Posted on

Tuhan Marikh Perang

God of War Mars adalah salah satu celestials yang paling dihormati dan dihormati dari pantheon Rom purba. Kultus Marikh berkembang pesat di Rom kuno sampai musim gugurnya.

Mars - dewa perang dan pertahanan Rom

Pengukir mengukir tuhan perang dalam bentuk komander dalam perisai dan topi keledar dihiasi dengan puncak. Kadang-kadang dia digambarkan dalam kereta, dengan tombak dan perisai, yang merupakan simbol dewa Mars. Orang-orang Rom menganggap haiwan dewa berperang sebagai burung-burung dan burung serigala, yang dikenal pasti dengan serangan cepat dan serangan.

Marikh kerana alasan yang baik adalah yang paling penting di antara semua tuhan-tuhan dari Empayar Roma purba - orang Rom bangga dengan pahlawan mereka dan kemenangan mereka. Tentara Rom Purba dianggap tidak terkalahkan kerana latihan yang sangat baik dan Mars - pertahanan kuat yang mengiringi tentara dalam semua kempen.

Di samping itu, Mars - anak Jupiter dan Juno, dianggap sebagai bapa Romulus dan Remus, pengasas Rom Purba. Menurut legenda, anak-anak Mars melahirkan anak perempuan Raja Numitor Rhea Silvia. Sebagai tanda sokongannya, Mars melepaskan perisainya di Rom, yang disimpan di tempat kudus Tuhan di Forum dan sekali setahun, pada hari lahir tuhan Rom Mars (1 Mac), dengan sesungguhnya menyapu bandar.

Dalam tanda penghormatan, orang-orang Rom secara tetap menganjurkan perayaan yang didedikasikan untuk Marikh. Perayaan tahunan diadakan dari 27 Februari hingga 14 Mac, perayaan lebih penting - suovetavrili - diadakan setiap 5 tahun selepas kelayakan (banci). Semasa pucat pesta bangunan tentera di Lapangan Marikh, Tuhan ditawarkan korban - seekor lembu, seekor babi dan seekor domba. Upacara ini memberikan kemenangan Roma dalam pertempuran untuk rancangan lima tahun berikutnya.

Selain perayaan, banyak gereja telah dibina untuk menghormati tuhan perang Marikh. Yang paling kuno dan dihormati berdiri di tebing kiri Sungai Tiber di Champ de Mars. Tempat suci ini digunakan bukan sahaja untuk perarakan dan perayaan, tetapi pada Champ de Mars, mesyuarat, latihan dan ulasan telah diadakan, keputusan penting dibuat di sini, sebagai contoh, mengenai pengisytiharan perang. Kuil megah kepada tuhan Rom Mars juga dibina di Forum. Setiap komander sebelum berperang datang ke kuil ini, meminta bantuan Mars dan berjanji sebahagian daripada harta rampasan yang kaya.

Walau bagaimanapun, Marikh tidak selalu menjadi tuhan perang. Pada mulanya, dia diperintahkan untuk melindungi bidang dan ternakan dari pelbagai ancaman, tetapi Mars juga boleh menghukum orang yang tidak layak, menyebabkan kematian haiwan dan kegagalan tanaman.

Salah satu legenda Rom didedikasikan untuk kekejaman Marikh. Pada suatu hari, Mars bertemu Dewi Minerva yang cantik dan jatuh cinta kepadanya. Tidak mengetahui cara mendekati kecantikan itu, Mars berpaling kepada pembuat perompak Anna Perenne, dewi tahun baru itu. Minerva tidak suka Mars, dan dia meyakinkan Anna Perenna untuk menipu pengantin lelaki dan sebaliknya pergi pada tarikh. Setelah memalukan Mars diketahui oleh semua tuhan, dia menimbulkan kemarahan yang mendalam di hatinya.

Hari ini, pantheon para tuhan Rom tidak lagi wujud. Walau bagaimanapun, orang ingat Mars semasa melihat langit - namanya adalah planet merah-sistem solar, simbol perang, seram dan bencana.


Dewa perang negara lain

Dewa perang juga wujud di kalangan orang lain. Yunani Marikh Allah Romawi Tuhan, yang bertanggungjawab seperti Marikh untuk pertempuran dan kemenangan, melahirkan nama Ares. Dewa perang Yunani kurang mendapat kehormatan di Olympus dan di kalangan manusia, dan juga watak yang lebih jahat. Ares dianggap tuhan yang kejam dan dendam yang jantungnya tidak dapat melembutkan cinta Aphrodite yang indah.

Pahlawan Slavia menganggap Perun mereka pelindung syurga. Dewa ini sangat ganas, tetapi dia juga adil dan mulia. Kelahiran Perun berlaku semasa gempa bumi yang ganas. Malah sejak kecil, dia dicuri oleh Skipper raksasa dan Perun membesar, sangat diserap dalam tidur. Selepas pembebasan Tuhan oleh saudara-saudaranya, Perun berjuang dengan raksasa, membebaskan saudaranya, yang juga diculik. Ketika Orthodoksi diadopsi di Rusia, Ilya Nabi memperoleh ciri-ciri Perun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 31 = 41