Posted on

kanak-kanak tidak tidur pada waktu malam apa yang perlu dilakukanSelalunya, ibu dan bapa mendapati diri mereka dalam keadaan di mana anak yang baru lahir mereka tidak tidur pada waktu malam atau bangun dengan kerap dan untuk beberapa waktu tidak dapat tidur. Malangnya, kadang-kadang ibu bapa muda tidak dapat mengatasi masalah ini selama bertahun-tahun. Sebagai peraturan, dalam keluarga sedemikian terdapat sejumlah besar pertengkaran dan konflik, seperti seorang wanita sangat letih dan jengkel dan sering merosot pada pasangannya

.

Untuk mengelakkan ini, adalah perlu untuk memerhatikan rejim yang ketat hari ini dan beberapa cadangan berguna yang lain, bermula dari hari-hari pertama serbuk kehidupan. Dalam kebanyakan kes, jika kanak-kanak tidak mengalami penyakit kronik yang serius, gangguan dalam tidurnya adalah akibat salah laku ibu dan ayah. Dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan jika bayi tidak tidur pada waktu malam dan tidak membiarkan ibu bapanya mendapat tidur yang cukup.

Bagaimana jika bayi tidur banyak pada waktu siang dan tidak tidur pada waktu malam?

Masalah yang paling biasa yang mungkin dihadapi oleh keluarga muda apabila kanak-kanak kecil membingungkan siang dan malam. Bayi yang baru dilahirkan belum lagi menetapkan jam biologi, jadi bayi boleh tidur bila dia mahu, dan tidak apabila ibu bapanya menginginkannya.

Akibatnya, terdapat situasi di mana pada waktu anak tidur, ibu melakukan kerja rumah, dan pada waktu malam ia tidak tidur cukup kerana fakta bahawa bayi tidak tidur. Untuk memahami berapa banyak anak anda perlu tidur, bergantung pada umurnya, anda perlu membaca jadual berikut:

kanak tidur di siang hari dan tidak tidur pada waktu malam

Sebagai peraturan, akibat pengiraan, ternyata bayi tidur selama 2-3 jam sehari lebih lama daripada yang dia perlukan, jadi wajar saja dia tidak ingin tidur pada waktu malam. Dalam keadaan sedemikian, serbuk itu harus dibangkitkan dari tidur siang, sehingga pada petang ia dapat letih dan tidur.

Kebanyakan ibu bapa menghadapi hakikat bahawa bayi mereka tidak tidur pada waktu malam ketika dia berumur 18 bulan. Pada usia ini, bayi harus pergi untuk tidur seharian selama kira-kira 2.5 jam. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku kepada semua kanak-kanak dan ibu bapa, begitu sering terdapat situasi di mana si kecil tidur terlalu lama pada siang hari dan, oleh itu, tidak mahu tidur pada waktu malam.

Bagaimana untuk membantu kanak-kanak tidur dengan selamat pada waktu malam?

Selain mematuhi keseimbangan tidur siang dan malam, gunakan petua berikut untuk membantu bayi tidur dengan selamat dari petang hingga pagi:

  • mengambil tetamu dan melawat tempat menarik hanya pada waktu pagi;
  • dalam cuaca baik selama 3 jam sebelum tidur, adalah wajar untuk berjalan-jalan di jalan;
  • Untuk mandi, serbuk diperlukan setiap hari, selama satu setengah jam sebelum tidur. Pada masa yang sama, air sepatutnya menjadi sejuk;
  • kira-kira 30-40 minit sebelum tidur, bayi harus diberi makan dengan baik;
  • akhirnya, di dalam bilik kanak-kanak adalah perlu untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk tidur yang sihat. Suhu udara hendaklah kira-kira 18-20 darjah, dan kelembapan – kira-kira 60-70%.

Dalam kes yang jarang berlaku, ibu bapa mungkin mengalami pelanggaran apabila bayi yang baru lahir tidak tidur siang atau malam. Patologi semacam itu, semestinya memerlukan pemeriksaan yang teliti dan dalam kebanyakan kes adalah gejala penyakit serius. Ini termasuk pelbagai gangguan sistem saraf, peningkatan tekanan intrakranial, gangguan pernafasan dan penyakit lain. Jika anda benar-benar mengambil berat tentang kesihatan anak anda, dapatkan segera dengan doktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 + = 62