Posted on

sel darah putih yang bertambah tinggi di dalam smear

Leukosit adalah sel-sel sistem imun manusia, yang direka untuk melindungi tubuh dari jangkitan.

Kiraan sel darah putih yang tinggi boleh didiagnosis jika lebih daripada 15 unit dapat dilihat dalam bidang penglihatan. Dalam kes ini, mereka mengatakan bahawa wanita itu mempunyai penyakit berjangkit-inflamasi. Sebilangan besar leukosit dalam smear faraj dari mencadangkan penyakit keradangan sistem genitourinary (pundi kencing, buah pinggang atau organ-organ kemaluan perempuan).

Contents

Apakah sel-sel putih bermakna dalam smear?

Kerana leukosit melakukan fungsi perlindungan tubuh, mereka biasanya boleh terkandung dalam jumlah yang kecil. Walau bagaimanapun, jika seorang wanita mempunyai smear miskin, keputusan yang telah menerima sel-sel darah putih yang tinggi, ia boleh menjadi tanda pertama keradangan vagina (vaginitis, bakteria vaginosis, coleitis, seriawan, cervicitis, hakisan, endometriosis). Dan semakin banyak leukosit, semakin banyak penyakit ini.

Leukosit yang sentiasa dinaikkan di dalam smear: gejala

Tahap sel darah putih yang berterusan dalam smear boleh disebabkan oleh penyakit radang pelbagai etiologi, yang sering disertai oleh gejala-gejala berikut:

  • kencing yang kerap dan menyakitkan;
  • sensasi membakar dalam faraj;
  • bau yang tidak menyenangkan;
  • kerosakan kitaran haid;
  • pelepasan putih dari vagina.

Kenapa leukosit di dalam smear meningkat: penyebabnya

Faktor-faktor berikut boleh mencetuskan peningkatan bilangan sel darah putih di dalam smear:

  • dysbacteriosis dari vagina;
  • Jangkitan seksual (trichomoniasis, gonorea, ureaplasmosis);
  • staphylococcus aureus;
  • E. coli;
  • penyakit onkologi organ kelamin wanita.

Semasa mengandung, sedikit peningkatan dalam sel-sel darah putih di dalam smear, yang normal dan tidak memerlukan campur tangan oleh pakar perubatan. Walau bagaimanapun, wanita itu sepanjang kehamilan adalah perlu untuk sentiasa memantau tahap sel-sel darah putih untuk mengecualikan kehadiran keradangan, kerana ini boleh membuat ia sukar untuk galas kanak-kanak dan aliran selamat buruh.

Bagaimana cara menurunkan sel darah putih dalam selesema?

Untuk mengurangkan tahap sel darah putih di dalam smear, perlu dilakukan kursus sanitasi untuk memulihkan mikroflora vagina. Sebagai herba perubatan, anda boleh menggunakan chamomile, aloe daun, kulit kayu oak, jelatang, akar merah, Wort St. John. Menyelubungi dengan penyelesaian klorofilip mungkin. Walau bagaimanapun, sebelum memohon ubat ini atau itu, perlu untuk berunding dengan doktor.

Selain sanitasi, anda boleh membuat mandi termal dengan suhu air sekurang-kurangnya 45 darjah, kerana pemanasan membantu untuk berjaya memerangi proses keradangan.

Doktor juga boleh menetapkan suppositories faraj khas, yang direka untuk mengurangkan bilangan sel-sel darah putih: Hexicon, Betadine, lilin dengan Pimafutsin, Nystatin, terzhinan, genizon, Polizhinaks.

Oleh itu, tahap sel darah putih yang tinggi di dalam smear memberi keterangansel darah putih meningkat di dalam smear pada kehadiran proses keradangan patologis dalam faraj. Walau bagaimanapun, sebelum memberi rawatan, adalah perlu untuk menentukan agen penyebab proses berjangkit, sebagai akibatnya terdapat peningkatan dalam leukosit dalam smear. Walau bagaimanapun, dalam apa-apa proses keradangan, tugas utama adalah memulihkan mikroflora organ-organ wanita.

Jika diagnosis meningkatkan sel-sel darah putih di dalam smear tidak menjalankan rawatan anti-radang, pada masa akan datang proses keradangan boleh memajukan lagi dan mengganggu fungsi fungsi pembiakan dalam wanita (keguguran, kemandulan, keguguran biasa).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *