Posted on

Saiz rahim semasa mengandung

Seperti yang diketahui, kehamilan yang normal dengan peningkatan dalam tempoh itu, terdapat perubahan saiz rahim dalam arah yang lebih besar. Walau bagaimanapun, sesetengah wanita pada pemeriksaan lanjut mengenai pakar sakit puan itu mendengar dari doktor kesimpulan bahawa parameter ini tidak sepadan dengan tempoh kehamilan. Mari kita lihat dengan lebih dekat keadaan ini dan cuba untuk mewujudkan sebab-sebab utama untuk fakta bahawa saiz rahim tidak sepadan dengan tempoh kehamilan.

Apa yang boleh menyebabkan ketidaksesuaian dalam saiz rahim untuk tempoh?

Ia harus diperhatikan dengan segera bahawa tidak semestinya seorang wanita dengan tepat boleh menyebut tarikh akhir bulan, yang menjadikannya sukar untuk menentukan masa konsep janin. Akibatnya, keadaan boleh berkembang di mana saiz rahim pada peringkat awal kehamilan tidak memenuhi piawaian yang ditetapkan. Untuk menentukan saiz rahim semasa kehamilan, doktor menggunakan kaji selidik seperti ultrasound.

Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, percanggahan antara saiz rahim dan istilah adalah tanda pelanggaran. Oleh itu, saiz uterus yang kecil semasa kehamilan boleh menjadi tanda kehamilan yang belum berkembang. Ini sering terjadi pada notis singkat, atas pelbagai sebab, yang kadangkala tidak dapat diwujudkan. Dalam kes sedemikian, embrio mati dan kehamilan berakhir dengan operasi untuk mengeluarkannya dari rongga rahim.

Sekiranya kita bercakap mengenai istilah lewat (2, 3 trimester), maka dalam kes tersebut, perbezaannya adalah disebabkan oleh pelanggaran seperti perkembangan sindrom pencegahan janin. Ini tidak biasa dengan kehadiran hipoksia, dan bekalan nutrien yang kecil kepada janin. Perlu diingat bahawa fenomena ini dapat dilihat dalam kekurangan zat makanan, yang juga memberi kesan negatif terhadap perkembangan bayi.

Apakah sebab-sebab mengapa saiz rahim lebih panjang daripada tempoh kehamilan?

Penyebab utama keadaan bertentangan boleh menjadi janin yang besar, kehamilan berganda, polihidramnios. Juga, apabila menubuhkan patologi yang menyebabkan ini, doktor mesti mengecualikan gangguan sistem endokrin, contohnya, diabetes mellitus.

Oleh itu, adalah perlu untuk mengatakan bahawa jika saiz rahim semasa hamil mengikut keputusan ultrasound tidak sesuai dengan norma, wanita hamil memerlukan kajian dan penubuhan sebab.

Saiz rahim tidak sepadan dengan tempoh kehamilan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

99 − 98 =