Posted on

suppositories betadine

Lilin Betadine dengan iodin adalah ubat antiseptik. Ia termasuk iodin, yang dengan ketara mengembang senarai ciri-ciri berguna, termasuk kesan bakterisida, antiviral dan antimikotik. Sebagai tambahan kepada komponen utama povidone-iodine, Betadina mengandungi bahan berikut:

 • nonoxynol;
 • gliserol;
 • natrium hidroksida;
 • disodium disfisida;
 • asid adalah anhidrat;
 • air suci.

Petunjuk untuk penggunaan lilin Betadine

Suppositori vagina antiseptik Betadin mempunyai petunjuk berikut untuk digunakan:

 • jangkitan bakteria;
 • jangkitan virus;
 • jangkitan kulat.

Juga, ubat ini digunakan sebagai langkah pencegahan sebelum operasi dan manipulasi ginekologi. Di samping itu, suppositori Betadin berjaya digunakan untuk hakisan serviks dan untuk merawat thrush.

Pelbagai petunjuk seperti itu ditentukan oleh beberapa bahan berguna dalam perumusan.

Permohonan ubat untuk hari kritikal

Ia berlaku bahawa doktor menetapkan ubat beberapa hari sebelum permulaan hari kritikal, jadi wanita mempunyai persoalan yang agak wajar: “Bolehkah saya menggunakan suppositori Betadine dengan haid?” Jika ada kemungkinan untuk menunggu tempoh ini, maka lebih baik melakukannya, tetapi jika anda sudah memulakan kursus rawatan, maka anda harus berusaha untuk tidak menghentikannya. Jika anda merasa tidak selesa ketika menggunakan lilin semasa tempoh anda, maka anda harus menghentikan rawatan sehingga hari-hari kritis selesai. Tetapi dalam mana-mana keadaan adalah disyorkan untuk berunding dengan doktor, kerana kepekatan komponen utama ubat yang dikurangkan disebabkan oleh penyingkiran cepat dadah dari vagina disebabkan oleh banyak rembesan.

Kontra untuk penggunaan lilin Betadine

Seperti semua persediaan lilin Betadin ada kontraindikasi. Mereka tidak boleh digunakan oleh wanita dengan alahan kepada mana-mana komponen dadah, dan khususnya untuk betadine. Dilarang menggunakan lilin untuk pesakit dengan tiroid yang sakit, kerana kelenjar tiroid, yang kerjanya pecah, boleh mengambil kesan negatif terhadap ubat pada badan dan mencetuskan kesan sampingan dan komplikasi. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa yodium yang terkandung dalam dadah akan merangsang pengeluaran tambahan hormon kelenjar tiroid.

Jika bersama-sama dengan penggunaan lilin Betadine mengadakan satu lagi kursus rawatan di mana dadah digunakan dengan radioiodin – bermaksud menerima Betadine perlu berhenti serta-merta, kerana antara ubat mungkin mempunyai konflik, yang negatif dipaparkan pada tubuh wanita.

Ia benar-benar kontraindikasi untuk menggunakan ubat untuk ibu-ibu masa depan pada trimester pertama kehamilan, serta ibu-ibu yang menyusu. Penyusuan susu ibu dan anak-anak yang terbentuk dalam rahim seorang wanita, bahan yang terkandung dalam dadah boleh membahayakan atau mengganggu perkembangan mereka.

Ia tidak disyorkan untuk menggunakan lilin untuk pesakit dengan penyakit berjangkit atau kulat kronik, yang mana disertai dengan gatal-gatal dan banyak ruam. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa yodium, yang merupakan sebahagian daripada ubat dapat meningkatkan gejala-gejala penyakit.

Kesan sampingan betadine

Apabila digunakan dengan betul, atau alahan kepada komponen dadah, lilin Betadine boleh mempunyai kesan sampingan yang berlaku dalam tindak balas alahan pada kulit atau mukus membran dalam bentuk:

suppositories betadine contraindications

 • ruam;
 • gatal;
 • pembakaran;
 • kemerahan.

Lilin juga boleh menyebabkan peningkatan tahap iodin dalam darah, akibatnya thyrotoxicosis dapat berkembang, tetapi ini hanya mungkin jika terjadi kecenderungan genetik. Di samping itu, kes-kes kejutan anaphylactic telah didokumenkan.

Kesan sampingan boleh diwujudkan dalam bentuk trichophytosis, yang menunjukkan dirinya dengan bantuan gejala seperti psoriasis. Juga, penggunaan lilin berlebihan mengancam untuk meningkatkan kepekatan natrium dalam darah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *