Posted on

halia dengan laktasi

Halia digunakan dalam homeopati, memasak, perubatan rakyat. Ramai wanita sebelum melahirkan memberi mereka keutamaan sebagai rasa kegemaran teh atau daging. Dan, tentu saja, ramai yang ingin tahu – apa yang berguna atau apa yang boleh membahayakan halia ketika menyusui bayi baru lahir.

Semua ubat mempunyai kesan sampingan, dan halia dengan betul mempunyai status akar ubat. Oleh itu – sama ada halia menyusu – pakar pediatrik boleh mencadangkan, walaupun alergeniknya rendah. Selepas ibu minum teh dengan halia semasa menyusu, tindak balas yang paling kerap berlaku pada kanak-kanak itu adalah peningkatan keterlaluan, gangguan tidur, keresahan, kadang-kadang ia membawa kepada kemunculan diatesis. Oleh itu, untuk menggunakan halia semasa penyusuan harus sangat berhati-hati, hanya selepas “ujian” pada tindak balas kanak-kanak itu. Sebagai peraturan, adalah disyorkan bahawa akar halia semasa penyusuan diperkenalkan ke dalam ransum sarapan pagi dan melihat tindak balas kanak-kanak itu. Jika bayi tidak bertindak balas kepada produk baru, maka anda boleh selamat, tetapi dalam jumlah kecil, gunakan akar aromatik ubat.

Halia untuk ibu-ibu yang menyusu

Jika anda melihat bahawa anda boleh halia semasa menyusu, ia akan menjadi baik untuk menyemburkannya dengan teh yang lazat dan sihat. Untuk melakukan ini, potong kepingan akar, kupasnya dan cincang halus, letakkan dalam cawan, tambahkan daun teh, air mendidih, gula – minuman pedas, wangi siap! Sekiranya kanak-kanak tidak mempunyai alahan terhadap madu, gula boleh digantikan dengan madu. Sekiranya bayi tidak mengalami alahan daripada sitrus, anda boleh menambah kepingan lemon.

Anda boleh menambah halia pada ibu-ibu yang menyusu untuk pelbagai sup, daging, sayur-sayuran, buah-buahan, sup dari ayam, tambah sayur-sayuran rebus, sayur-sayuran, masakan cendawan, sempurna digabungkan dengan daging.

Halia semasa penyusuan boleh digunakan hanya pada yang pertama Halia untuk ibu-ibu yang menyusutengah hari, tk. dia dalam mana-mana mempunyai kesan tonik pada ibu, dan pada anak.

Halia dan semasa penyusuan adalah cara terbaik untuk membersihkan tubuh racun dan toksin, dan ia mempunyai harta pengukuhan dinding pembuluh darah. Menilai semua ciri-ciri akar halia, ada yang dapat menyimpulkan bahawa mungkin untuk menyusui ibu ke halia, tetapi para doktor mencatat bahawa halia merosakkan rasa susu ibu. Oleh itu, sama ada ibu penjagaan mungkin untuk memutuskan halia dan bayi yang baru dilahirkan. Tetapi dalam mana-mana keadaan, lebih baik bagi ibu yang menyusu agar tidak menambahkan halia kepada makanan sehingga anak berusia 6 bulan, kerana pada bulan-bulan ini, organisma bayi paling mudah terdedah kepada inovasi dalam makanan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − 50 =