Posted on

permainan untuk kanak-kanak berumur 10 tahunCiri-ciri usia memainkan peranan penting dalam pemilihan aktiviti dan hiburan untuk kanak-kanak. Lelaki berusia 10 tahun sangat mudah alih dan aktif, tetapi pada masa yang sama mereka berusaha untuk mempelajari perkara-perkara baru. Oleh itu, seseorang harus memilih permainan untuk kanak-kanak 10 tahun supaya mereka dapat membantu perkembangan fizikal dan intelektual. Sesetengah hiburan sesuai untuk persekitaran rumah dengan keluarga atau rakan-rakan, yang lain boleh digunakan pada hari cuti, dalam perjalanan ke alam semula jadi.

Anda boleh menawarkan 10 permainan terbaik untuk kanak-kanak, yang pastinya akan membantu mempelbagaikan masa lapang anak, keluarga dan rakan-rakan:

 1. Bola sepak, bola tampar dan permainan luaran yang lain. Ini adalah peluang terbaik dalam musim panas, berguna dan menarik untuk menghabiskan masa.

  Permainan seperti ini membolehkan anda membuang tenaga, mempromosikan pembangunan fizikal. Di samping itu, penyertaan dalam hiburan seperti ini membangun kemahiran komunikasi, keupayaan untuk bertindak dalam satu pasukan.

 2. Sembunyikan dan Dapatkan. Permainan ini dicintai oleh kanak-kanak dari kumpulan umur yang berbeza. Tetapi bagi kanak-kanak zaman sekolah, peraturan boleh menjadi lebih rumit. Ia menarik untuk memperkenalkan unsur-unsur berasaskan peranan, untuk mewujudkan peraturan tertentu.
 3. The Mafia. Antara permainan untuk kanak-kanak 10-13 tahun mungkin ada “Mafia” di mana beberapa peserta bermain untuk rakyat, dan diketuai oleh Pesuruhjaya cuba mengira anggota kumpulan jenayah. Peranan diedarkan secara rawak menggunakan kad. Sudah tentu, ia adalah yang terbaik apabila tindakan berlaku di syarikat orang dewasa. Peraturan perlu dipermudahkan, hanya meninggalkan mafia, komisar dan orang awam daripada watak-watak.
 4. Changeling. Ini permainan untuk kanak-kanak 10 tahun, logik membangun, erudition, perhatian, kelajuan tindak balas. Dasarnya adalah bahawa seorang pemain berkata “flip” nama penghantaran yang diketahui, filem atau kartun, cerita, peribahasa, pepatah, dan peserta lain perlu meneka apa yang ia adalah kira-kira. Sebagai contoh, “kunci Kayu” – “Golden Key”, “Grey Tree” – “The Scarlet Flower”, “Rehat – Bunny di atas padang akan” – “Kerja – bukan serigala di dalam hutan tidak akan terluput.”
 5. Meneka. Anda boleh bermain dengan syarikat atau dua orang. Penyampai meneka perkataan (objek), dan selebihnya pula bertanya kepadanya menjelaskan soalan-soalan untuk memahami apa yang dimaksudkan. Sebagai contoh, “Adakah ia bulat?”, “Adakah ia boleh dimakan?”, “Adakah dalam apartmen?”, Dll.
 6. Monopoli. Ini adalah permainan papan yang menarik untuk kanak-kanak berumur lebih dari 10 tahun. Ia dimainkan dengan keseronokan oleh orang dewasa. Hiburan sedemikian mengajar logik, mengambil bahagian dalam pendidikan ekonomi, mengajar rawatan wang.
 7. Lembu (atau Buaya). Dikenali dengan banyak permainan, sesuai untuk kanak-kanak berusia 10 tahun pada masa yang dihabiskan di udara segar, dan di rumah. Peserta dibahagikan kepada pasukan. Kapten salah satu pasukan memberitahu bisikan kepada salah seorang saingan yang dikandung kata, yang mesti diterangkan dengan gerak isyarat kepada pemain pasukannya.
 8. Twister. Satu permainan terkenal yang akan membolehkan orang ramai untuk mempunyai masa yang indah. Medan permainan boleh dibeli di kedai-kedai, harga untuknya agak berpatutan.
 9. Happy Farm. Satu lagi permainan meja, yang semakin memenangi peminat. Mengambil bahagian boleh 2-4 kanak-kanak, peraturan mudah, semasa proses permainan, ia dikehendaki untuk “tumbuh” tumbuh-tumbuhan dan haiwan.Permainan untuk kanak-kanak berumur 10 tahun
 10. Dobbl. Ini adalah jenis lotto, iaitu satu set kad. Permainan serupa yang membina perhatian dan tindak balas, seperti kanak-kanak 10 tahun. Pada kad anda perlu mencari gambar dengan imej sepadan. Orang yang melihat haknya terlebih dahulu mengambilnya sendiri. Penyertaan boleh 2-8 kanak-kanak.

Semua hiburan yang disebutkan di atas bukan sahaja membolehkan anda meluangkan masa yang menggembirakan, tetapi juga menyumbang kepada pembangunan, dan juga menanamkan pada anak-anak kemampuan untuk berkomunikasi dan berinteraksi antara satu sama lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *