Asid folik untuk kanak-kanak | proektdem.com

Asid folik untuk kanak-kanak

asid folik untuk kanak-kanak

Asid folik - salah satu vitamin yang paling penting, yang diperlukan untuk perkembangan normal sistem imun dan sistem peredaran badan. Juga, asid folik mengambil bahagian dalam karbohidrat dan metabolisme lemak. Bagi kanak-kanak, asid folik amat penting semasa tempoh pertumbuhan aktif: pada peringkat perkembangan janin dan dari kelahiran hingga tiga tahun. Asid folik amat berguna untuk kanak-kanak sehingga satu tahun, iaitu, pada bulan pertama selepas kelahiran, apabila semua sistem dan organ secara intensif berkembang.

Bagaimana untuk mengambil asid folik untuk kanak-kanak?

Kekurangan asid folik boleh menimbulkan anemia folik yang tidak sempurna, di mana eritrosit yang telah masak sepenuhnya akan mengganggu proses hematopoiesis. Mengaktifkan fungsi hematopoietik boleh menjadi rawatan kompleks, di mana asid folik menduduki tempat yang penting.

Dosol asid folik untuk kanak-kanak bergantung pada usia kanak-kanak dan harus:

  • dari lahir hingga 6 bulan - 25 mcg;
  • dari 6 bulan hingga setahun - 35 mkg;
  • dari 1 hingga 3 tahun - 50 mcg;
  • dari 3 hingga 6 tahun - 75 mcg;
  • dari 6 hingga 10 tahun - 100 mcg;
  • dari 10 hingga 14 tahun - 150 mcg;
  • dengan 14 tahun 200 mcg.

Ibu bapa yang akan memberikan asid folik kepada kanak-kanak sering bertanya bagaimana untuk mengira dos yang diperlukan. Satu dos asid folik untuk kanak-kanak tablet asid folik mengandungi 1 mg ubat, yang melebihi dos yang disyorkan beberapa kali. Oleh itu, lebih baik untuk membubarkan tablet dalam air rebus dan mengukur jumlah yang diperlukan dengan sudu ukur atau jarum suntikan. Penyelesaian sedemikian mesti disediakan sebelum setiap penggunaan dan mencurahkan sisa-sisa.

Jangan lupa bahawa asid folik didapati dalam banyak makanan dan ini harus diambil kira apabila menjawab persoalan sama ada ia mungkin memberi asid folik kepada kanak-kanak tanpa preskripsi doktor. Asid folik terdapat dalam susu payudara dan susu lembu, serta sayur-sayuran, sayur-sayuran berdaun hijau, wortel, bijirin, soba dan ubat oat, kacang, pisang, oren, labu, tarikh. Jumlah asid yang diperlukan oleh anak juga dapat diperoleh dengan makan hati, daging sapi, babi, ayam, kuning telur, tuna, salmon dan keju.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

− 3 = 2

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: