Posted on

Salap dari ayam

Adalah sukar untuk menyingkirkan kudis tanpa menggunakan cara luaran yang berkesan, yang mampu membunuh hama gatal. Dalam majoriti – ia adalah salep persediaan industri, farmasi atau rumah. Setiap daripada mereka mempunyai kebaikan dan keburukannya, tetapi semua, dalam satu cara atau yang lain, berkesan terhadap penyakit kulit parasit. Apa jenis salap dari kudis yang digunakan dalam rawatan, pakar dermatologi akan menyelesaikannya. Dan kami akan memberikan penerangan ringkas dan cara menerapkan beberapa alat yang paling popular.

Salap sulfur dari kukus

Salap ini telah berjaya merawat kudis selama lebih daripada sedozen tahun. Anda boleh mendapatkannya di mana-mana farmasi, ia adalah murah. Minus satu: salap sulfur mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Bagi sesetengah orang, terutamanya kanak-kanak, sangat sukar untuk menahan “wangian” sulfur. Sensasi tidak menyenangkan diburukkan lagi dengan tempoh rawatan yang panjang tanpa mencuci salap. Walau bagaimanapun, rawatan kudis dengan salap sulfur adalah salah satu cara yang paling cepat dan paling boleh dipercayai untuk mengatasi penyakit ini. Terdapat dua cara untuk menggunakan ubat ini. Inilah cara untuk merawat kudis dengan salap sulfur dalam dua versi:

  1. Salap sulfur perlu digunakan untuk semua tapak yang terkena gatal selama 5 hari berturut-turut pada waktu malam. Pada masa yang sama, salap dicuci, peralatan tempat tidur dan pakaian malam dicuci dan disucikan setiap hari dengan suhu tinggi (menyeterika).
  2. Dalam varian kedua rawatan, salap perlu digunakan pada kulit sebelum tidur dan tidak dibasuh selama 4 hari. Selepas mencuci, katil dan pakaian juga dibasuh, dan salap sulfurik digunakan sekali lagi pada waktu petang untuk mencuci di pagi hari dan menyelesaikan rawatan.

Kedua-dua kaedah ini melibatkan rawatan selama 5 hari. Selain itu, kedua-duanya sama-sama berkesan. Hanya kaedah kedua yang sesuai untuk orang yang tidak merancang untuk meninggalkan rumah semasa rawatan, dan kaedah pertama adalah untuk mereka yang mempunyai rawatan yang tidak sesuai dan tinggal di rumah. Perlu diberi perhatian terhadap hakikat bahawa semua pakaian, tempat tidur dan tuala yang digunakan oleh pesakit dengan kudis semasa rawatan tertakluk kepada pencucian dan pembasmian kuman.

Benzyl benzoate – salap dari ayam

Satu lagi salep yang sempurna mengatasi hampir semua parasit kulit ialah benzyl benzoate. Ia juga boleh didapati, seperti salap sulfur, sementara ia mempunyai bau kurang menyenangkan. The minus salap ini adalah sensasi yang membakar pelbagai tahap keterukan, yang bukan sebab untuk menghentikan rawatan.

Terdapat dua bentuk pengeluaran benzil benzoat: salapan 10% dan 20%. Dadah dengan kepekatan bahan aktif yang rendah biasanya ditetapkan kepada kanak-kanak. Antara salep ubat dari ayam, benzil benzoat adalah salah satu tempat pertama dalam kekerapan pelantikan dan keberkesanan rawatan. Gunakan salap seperti berikut:

  1. Sebelum memohon, ambil mandi hangat untuk sebahagiannya menghilangkan tungau kudis yang berada di permukaan kulit. Penyediaan sedemikian juga diperlukan untuk meningkatkan kerentanan dadah.
  2. Sapukan salap pada seluruh badan, tidak termasuk muka dan kulit kepala.
  3. Ambil rehat rawatan selama 3 hari.
  4. Pada hari keempat sebelum tidur, anda mesti mandi dan ulangi permohonan benzyl benzoate.
  5. Tempat tidur dan pakaian hendaklah dibasuh dan disetrika.

Salap zink dari ayam

Sekiranya terdapat keperluan yang serius untuk mengambil salap dari kudis tanpa bau, Salap dari kudis benzil benzoatmaka anda boleh membeli ubat yang paling lembut – salap zink. Ia tidak berbau apa-apa, ia tidak sukar untuk dibeli, ia boleh digunakan seperti salap sebelumnya. Kerugian salap zink ialah apabila merawat kudis, ia hanya menghapuskan gejala penyakit, mempercepatkan penyembuhan kulit yang teriritasi, tetapi ia tidak cukup memerangi parasit.

Menggunakan salap zink, anda perlu menggunakan ubat-ubatan lain atau ubat-ubatan rakyat untuk memusnahkan hama gatal. Salap ini paling kerap diresepkan kepada orang yang mengalami alergi, orang yang mempunyai kulit yang sangat sensitif dan mereka yang mempunyai kudis yang rumit oleh luka ulseratif epidermis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =