Posted on

pencerobohan di kalangan remaja

Dia membesar seorang anak yang manis dan tenang, tetapi dalam satu hari semuanya berubah. Dia bertindak balas dengan kritikal, terkurung, dan terkadang dapat bertarung. Manifestasi pencerobohan di kalangan remaja boleh didapati secara literal di setiap keluarga moden. Tetapi tidak semua ibu bapa tahu bagaimana untuk membendung anaknya dan mengarahkan tenaga negatifnya ke saluran aman.

Punca-punca pencerobohan di kalangan remaja

Umur remaja tidak sia-sia biasanya dipanggil peralihan. Ini adalah masa untuk mengatasi masa kanak-kanak dan membesarkan seseorang sebagai seseorang. Dan tidak semua metamorfosis ini berjalan lancar. Bergantung pada sifat, pendidikan dan hubungan keluarga, pencerobohan dalam kanak-kanak dan remaja boleh mengambil bentuk yang berbeza:

 • menghina: apa-apa perkataan, bercakap dari tempat, boleh menyebabkan kebencian tersembunyi. Dan bukan hanya untuk orang dewasa, tetapi untuk rakan-rakan mereka sendiri;
 • kesengsaraan: salah satu penunjuk yang paling menonjol pada usia peralihan. Dihantar dalam kekasaran dan cepat marah atas apa-apa sebab;
 • syak wasangka: pada tahap peralihan tertentu, setiap remaja berhenti untuk mempercayai dunia di sekelilingnya, mempercayai bahawa "semua orang menentangnya";
 • pencerobohan tersembunyi: semua permintaan yang berbunyi kepada alamat kanak-kanak itu atau diabaikan, atau dia melakukan tindakan bertentangan dengan yang terdengar;
 • pencerobohan tidak langsung: remaja itu mengarahkan kerengsaannya kepada orang tertentu, menyatakannya dalam bentuk umpan, penghinaan, lelucon kejam;
 • pencerobohan fizikal: penggunaan tenaga fizikal terhadap orang;
 • pencerobohan lisan: pada remaja, ia menunjukkan dirinya dalam bentuk aliran lisan negatif - tangisan, ancaman dan kata-kata. Ia adalah faktor yang paling biasa dalam usia peralihan.

Pencerobohan di kalangan remaja adalah satu fenomena yang tidak boleh diinsuranskan. Walaupun anak-anak mendapat banyak perhatian dan dididik dengan baik sebelum peralihan, tidak ada jaminan bahawa ia tidak akan berubah ketika mencapai usia 12-13. Oleh itu, pencegahan pencerobohan dalam remaja perlu dilakukan dalam setiap keluarga.

Pembetulan pencerobohan di kalangan remaja

Malangnya, diagnosis pencerobohan di kalangan remaja tidak selalu boleh dilakukan dalam keluarga. Tetapi untuk mengambil kanak-kanak yang berubah secara mendadak kepada ahli psikologi juga akan menjadi masalah. Oleh itu, dengan memperhatikan manifestasi awal pencerobohan, adalah wajar menggunakan peraturan tertentu untuk penindasannya:

 1. Jangan balas pencerobohan terhadap pencerobohan. Nasihat ini juga berkaitan dengan ibu bapa kanak-kanak prasekolah. Walaupun tingkah laku kanak-kanak membuat anda cukup gugup, janganlah seperti dia, jika keadaan tidak akan dapat dikawal sepenuhnya. Juga ibu bapa tidak boleh bersumpah pada anak, kerana dia dapat menyalin tingkah laku mereka.
 2. Tugas utama ibu bapa adalah untuk mencuba mencari bahasa yang sama dengan anak, tidak termasuk obtrusiveness dan kawalan. Adalah penting untuk menunjukkan kepada anak itu sifat terbaik keperibadiannya - kepimpinan, mengejar matlamat, keupayaan untuk mencapai sendiri, dan untuk memotivasi kanak-kanak itu punca pencerobohan di kalangan remaja pembangunan kualiti ini.
 3. Ramai ibu bapa cuba menyalurkan tenaga seorang remaja ke saluran yang aman. Untuk tujuan ini, bahagian yang berbeza adalah sempurna: merancang, menari, bermain sukan, dan lain-lain.
 4. Semua tingkah laku ibu bapa harus memberi anak itu rasa seperti ahli keluarga yang penuh, yang pendapatnya dihormati dan dihormati. Kanak-kanak perlu merasa perlu dan difahami.
 5. Hormati pandangan kanak-kanak tentang kehidupan, jangan cuba untuk mengenakan pendapatnya kepadanya. Ingat bahawa dia juga seorang, walaupun tidak matang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − 45 =