Posted on

mengapa tidak ada kehamilan

Penampilan dalam keluarga kanak-kanak itu selalu membawa pasangan bersama, dan keinginan untuk ini agak betul dan semula jadi. Tetapi hari ini, ada kes di mana pasangan berhadapan dengan fakta bahawa kehamilan tidak berlaku. Akibatnya, perselisihan mungkin timbul dalam keluarga, ini memberi kesan negatif terhadap keadaan psikologi suami dan isteri.

Bilakah kesuburan didiagnosis?

Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa selama bertahun-tahun wanita kurang berkemungkinan mengandung anak. Jika dalam 20-25 tahun mengandung 95% wanita, maka pada umur dua puluh lima hingga tiga puluh lima – hanya tujuh puluh. Antara wanita berusia tiga puluh lima tahun, hanya enam puluh peratus yang boleh hamil.

Dengan semua ini, jangan segera kecewa. Diagnosis kemandulan keluarga boleh dihantar hanya apabila kehamilan tidak berlaku 2 tahun di kalangan wanita di bawah umur tiga puluh tahun, setahun – jika umur wanita adalah di antara 30 hingga 35 tahun, dan jika perempuan itu berumur lebih daripada 35 tahun, anda perlu menghubungi pakar, apabila kehamilan tidak berlaku enam bulan . Seorang lelaki boleh mengekalkan keupayaan untuk menyuburkan telur wanita sehingga usia tua.

Kenapa tidak ada kehamilan – sebabnya

Semua sebab mengapa kehamilan tidak berlaku boleh dibentuk menjadi kumpulan yang berasingan:

  1. Dalam empat puluh peratus kes ketidaksuburan perkahwinan, punca itu gangguan ovulasi. Ovulasi adalah keluar dari telur matang ke rongga perut untuk persenyawaan dengan sel sperma. Selanjutnya, telur yang disenyawakan membentuk dan membentuk organisma baru. Sekiranya telur tidak dapat keluar, ia bermakna ia tidak dapat menyuburkan. Punca-punca penyakit ini adalah gangguan hormon dalam badan, pembangunan proses keradangan dalam ovari, sista ovari, kekurangan atau berat badan berlebihan. Untuk memprovokasi patologi ini juga boleh menjadi tenaga fizikal yang berlebihan. Satu lagi soalan ialah apabila terdapat ovulasi, dan kehamilan tidak berlaku. Sekiranya keadaan ini berlaku, maka anda perlu berunding dengan pakar dan mencari sebab-sebab lain ketidaksuburan.
  2. Tempat kedua di kalangan penyebab ketidaksuburan di kalangan wanita adalah halangan tiub (kira-kira tiga puluh peratus). Jika tiub fallopi rosak atau tersumbat, mereka tidak memberi peluang untuk “bertemu” telur dan sperma. Oleh itu, konsep menjadi mustahil dalam kes ini. Punca-punca kecacatan boleh dipindahkan radang appendages rahim atau pembedahan rahim di dalam rongga abdomen, kehamilan ektopik, pengguguran. Hasil daripada semua penyakit ini pancang boleh berlaku dalam tiub fallopio, yang sering menjadi punca kehamilan ektopik. Halangan tubal dirawat dengan pembedahan. Laparoscopy juga digunakan dalam kes seperti itu. Jika kehamilan tidak berlaku selepas laparoskopi, punca penyakit ini boleh termasuk pelanggaran berikut dalam kerja-kerja badan.
  3. Disfungsi dalam serviks. Lendir, yang dirembeskan di dalam serviks, membantu sperma bergerak ke telur. Dan jika kerja membran mukus leher rahim dipecahkan, komposisi kimianya rosak atau jumlah yang tidak mencukupi diperuntukkan. Penyebab fenomena ini boleh menjadi jangkitan seksual, hakisan atau proses keradangan.
  4. Endometriosis. Penyakit ini rahim dan lampiran, yang menimbulkan penyakit-penyakit di atas dan akibatnya
  5. ovulasi adalah kehamilan tidak berlaku menyebabkan ketidaksuburan.

  6. Patologi polikistik dan uterus.
  7. Sebilangan kecil spermatozoa atau ketidakaktifan mereka. Dalam kes ini, perlu melakukan persetubuhan sebelum permulaan ovulasi dalam satu atau dua hari.

Apabila merancang kehamilan, momen penting adalah suasana psikologi ibu bapa masa depan. Ini sering menjadi sebab mengapa kehamilan tidak berlaku. Jika kali pertama berjaya tanpa masalah hamil dan melahirkan anak, dan kehamilan kedua tidak berlaku, sebab ini juga boleh bertindak sebagai tekanan.

Selepas kehamilan pertama, perubahan latar belakang hormon pada wanita, dan ini juga boleh menjadi jawapan kepada soalan: mengapa tidak kehamilan kedua datang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =