Posted on

sarcoma bahawa ini adalah kanser atau tidak

Sudah tentu, semua orang telah mendengar tentang penyakit dahsyat seperti sarkoma dan kanser. Walau bagaimanapun, tidak ramai yang mempunyai idea tentang apa itu, sama ada sarcoma itu kanser atau tidak, apakah perbezaan di antara diagnosis ini. Mari kita cuba memahami isu-isu ini.

Apakah kanser?

Kanser adalah tumor malignan yang berasal dari sel-sel epitel yang meliputi rongga dalaman pelbagai organ, atau dari epitel penutup - kulit, membran mukus. Istilah "kanser" banyak orang tidak cukup mengenal pasti dengan pelbagai jenis tumor ganas, memanggil kanser paru-paru, tulang, kulit, dll. Tetapi, walaupun hampir 90% daripada tumor malignan adalah kanser, terdapat jenis lain - sarcomas, hemoblastos, dan lain-lain.

Nama "kanser" dikaitkan dengan rupa tumor yang menyerupai kanser atau ketam. Neoplasma boleh menjadi padat atau lembut, licin atau berminyak, selalunya dan cepat metastasizes kepada organ-organ lain. Adalah diketahui bahawa predisposisi terhadap kanser diwarisi, tetapi juga dalam perkembangannya dapat mengambil faktor seperti radiasi, dampak bahan onkogen, merokok, dll.

Apakah sarcoma?

Sarcomas juga dikenali sebagai tumor malignan, tetapi terbentuk daripada tisu penghubung yang tidak matang, yang dicirikan oleh pembahagian sel aktif. Kerana Tisu penghubung dibahagikan kepada beberapa jenis asas (bergantung kepada organ, pembentukan, dan sebagainya), jenis utama yang berikut dibezakan oleh sarcoma:

 • osteosarcoma (dari tisu tulang);
 • chondrosarcoma (dari tisu cartilaginous);
 • liposarcoma (dari tisu adipose);
 • angiosarcoma (tumor vaskular);
 • myosarcoma (dari tisu otot);
 • limfosarcoma (dari tisu limfatik);
 • sarcomas organ dalaman (pundi kencing, hati, paru-paru, dll.), dsb.

Sebagai peraturan, sarcomas mempunyai rupa simpul yang padat tanpa sempadan yang jelas, yang dipotong mirip dengan daging ikan dan mempunyai warna merah jambu abu-abu. Untuk semua sarcomas, tempoh pertumbuhan yang berbeza adalah ciri-ciri, tumor tersebut berbeza dalam tahap keganasan, kecenderungan percambahan, metastasis, berulang, dan lain-lain.

Asal-usul sarcoma terutamanya dikaitkan dengan pendedahan kepada radiasi pengionan, bahan toksik dan karsinogenik, bahan kimia tertentu dan juga virus, serta faktor genetik.

Apakah perbezaan antara sarcoma dan kanser?

Sebagai tambahan kepada fakta bahawa tumor sarcomas dan kanser terbentuk daripada pelbagai jenis tisu, sarcomas dicirikan oleh gejala berikut:

 • Sarkoma kurang biasa daripada kanser;
 • sarcomas metastasize melalui saluran darah, dan bukan melalui sistem limfatik;
 • Sarkoma sering dicirikan oleh pertumbuhan progresif neoplasma yang meletup;
 • Sarkoma sering muncul di kalangan orang muda dan kanak-kanak;
 • Sarkoma tidak didiagnosis dengan buruk, sering muncul dalam peringkat akhir.

Rawatan kanser dan sarkoma

Kaedah merawat kedua-dua jenis pembentukan malignan adalah serupa. Sebagai peraturan, penyingkiran pembedahan tumor dilakukan bersama-sama dengan tisu-tisu dan kelenjar getah bening bersama dengan radiasi dan kemoterapi. rawatan sarkoma kanserDalam sesetengah kes, pembedahan untuk membuang kanser atau sarkoma mungkin dikontraindikasikan (sebagai contoh, dalam penyakit kardiovaskular yang teruk) atau tidak berkesan (dengan lesi dan metastasis yang luas). Kemudian terapi gejala dilakukan untuk meringankan keadaan pesakit.

Prognosis penyakit ini sebahagian besarnya ditentukan oleh lokasi tumor, peringkatnya, ciri-ciri individu badan pesakit, kualiti dan ketepatan masa rawatan yang diterima. Pesakit dianggap sembuh jika selepas rawatan yang diterima mereka hidup lebih daripada lima tahun tanpa kembung dan metastase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + = 19