Posted on

Asid folik untuk konsepsi

Bagi kebanyakan muda (dan tidak begitu) soalan wap untuk membiak hari ini adalah sangat akut. wanita moden adalah lebih sukar untuk hamil, membawa dan melahirkan bayi yang sihat daripada, katakan, neneknya. Untuk membetulkan keadaan boleh di klinik kesihatan reproduktif, tetapi wanita telah menggunakan IVF hanya dalam kes-kes yang melampau. Ramai yang percaya dalam ubat kaum, duduk di atas khas "diet kesuburan", mengukur suhu basal dan minum asid folik untuk mengandung. Kaedah terakhir hari ini disyorkan walaupun oleh ahli sakit puan. Mari kita lihat sama ada asid folik benar-benar membantu untuk hamil.

Kesan asid folik pada konsep

Asid folik, ia juga vitamin B9, atau folasin, sangat diperlukan untuk fungsi normal badan. Ia mengambil bahagian dalam metabolisme protein, menyokong imuniti, meningkatkan kerja saluran gastrousus, mempromosikan pengeluaran "hormon kebahagiaan" dan pembentukan darah normal. Tetapi yang paling penting - asid folik memainkan peranan penting dalam sintesis DNA, yang, seperti yang diketahui, adalah pembawa maklumat keturunan. Folacin diperlukan untuk pembentukan telur yang sihat dalam tubuh seorang wanita dan spermatozoa mudah alih di badan lelaki.

Para saintis telah membuktikan satu lagi fakta menarik: tindakan vitamin B9 sangat mirip dengan tindakan hormon seks wanita estrogen. Oleh itu, asid folik sering diresepkan jika tiada haid.

Asid folik dalam perancangan kehamilan

Untuk menjelaskan bagaimana asid folik mempengaruhi konsepsi dan membantu dengan ketidaksuburan, doktor tidak boleh lagi. Ya, dan mengesyorkan mengambil asid folik, bukan kerana ia membantu hamil. Ini semua tentang keupayaan folacin untuk mencegah kecacatan yang teruk janin (hydro- dan anencephaly, hernia otak, spina bifida dan bibir kelinci). Keabnormalan ini berlaku pada tahap awal kehamilan (16-28 hari selepas pembuahan), ketika ibu masa depan mungkin tidak tahu tentang posisi barunya. Sementara itu, hampir setiap wanita kedua mengalami kekurangan vitamin B9, jadi pakar ginekologi mencadangkan pengambilan asid folik pada peringkat penyediaan untuk kehamilan, sekurang-kurangnya 2-3 bulan sebelum konsepsi yang dikatakan.

Di samping itu, keperluan tubuh untuk asid folik sebelum kehamilan meningkat jika anda:

  • mengambil pil kontraseptif;
  • menderita epilepsi, diabetes mellitus atau masalah dengan saluran gastrousus;
  • mematuhi diet protein atau kekurangan makanan tumbuhan;
  • Anda minum alkohol.

Berapa banyak asid folik diperlukan untuk konsepsi?

Walaupun fakta bahawa asid folik memasuki badan dengan makanan, dan dalam jumlah kecil disintesis dalam usus, kita hampir selalu mengalami kekurangannya. Itulah sebabnya doktor mengesyorkan bahawa dalam tempoh sebelum pembuahan mengambil sekurang-kurangnya 0.8 mg asid folik sehari. Dos ini meliputi keperluan harian tubuh ibu masa depan dalam vitamin B9.

Asid folat membantu hamil

Untuk meningkatkan peluang kejayaan boleh dan harus termasuk dalam makanan diet anda kaya dengan roti asid folik daripada tepung gandum, bayam, pasli, salad, kacang, kacang, hati, buah-buahan sitrus, brokoli, kacang, labu. Walau bagaimanapun, majoriti (90%) daripada vitamin B9 dimusnahkan oleh rawatan haba, jadi anda perlu persiapan dos lagi yang mengandungi asid folik. Ini boleh menjadi multivitamin bagi wanita hamil atau tablet asid folik biasa.

Jangan takut untuk berlebihan: untuk merosakkan badan dengan serius, anda perlu minum sekurang-kurangnya 30 tablet folasin dalam satu masa. Walaupun anda sedikit melebihi dos, vitamin itu akan dikeluarkan dari badan tanpa apa-apa kesan. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami kekurangan vitamin B12, berhati-hati dan tepat mengikut dos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 3 =