Posted on

Bolehkah ada suhu semasa kehamilan?Seperti yang anda tahu, peningkatan suhu di atas 37 ° C menunjukkan kerosakan di dalam badan. Apabila keadaan sedemikian diperhatikan dalam wanita semasa kehamilan, ia menyebabkan kebimbangan dan kecemasan.

Selalunya, terutama ketika seorang perempuan bersiap untuk menjadi ibu buat pertama kalinya, dia masih tidak tahu apakah ada suhu selama kehamilan dan karena apa yang terjadi. Mari kita temukan jawapan untuk soalan ini dan lihat apakah perkara itu patut diketepikan dalam keadaan ini.

Bolehkah suhu kehamilan meningkatkan suhu badan?

Semua orang tahu bahawa jika termometer menunjukkan angka di atas 37 ° C, maka ini adalah tanda yang membimbangkan - di suatu tempat di dalam tubuh proses keradangan bermula. Ini boleh, malangnya, berlaku walaupun dengan wanita hamil, tetapi dia tidak boleh sakit.

Oleh itu, sebaik sahaja seorang wanita menarik perhatian kehadiran suhu yang luar biasa, adalah lebih baik untuk menghubungi pakar sakit puan atau ahli terapi tempatan di konsultasi wanita. Mereka akan memberikan pemeriksaan yang kompleks (analisis) untuk mengecualikan kemungkinan masalah dengan buah pinggang (pyelonephritis), paru-paru (tuberkulosis) atau ARVI.

Dan saya hamil?

Kadang-kadang, setelah mendengar teman wanita yang lebih berpengalaman, seorang wanita berfikir - suhu yang boleh dinaikkan menjadi tanda kehamilan, atau adalah fiksyen terbiar. Ya, sesungguhnya seorang wanita dengan cara ini, dapat mengetahui bahawa dia akan menjadi ibu.

Terdapat sedikit peningkatan suhu pada tempoh awal disebabkan oleh perubahan ketara yang berlaku di dalam badan, tetapi tidak kelihatan pada mata. Tiba-tiba, permulaan penyusunan semula hormon, yang setiap hari mendapat momentum baru, memaksa thermoregulation diaktifkan, yang ditunjukkan oleh lombong merkuri.

Untuk memulakan kehamilan, dan ini adalah tempoh 4 hingga 10-12 minggu, dicirikan dengan peningkatan suhu antara 37 ° C hingga 37.4 ° C. Sekiranya angka-angka lebih tinggi, maka kemungkinan besar sebagai tambahan kehamilan ada proses keradangan lembab tersembunyi, yang mesti segera disetempat.

Secara umum, wanita akan tahu mengenai kenaikan suhu, sekali mengukurnya demi kepentingan. Kehamilan mungkin demamSelalunya, ibu masa depan tidak merasakan apa-apa tanda yang membuatnya mempersoalkan kesihatannya. Iaitu, rasa sakit pada otot, sakit di sendi, menggigil tidak berlaku. Seorang wanita hanya boleh berasa mengantuk dan keletihan - sahabat yang kerap dalam trimester pertama.

Semua perkara di atas adalah minggu pertama dari konsep. Tetapi jawapan kepada soalan, sama ada suhu boleh meningkat semasa kehamilan, tanpa sebab, pada trimester kedua atau ketiga, akan menjadi negatif. Iaitu, selepas 12 minggu, apa-apa kenaikan suhu badan menunjukkan kehadiran penyakit keradangan yang tersembunyi di dalam badan, serta bermulanya influenza atau ARVI, dan oleh itu memerlukan rawatan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − = 60