Posted on

Terma untuk gigi

Bagi kebanyakan kanak-kanak dan ibu bapa mereka, masa gigi yang pertama dipotong seringkali agak sukar. Oleh itu, ramai ibu bapa terlebih dahulu mula bimbang dan bersedia untuk proses ini supaya, untuk bercakap, untuk mengetahui terlebih dahulu wajah musuh mereka.

Jadi, mari kita tahu bagaimana dan bila gigi bayi anda dipotong.

Pada usia berapa gigi rosak?

Dalam kebanyakan kanak-kanak, gigi pertama mula meletus pada usia enam bulan. Jika anak anda tidak meletus gigi, kemudian segera jangan bimbang, kerana terdapat kelewatan selama beberapa bulan, dan kadang-kadang kanak-kanak dilahirkan dengan gigi. Ini lebih kerap daripada tidak jangan bimbang, kerana kelewatan mungkin disebabkan secara eksklusif kepada keturunan, tetapi jika anak anda mempunyai kelewatan dalam letusan gigi susu, ia masih lebih baik untuk berunding dengan doktor, kerana kadang-kadang boleh menjadi penyakit riket sebab.

Terma untuk gigi

Dan sekarang kita akan mempertimbangkan secara lebih terperinci tentang segi-segi tumbuh gigi pada kanak-kanak. Kami tahu apabila gigi pertama dipotong, tetapi jenis gigi yang dipotong dahulu dan jika gigi pertama telah dipotong, maka bilakah anda menunggu kedua?

  1. Dua cenurut bawah pertama dipotong. Umur – 6-9 bulan.
  2. Yang kedua adalah kedua-dua gigi bahagian atas. Umur – 7-10 bulan.
  3. Yang ketiga ialah incisors kedua dan kedua (lateral), yang dipotong secara hampir serentak, tetapi yang pertama adalah yang atas. Usia berusia 9-12 bulan.
  4. Mengikuti mereka adalah molar atas pertama. Umur – 12-18 bulan.
  5. Dengan perbezaan dalam sebulan mereka mengejar dengan molar bawah pertama. Usia berusia 13-19 bulan.
  6. Kemudian kanin atas dipotong. Umur – 16-20 bulan.
  7. Dan diikuti oleh taring yang lebih rendah. Umur – 17-22 bulan.
  8. Selepas itu, potong molar bawah kedua. Umur – 20-23 bulan.
  9. Dan yang terakhir menutup mara atas parade kedua ini. Umur – 24-26 bulan.

Secara lebih terperinci, anda boleh mempertimbangkan proses ini di atas jadual istilah letusan gigi bayi.

Terma letusan gigi susu1

Oleh itu, adalah mungkin untuk menjawab soalan: ketika gigi susu terakhir keluar? – hingga dua setengah tahun anak anda akan memperoleh dua puluh gigi.

Berapa lama gigi pertama bertahan?

Pada dasarnya, kita menyusun semua istilah, tetapi terdapat beberapa isu lain yang membimbangkan kepada ibu bapa yang perlu dijawab.

Semua ibu bapa, tentu saja, berminat berapa lama gigi akan meletus, terutama yang pertama, yang sering menyebabkan banyak masalah dan malam-malam tanpa tidur.

Jadi, berapa hari yang dipotong gigi pertama? Tidak ada jawapan yang jelas mengenai soalan ini, kerana semua proses ini berlaku dengan cara yang berbeza. Kadang-kadang gigi keluar cepat, secara literal dalam dua hari, dan hampir tidak menyakitkan, dan ia berlaku bahawa proses ini boleh berlangsung selama seminggu. Jadi di sini adalah perlu untuk berharap hanya bayi anda akan bernasib baik dan giginya akan dipotong dengan cepat dan agak tanpa rasa sakit.

Bagaimana untuk membantu kanak-kanak apabila giginya pecah?

Pertama sekali, adalah perlu untuk memberi perhatian kepada hakikat bahawa ketika anak mulai memotong gigi, ia memerlukan perhatian dan kasih sayang. Sudah tentu, kanak-kanak ini memerlukan semua masa, tetapi hari ini khususnya.

apabila gigi pertama meletus

Anda juga boleh membantu anak anda dengan lembut mengurut gusi untuk melegakan kesakitan. Sudah tentu terdapat ubat-ubatan yang dapat membantu meringankan kesakitan kanak-kanak – gel istimewa yang mana gusi tersebut dilincirkan. Tetapi di sini adalah perlu untuk memberi perhatian kepada umur di mana ia boleh digunakan.

Dan jika bayi anda semasa tumbuh gigi demam, yang berlaku agak sering, jika ia akan bertahan lama, memberi anak anda reducer demam.

Proses letusan gigi bayi seringkali sukar untuk kanak-kanak dan ibu bapa, tetapi masih, apabila semuanya berjalan dengan lancar, terdapat kegembiraan yang hebat dalam proses ini – kanak-kanak secara beransur-ansur mula mengambil langkah ke dewasa, di mana, tanpa gigi, sayang, di mana-mana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 40 = 45