Posted on

Kista ovari telah pecahBolehkah sista ovari pecah, dan pada apa ia bergantung? Jika seorang wanita memilikinya, maka ini tidak bermakna ia akan meletup dan ini akan melibatkan operasi. Dalam kebanyakan kes neoplasma ini berfungsi dan lulus sendiri untuk beberapa kitaran haid.

Akibat pecahnya sista, bergantung kepada spesies

Selalunya sista badan kuning dan folikel, Mereka juga cenderung meletup, kerana mereka mempunyai dinding yang sangat nipis. Hubungan seks yang aktif, sukan, buruh fizikal boleh mencetuskan rehatnya.

Sekiranya sista seperti itu pecah, akibatnya tidak selalu teruk seperti yang difikirkan oleh ramai orang. Sekiranya kehilangan darah adalah minimum dan sekitar 50-100 ml, maka tiada campur tangan pembedahan diperlukan. Tetapi agar proses keradangan tidak timbul, perlu menjalani antibiotik.

Kerosakan sista folikular biasa sering berlaku dengan aliran keluar cecair yang terkandung di dalamnya melalui vagina, dan tidak ke dalam rongga perut. Sebaliknya, neoplasma yang terletak di batang boleh menyebabkan tisu nekrosis dan peritonitis, yang berbahaya bagi kehidupan pesakit. Tetapi dalam mana-mana keadaan adalah perlu untuk mendapatkan bantuan daripada doktor yang akan menyelesaikan masalah ini.

Jika pecahnya endometrioid atau sista dermoid ovari, maka akibatnya boleh menjadi sangat serius. Kemungkinan besar operasi segera diperlukan, kerana isinya menyebabkan keracunan darah dengan cepat, dan juga hasil yang mematikan adalah mungkin. Apabila rawatan perubatan diakses tepat pada waktunya, operasi laparoskopi dilakukan lebih kerap, yang kurang traumatik daripada biasa.

Tanda-tanda dari sista ovari yang patah

Jangan merasakan bahawa kista telah pecah, ia adalah mustahil, kerana kesakitan sangat kuat dan wanita juga boleh kehilangan kesedaran. Tetapi selalunya tanda-tanda ini boleh disalah anggap sebagai usus buntu atau halangan Kista telah meletup usus. Agar tidak meneka di atas alasan kopi, anda perlu segera meminta bantuan kecemasan, dengan gejala berikut:

  • memotong kesakitan di perut apa-apa penyetempatan;
  • loya, muntah, kehilangan kesedaran;
  • peningkatan suhu;
  • kembung dan masalah dengan usus.

Selepas operasi, wanita itu dirawat dengan sewajarnya di hospital. Selepas selesai, ia boleh kembali ke kehidupan normal dan merancang kehamilan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pecah sista membawa kepada penyingkiran ovari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 2 =