Posted on

bagaimana untuk menghilangkan kalus pada tangan

Oleh kerana tindakan mekanikal yang berpanjangan, sebagai peraturan, geseran, callus dibentuk pada kulit. Selain fakta bahawa formasi keratin tidak menyenangkan secara estetik, mereka menghalang pergerakan semulajadi berus dan berpaut pada tisu, secara beransur-ansur tumbuh lebih mendalam ke dalam kulit. Melangkah ke inti epidermis callosities, yang menjejaskan ujung saraf, menyebabkan sensasi kesakitan. Itulah sebabnya untuk mengetahui cara menghilangkan kalus pada tangan, setiap orang harus, terutama jika disebabkan oleh ciri-ciri profesi atau gaya hidup, pembentukan seperti di tangannya sering muncul.

Bagaimana untuk membuang kalus segar di tangan anda?

Sudah tentu yang terbaik, tidak membenarkan pembentukan calluses, menggunakan sarung tangan atau sarung tangan khas untuk melindungi tangan anda, dan juga menggunakan peralatan bantu, contohnya dengan jahit kerap, jari kaki, dll. Tetapi jika anda masih tidak dapat menyelamatkan tangan anda, maka persoalan itu menjadi mendesak: berapa cepat untuk menghilangkan kalus pada tangan.

Cara termudah adalah dengan menggunakan plaster pelekat antibakteria yang ditetapkan pada bidang masalah kulit. Penggunaan plaster pelekat dengan kesan pembasmian sangat penting dalam apa yang dipanggil “air” callus dipenuhi dengan limfa dan lepuh darah yang mengandungi darah dan limfa. Doktor mengesyorkan sebelum memohon patch untuk merawat kulit yang terkena dengan salap bakterisida (Levomecol, Eplan, dll) atau antiseptik (Miramistin, Chlorhexidine)

Sekiranya pundi kencing itu bengkak, anda perlu mendapatkan bantuan daripada doktor yang menembusinya. Sekiranya anda tidak boleh berjumpa pakar:

  1. Membasmi kuman dengan alkohol dengan jarum boleh menembus jagung dan memerah cecair dengan tangan yang bersih.
  2. Selepas itu, diperlukan untuk merawat luka dengan disinfektan dengan teliti dan membalutnya.

Bagaimana untuk menghilangkan callus kering di tangan?

Pendekatan yang sedikit berbeza untuk penyingkiran calluses kering:

  1. Kulit kasar pertama dilembutkan untuk masa yang lama dalam mandi hangat bagaimana untuk menghapuskan kalus pada tangandengan penyelesaian sabun-soda atau ubat khas.
  2. Kemudian, menggunakan batu apung, perlahan-lahan gosok pembentukan keratinisasi dan pelincir dengan krim atau salap yang melembutkan.

Penggunaan tampalan antimoni diakui sebagai berkesan.

Sekiranya jagung inti dibentuk, maka bantuan profesional tidak boleh disebarkan. Untuk penyingkiran calluses lama dalam perubatan, perkara berikut dikenakan:

  • pemotongan mekanikal;
  • pembakaran dengan nitrogen cecair;
  • terapi laser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 1