Posted on

Komposisi Arbidol

Influenza A dan B dirawat dengan ubat antivirus. Generasi terakhir ubat-ubatan tersebut juga bertindak imunostimulasi. Salah satu daripada ubat ini adalah Arbidol – komposisi ubat ini agak mudah, tetapi kesan yang dihasilkannya membolehkan anda untuk segera mengatasi selesema tanpa komplikasi dan akibat.

Contents

Arbidol – borang pelepasan

Persediaan yang dimaksudkan dihasilkan dalam bentuk tablet dan kapsul.

Dalam kes pertama, pil mempunyai warna putih tulen dan bentuk biconvex bulat. Tablet dibungkus dalam pakej (kadbod) daripada 10 atau 20 keping dengan kepekatan bahan aktif sebanyak 50 mg.

Kapsul boleh didapati dalam warna kuning atau putih-kuning. Mereka adalah cili gelatin dengan kandungan serbuk yang terdiri daripada komponen aktif (kepekatan – 100 mg) dan bahan bantu. Pembungkusan adalah sama dengan tablet: 10 atau 20 keping dalam kadbod standard.

Tablet dan kapsul Arbidol – arahan penggunaan dan komposisi dadah

Ubat ini adalah ubat antivirus yang mempunyai kesan merangsang imuniti.

Arbidol aktif menentang jenis influenza A dan B yang menyebabkan penyakit pernafasan radang akut, serta jangkitan virus lain.

Petunjuk untuk digunakan dan preskripsi ubat:

  • penyakit rotavirus usus akut;
  • bronkitis kronik;
  • jangkitan herpetic berulang;
  • pneumonia;
  • penyakit virus pernafasan akut;
  • influenza A dan B.

Ubat ini boleh digunakan sebagai ubat (asas) dalam komposisi mana-mana terapi kompleks, dan untuk tujuan pencegahan rutin.

Contraindications:

  • umur sehingga 2 tahun;
  • tidak bertoleransi komponen konstituen atau peningkatan individu, sensitiviti keturunan kepada mereka.

Arbidol terdiri daripada bahan aktif aktif – etil ester asid karboksilat methylphenylthiomethyl-dimethylaminomethyl-nidroxybromoindole. Nama lain untuk ubat adalah umifenovir.

Sebagai komponen tambahan digunakan kanji kentang, aerosil, kalsium stearat, koloid silikon dioksida, Kollidon 25. Apabila bentuk kapsul pelepasan untuk pengeluaran membran titanium dioksida digunakan, asid asetik, gelatin dan pewarna semula jadi.

Arbidol perlu diambil setengah jam sebelum makan.

Apabila merawat jangkitan virus influenza dan akut pernafasan akut dalam bentuk yang ringan, kursus rawatan adalah 5 hari. Dalam sehari orang dewasa perlu minum 200 mg ubat (ini adalah 4 tablet) kira-kira setiap 6 jam (4 kali sehari). Dos untuk kanak-kanak (sekolah) dari 6 hingga 12 tahun adalah 100 mg, tetapi tidak lebih, dan untuk kanak-kanak, dari 2 hingga 6 tahun – 50 mg.

Dalam kes komplikasi seperti bronkitis atau rawatan pneumonia regimen adalah sama, tetapi selepas 5 hari adalah perlu untuk satu lagi 4 minggu untuk mengambil Arbidol 1 setiap 7 hari tunggal dos mengikut umur pesakit.

Untuk pencegahan awal jangkitan virus akut dan kronik semasa wabak, adalah wajar untuk minum pil atau kapsul 1 kali sehari dalam bahagian yang dicadangkan selama 12-14 hari.

Sifat-sifat Arbidol

Bahan aktif ubat ini menghalang virus daripada menghubungi sel-sel yang sihat dan menembusnya ke dalam aliran darah.

formulasi arbidol

Pada masa yang sama, Arbidol merangsang tindak balas sistem imun, meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan dan membantu mengurangkan risiko komplikasi yang stabil. Oleh itu, pengambilan ubat dapat mengurangkan tempoh dan keterukan penyakit, menghapuskan gejala mabuk.

Bahan aktif adalah tidak toksik dan sangat jarang menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk ruam alah.

Penyerapan Arbidol berlaku dalam saluran pencernaan, secara semulajadi dihapuskan dengan najis dalam masa 24 jam selepas pengambilan pertama.

64a 233 8db f7a b3e 964 099 712 899 f2c fb3 1a5 f8c bbf 6be 7b0 91a 43d b8f c1f b7d 511 261 95d 866

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *