Posted on

tablet hormon

Hormon Jess adalah kontraseptif fasa tunggal mikro generasi baru. Kandungan mikroskopik hormon di dalamnya membolehkan untuk mencapai hasil yang diingini (kontraseptif, terapeutik) dengan manifestasi minimal kesan sampingan serentak.

Komposisi, bentuk pengeluaran dan tindakan farmakologi

Jess kontraseptif hormon dibebaskan dalam bentuk tablet, 1 lepuh mengandungi 28 tablet: 24 daripada mereka berwarna merah jambu berwarna – aktif, 4 putih – tidak aktif (plasebo).

Dalam penyediaan hormon Jess, kesan dua komponen telah berjaya digabungkan: etinil estradiol (hormon estrogen) dan drospirenone (analog progesteron sintetik). Setiap tablet aktif (merah muda) mengandungi 0.02 mg ethinyl estradiol dan 3 mg drospirenone. Tablet putih tidak mengandungi bahan aktif, mereka adalah “patung” yang diperlukan untuk mengelakkan melepaskan dadah.

Kesan hormon Jess berdasarkan dua prinsip:

 1. Penindasan ovulasi.
 2. Perubahan dalam rembesan terusan serviks sedemikian rupa sehingga menjadi tidak dapat ditembusi bagi spermatozoa.

Petunjuk dan ciri penggunaan ubat hormon Jess

Menurut arahan untuk penggunaan ubat hormon Jess:

 • melindungi daripada kehamilan yang tidak diingini;
 • mengawal kitaran haid;
 • mengurangkan kelimpahan dan tempoh haid, menghilangkan rasa sakit mereka;
 • memudahkan aliran ICP;
 • menghilangkan masalah kosmetik: kulit dan rambut yang berlemak, jerawat;
 • menghalang pembentukan edema dan kenaikan berat badan.

Ginekologi mengamalkan pelantikan ubat untuk gangguan haid, sindrom ovarium polikistik, endometriosis, PMS teruk, bentuk jerawat ringan dan lain-lain penyakit.

Arahan untuk tablet hormon Jess menyediakan maklumat berikut mengenai dos dan ciri aplikasi mereka:

 1. Dadah diambil dari hari pertama kitaran haid.
 2. Setiap hari pada satu dan masa yang sama hari mengambil 1 tablet.
 3. Mulakan penerimaan dari tablet merah jambu, kemudian, bergerak pada anak panah yang disediakan, teruskan ke tablet warna putih.
 4. Pembatalan pendarahan biasanya bermula semasa tempoh mengambil tablet putih.
 5. Keesokan harinya selepas pil putih terakhir diambil, satu lagi ubat baru bermula, tanpa mengira sama ada pendarahan telah berakhir atau tidak.

Kesan sampingan yang mungkin dari tablet hormon Jess

Ubat ini boleh diterima dengan baik oleh kebanyakan organisma wanita. Kesan sampingan hormon tablet kurang jelas dan berpanjangan. Dalam beberapa kes, mungkin:

 • pening, sakit kepala;
 • mual;
 • mood yang tertekan;
 • kelembutan dan pembengkakan kelenjar susu;
 • mengesan rembasan antara kaum berdarah;
 • menurunkan libido;
 • berat badan.

Kesemua gangguan di atas adalah sejenis kebiasaan dalam tiga bulan pertama mengambil ubat. Sekiranya mereka bertahan lebih lama, anda mungkin perlu menggantikannya.

Arahan kepada tablet hormon Jones tidak menunjukkan kemungkinan penggunaannya untuk penurunan berat badan, tetapi terhadap latar belakang dadah kesan ini mungkin. Drospirenone, yang merupakan sebahagian daripada Jess, mengeluarkan air dengan baik dari badan, akibatnya, penurunan berat badan tertentu mungkin. hormonSekiranya dadah digabungkan dengan diet yang munasabah, senaman, maka proses kehilangan berat badan akan menjadi lebih berjaya.

Jas hormon boleh diambil secara selari dengan banyak pil diet, tetapi kemungkinan penerimaan itu sepatutnya dipersetujui dengan doktor.

Perbezaan dalam tablet hormon Jess dan Jes Plus

Tablet hormon Jess Plus adalah analog daripada pendahulunya, Jess, tetapi sebagai tambahan kepada etinil estradiol dan drospirenone, bahan aktif juga mengandungi kalsium levometholate (folat). Bahan ini memberikan tubuh wanita dengan asid folik dan dengan itu (jika selepas penggunaan ubat kehamilan yang tidak dijangka berlaku), mengurangkan risiko kecacatan tiub janin janin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

94 − = 90