Posted on

kanak tidak mencerna makanan

Dengan pengenalan makanan pelengkap, bayi mungkin mengalami kesulitan mencerna makanan. Ibu mungkin menyedari bahawa anak itu bukan makanan yang dicerna. Dalam kes ini, kita boleh menyimpulkan bahawa dia memerhatikan ciri-ciri fungsi saluran gastrousus, menyebabkan makanan yang ditanda dan neperevarivanie kanak-kanak.

Apa yang perlu saya lakukan jika kanak-kanak tidak mempunyai makanan yang mencukupi?

Jika dalam tempoh masa yang panjang, bayi tidak makan, dia berkata dengan najis dihadamkan keping makanan, ia merupakan satu prasyarat kepada pembangunan penyakit serius sistem penghadaman. Dalam kes ini, anda perlu segera menghubungi ahli gastroenterologi untuk mendapatkan diagnosis yang tepat dan pemilihan rawatan optimum.

Hanya mengikut keputusan diagnosis doktor akan dapat membuat kesimpulan mengenai keadaan perkembangan saluran gastrointestinal dan kesesuaian intervensi perubatan. Jika makanan itu kurang dicerna dalam kanak-kanak berusia sehingga satu tahun, dalam sesetengah kes, ia mungkin hanya menjadi ciri badan, jika tidak menyebabkan kesulitan kepada kanak-kanak itu, beliau juga aktif, mempunyai selera makan yang baik dan mempunyai ujian darah yang baik dan keputusan scatology.

Walau bagaimanapun, jika makanan kanak-kanak tidak dicerna, maka ini mungkin disebabkan oleh dysbiosis. Dalam kes ini, doktor boleh menetapkan kursus prebiotik (linex, acipol, bifidumbacterin).

Pemindahan awal kanak-kanak ke meja biasa juga boleh menyumbang kepada gangguan pencernaan, kerana makanan “dewasa” untuk tubuh kanak-kanak masih agak berat.

Apabila membetulkan pemakanan bayi sesuai dengan usia (makanan bergizi, sayur-sayuran direbus, produk susu ibu), mungkin untuk memperbaiki keadaan umum badan dan menormalkan najis. Walau bagaimanapun, walaupun penambahbaikan yang ketara, adalah perlu untuk menyampaikan najis pada penyebaran, menyemai pada kumpulan usus untuk menentukan punca disfungsi saluran gastrousus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − 44 =