaimana kehidupan terbentuk. Perjalanan dalam masa adalah kaedah kegemaran ramai penulis filem dan penulis fiksyen sains. Terdapat saintis yang mengatakan bahawa ini mungkin berlaku.

Apa masa perjalanan?

Peralihan orang atau mana-mana kemudahan daripada masa yang diberikan dalam masa depan segmen atau pada masa lalu. Sejak penemuan lubang hitam, sedikit masa telah berlalu, dan jika pada mulanya mereka sangat penemu Einstein kelihatan agak tidak benar, kemudian mereka mula mengkaji astrofizik di dunia. Falsafah Masa Perjalanan dipecat fikiran ramai saintis -. K. Thorne, M. Morris, Wang Stokuma, S. Hawking, dan lain-lain Mereka melengkapkan dan bercanggah dengan teori satu sama lain dan tidak boleh datang kepada kata sepakat mengenai isu ini.

Paradoks bergerak dalam masa

Melawan perjalanan ke masa lalu atau berdekatan adalah hujah-hujah tersebut:

  1. Pelanggaran hubungan antara sebab dan akibat.
  2. "Paradoks dari Kakek yang dibunuh." Jika anda melakukan perjalanan ke masa lalu, cucu akan membunuh datuknya, maka dia tidak akan dilahirkan. Dan jika kelahirannya tidak berlaku, maka seseorang akan membunuh datuknya pada masa akan datang?
  3. Kemungkinan perjalanan masa tetap menjadi impian, sejak mesin masa belum dibuat. Jika demikian, maka hari ini akan menjadi pelawat dari masa depan.

perjalanan masa

Masa Perjalanan - esoterik

Masa dilihat sebagai proses kesedaran bergerak dalam ruang tiga dimensi. Organ pengertian manusia dapat melihat hanya ruang empat dimensi, tetapi ia adalah sebahagian daripada multidimensi, di mana tidak ada hubungan antara sebab dan akibat. Tiada konsep, jarak masa dan jisim yang diterima umum. Dalam Bidang Acara, momen masa lalu, masa kini dan masa depan adalah bercampur-campur dan mana-mana material, astral dan massa metamorphic berubah dengan serta merta.

Melalui perjalanan astral dalam masa nyata. Kesedaran boleh melampaui cengkaman fizikal, bergerak dan mengatasi undang-undang alam semesta. S. Grof mencadangkan bahawa seseorang boleh dibimbing oleh kesedarannya dan secara mental melaksanakan perjalanan melalui ruang dan waktu. Pada masa yang sama melanggar undang-undang fizik dan bertindak sebagai mesin masa semulajadi.

Perjalanan masa adalah kebenaran atau fiksyen?

The "alam semesta Newtonian" dengan seragam dan masa lurus linear, ia akan menjadi tidak realistik, tetapi Einstein menunjukkan bahawa dalam bahagian yang berlainan di masa alam semesta adalah berbeza, dan boleh dipercepatkan dan berkurangan. Apabila masa mencapai kelajuan dekat dengan kelajuan cahaya, ia melambatkan. Dari sudut pandangan saintifik, dalam perjalanan masa nyata, tetapi hanya pada masa akan datang. Dan ada beberapa cara untuk bergerak.

Adakah mungkin untuk perjalanan dalam masa?

Jika anda mengikuti teori relativiti, kemudian bergerak dengan kelajuan dekat dengan kelajuan cahaya, anda boleh memintas aliran semula jadi dan bergerak ke masa depan. Ia dipercepat dengan ketara berbanding mereka yang tidak bergerak dan tetap tidak bergerak. Ini mengesahkan "paradoks kembar". Ia terdiri daripada perbezaan dalam kelajuan perjalanan masa untuk seorang saudara yang pergi ke angkasa lepas dan saudaranya yang tinggal di Bumi. Pergerakan dalam masa akan terdiri dalam fakta bahawa jam pengembara akan ketinggalan.

Menurut saintis, lubang hitam adalah terowong waktu dan mencari berhampiran cakrawala peristiwa mereka, iaitu, di kawasan graviti yang sangat tinggi memberikan kemampuan untuk mencapai kecepatan cahaya dan membuat pergerakan dalam waktu. Tetapi ada cara yang mudah dan mudah - untuk menghentikan metabolisme badan, iaitu untuk memulihara pada suhu minus, dan kemudian bangun dan pulih.

filem mengenai perjalanan masa

Perjalanan masa - bagaimana untuk mencapai?

1. Melalui lubang cacing. "Wormholes", sebagaimana yang dipanggil juga, adalah beberapa terowong yang merupakan sebahagian daripada Teori Relativiti Am. Mereka menghubungkan dua tempat di angkasa. Mereka adalah akibat daripada "kerja" bahan eksotik, yang mempunyai kepadatan tenaga negatif. Ia boleh memusingkan ruang dan masa dan mewujudkan prasyarat untuk kemunculan cacing-cacing ini yang sangat besar, enjin permaidani yang membolehkan anda melakukan perjalanan dengan kelajuan melebihi kelajuan mesin ringan dan masa.

2. Melalui silinder Tyler. Ini adalah objek hipotesis, yang merupakan hasil menyelesaikan persamaan Einstein. Jika silinder ini mempunyai panjang tak terhingga, maka dengan putaran di sekelilingnya, mungkin untuk bergerak dalam waktunya dan ruang - ke masa lampau. Kemudian, saintis S. Hawking mencadangkan bahawa ini memerlukan bahan eksotik.

3. Kaedah perjalanan dalam masa termasuk bergerak dengan bantuan saiz raksasa kosmik raksasa yang dibentuk semasa Big Bang. Jika mereka menyapu satu sama lain, maka penunjuk spatial dan temporal telah diputarbelitkan. Hasilnya, sebuah kapal angkasa berdekatan boleh memasuki masa lalu atau masa depan.

Teknik pindah masa

Anda boleh melakukan perjalanan secara fizikal, atau secara astral. Cara pertama untuk perjalanan boleh didapati dalam pilihan raya, mempunyai pengetahuan Druid, ferriltov dan lain-lain. Dengan bantuan mantra purba, memanggil Kabut Cullen bahawa ulama moden telah dipanggil "masa awan", anda boleh masuk ke dalam detik-detik masa lalu atau masa depan, tetapi ini memerlukan banyak amalan, sabar semangat dan badan, tidak memecah keharmonian dengan alam semula jadi.

Pergerakan dalam masa dengan bantuan sihir adalah tertakluk kepada psikologi bersahaja. Mereka menggunakan kaedah perjalanan astral - melihat sinar. Melalui teknik dan ritual khas, mereka membuat perjalanan ke masa lalu dalam mimpi, mengubah keadaan yang mereka perlukan. Apabila mereka bangun, mereka mendapati perubahan sebenar pada masa kini, yang merupakan akibat masa perjalanan. Ini dapat dicapai jika kita membangunkan pemikiran imaginatif, dapat mempengaruhi objek dengan kekuatan pemikiran, misalnya, menggerakkan benda, merawat orang, mempercepat pertumbuhan tumbuhan, dan sebagainya.

Bukti Perjalanan Masa

Malangnya, tidak ada bukti yang jelas tentang perpindahan tersebut, dan semua cerita yang diberitahu oleh sezaman atau yang pernah terdahulu tidak dapat disahkan. Satu-satunya perkara yang mempunyai kaitan dengan topik ialah Andador Collider Besar. Terdapat pendapat bahawa terdapat mesin masa di kedalaman 175 meter di bawah tanah. Dalam "cincin" pemecut, kelajuan yang hampir dengan kelajuan cahaya dijana, dan ini mewujudkan prasyarat untuk pembentukan lubang hitam dan pergerakan pada masa lalu atau masa hadapan.

Dengan penemuan pada 2012 bos bos Higgs, perjalanan masa nyata tidak kelihatan seperti kisah dongeng. Di masa depan, ia dirancang untuk memperuntukkan zarah tersebut sebagai singlet Higgs, yang dapat meneutralkan hubungan antara punca dan kesan dan bergerak ke arah mana-mana - pada masa lalu dan masa depan. Inilah tugas LHC, dan ia tidak bertentangan dengan undang-undang fizik.

perjalanan masa

Masa Perjalanan - Fakta

Terdapat banyak gambar, nota sejarah dan data lain yang mengesahkan realiti episod tersebut. Kes perjalanan waktu termasuk satu cerita, bukti yang merupakan kalendar tahun 1955, yang dijumpai di landasan pacu di Caracas, Venezuela pada tahun 1992. Saksi-saksi peristiwa itu mendakwa bahawa lapangan terbang kemudian mendarat pesawat DC-4, yang hilang pada tahun 1955. Apabila juruterbang penerbangan yang teruk mendengar di radio, pada tahun yang mereka dapat, dia memutuskan untuk berlepas, meninggalkan kalendar kecil untuk ingatan.

Banyak gambar-gambar adalah dianggap bukti pergerakan sementara telah lama disangkal. Sesetengah foto yang paling terkenal sebenarnya tidak ada hubungannya dengan hakikat bergerak sepanjang masa. Kita akan melihat gambar, yang menggambarkan seorang lelaki berpakaian didakwa tidak dalam fesyen masa (1941), dalam cermin mata hitam yang bergaya dan kamera di tangan, mengingatkan Rolaroid yang terkenal.

sindrom gerakan

Malah:

  1. Kamera seperti itu dihasilkan pada tahun 1920-an.
  2. Pergerakan dalam masa dan ruang

  3. Model gelas juga sudah cukup popular pada zaman itu, seperti yang dibuktikan oleh beberapa rakaman dari filem pada masa itu.
  4. falsafah perjalanan masa

  5. Pakaian sangat mengingatkan jersi arahan hoki Montreal Maroons 1930h-40 tahun.
  6. apakah pergerakan dalam masa

Filem terbaik mengenai perjalanan masa

Pada satu ketika, ledakan di pawagam domestik menghasilkan gambar seperti "Kin-Dza-Dza", "Kami dari masa depan", "Kesan rama-rama". Sindrom bergerak melalui masa adalah penyakit genetik protagonis dalam filem "Masa Pengembara Masa". Daripada lukisan-lukisan asing itu boleh diperhatikan "Hari Groundhog", "Harry Poter dan Banduan Azkaban." Filem tentang perjalanan masa termasuk "Hilang", "Terminator", "Kate dan Leo."

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 14 = 21