Posted on

Gaya tahun 1920-an

Seperti yang diketahui, fesyen mempunyai kecenderungan untuk kembali. Perkara dan gaun, yang, nampaknya, tidak akan lagi menjadi popular, tiba-tiba menjadi ultra-moden. Ini terpakai kepada fesyen permulaan abad yang lalu.

20-an abad yang lalu dianggap sebagai titik perubahan dalam dunia fesyen. Tempoh 20-30 tahun dikenali sebagai gaya Chicago. Pada masa ini, terdapat perubahan radikal imej wanita – rambut panjang gaya rambut pendek telah berubah, dan panjang, pakaian curvy – bentuk-pemasangan, skirt pendek. Gadis-gadis muncul di khalayak ramai dengan tangan, hanya di bawah skirt lutut, menjunam bukaan leher. Ciri utama gaya 20-30 adalah bahawa wanita itu telah menjadi kurang feminin. Menjadi tren tipis, kekurangan pinggul subur dan dada, gaya rambut kekanak-kanakan.

Gaya pakaian Chicago tahun 1920-an dan 1930-an memberi wanita masa lapang, kebaharuan dalam pakaian dan peluang-peluang baru. Untuk mencipta gaya Chicago tahun 1920-an, perlu memberi perhatian kepada siluet wanita, bersama-sama dengan aksesori.

Bayang seorang wanita

20-an gaya Chicago bayang perempuan menyerupai bentuk silinder – terkurang pinggang ke pinggul, panjang pakaian adalah tidak di atas lutut. Ke arah tahun bayang perempuan ke-30 secara beransur-ansur berubah – adalah skirt pendek, pakaian lebih rapat sesuai.

Gaya tahun 1920an 1 Gaya tahun 1920-an 2 Gaya 20s 3

Pakaian

Rapi, fabrik semulajadi digunakan untuk menyesuaikan. Korset itu keluar dari fesyen dan angka wanita mula menyerupai budak. Ia cenderung menekankan semua pakaian. Yang paling popular adalah baju dengan dua lipit di sisi, yang dibahagikan kepada bahagian atas dan bawah dengan tali pinggang. Berpakaian dalam gaya 20-ies menekankan garisan garis leher, mendedahkan lengan dan kaki ke lutut. Pakaian popular dalam gaya tahun 1920-an boleh dilihat dalam foto.

Gaya tahun 1920-an 4 Gaya 20s 5 Gaya tahun 1920-an 6

Aksesori

Dalam gaya pakaian tahun 1920-an, aksesori memainkan peranan yang sangat penting. Aksesori adalah pelengkap yang diperlukan untuk semua pakaian. Perhatian khusus diberikan kepada sarung tangan, perhiasan kepala dan perhiasan. Sehingga tahun 1920-an, wanita tidak muncul di jalan tanpa topi. Kod pakaian dalam 20-an untuk melembutkan kaedah ini, dalam 30-an wanita mula keluar tanpa topi, tanpa terlanggar mengutuk pemandangan. Walau bagaimanapun, kehadiran topi dan sarung tangan, telah dianggap sebagai tanda rasa yang baik. Jantina yang berpatutan memakai topi gaya “loceng” untuk berjalan kaki setiap hari, untuk acara-acara petang memakai topi dengan pelbagai kemasan. Satu ciri yang penting daripada gaya Chicago 20-ies dianggap sarung tangan wanita panjang ke siku.

Gaya 1920an 7 Gaya tahun 1920an 8 Gaya tahun 1920-an 9

Pada masa ini, pematuhan dengan semua syarat ini untuk penampilan wanita tidak begitu ketat. Wakil-wakil dari seks yang adil bebas untuk memakai apa yang mereka suka, terutamanya untuk aktiviti tidak ketat malam. Walau bagaimanapun, untuk pesta dalam gaya tahun 1920-an, gadis itu perlu menghabiskan banyak masa untuk mencipta imej yang sesuai. Pakaian dalam gaya tahun 1920-an boleh dibeli di kedai, dijahit sahaja atau memutuskan untuk menukar pakaian lama “nenek” itu.

Gaya rambut dalam gaya tahun 1920-an

Di samping pakaian, perhatian harus diberikan kepada solekan dan gaya rambut. Hairstyles dalam gaya 20-an – ia sama ada potong rambut “seorang budak”, atau dikumpulkan oleh gelung atau reben rambut. Keriting dan gelombang adalah popular. Banyak gaya rambut dalam gaya 20-an dan yang berkaitan dalam masa kita.

Gaya tahun 1920-an 10 Gaya tahun 1920-an 11 Gaya tahun 1920-an 12

Solek

Make-up dalam gaya 20 – ini adalah kening yang disebabkan, kulit pucat, bayang-bayang gelap. Sudut mata seorang gadis dengan solek dalam gaya tahun 1920-an diturunkan, di bibir – gincu terang.

Seorang gadis yang berpakaian dalam gaya tahun 1920-an diwakili dalam foto itu. Contoh gaya rambut dan pakaian gaya ini boleh didapati di halaman majalah lama. Juga, gambar kanak-kanak perempuan dalam gaya tahun 1920-an menghiasi poskad lama.

Gaya tahun 1920-an 13 Gaya tahun 1920-an 14 gaya rambut dalam gaya 20 tahun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1