Posted on

berapa banyak kalori dibakar semasa berjalan

Persoalan berapa banyak kalori dibakar semasa berjalan, minat semua orang yang menonton berat badan mereka dan memuja berjalan di sekitar bandar atau taman. Hal ini terutama berlaku untuk ibu-ibu muda: mereka perlu membawa angka dalam urutan, dan berjalan kaki dalam udara segar dengan kereta dorong akan memberi manfaat kepada bayi. Oleh itu, pertimbangkan berapa banyak kalori yang hilang semasa berjalan dan cara berjalan boleh digunakan untuk penurunan berat badan.

Membakar kalori semasa berjalan

Berjalan normal bukanlah bentuk kecergasan yang paling berkesan. Berjalan selama sejam, anda akan menghabiskan kira-kira 200 kalori. Perlu diperhatikan bahawa ini bukan angka sejagat bagi semua orang: ia bergantung kepada kelajuan, dan pada berat badan awal anda. Lebih banyak berat badan anda, lebih banyak kekuatan tubuh membelanjakan pergerakan, dan membakar lebih banyak tenaga.

Harus diingat bahawa ia adalah berjalan pada kadar purata, dengan kelajuan kira-kira 5 km / j. Lebih berguna untuk tidak berjalan di atas asfalt langsung, tetapi di tanah semula jadi, terutamanya dengan mengatasi hummok dan jurang. Jalanan sedemikian boleh membakar hingga 300 kalori sejam.

Berapa banyak kalori terbakar berjalan pantas?

Sekiranya anda mencapai tahap yang intensif, jauh lebih cepat daripada biasa (kelajuan kira-kira 7 km / j), maka kilogram akan mencairkan lebih cepat. Jadi, sebagai contoh, selama 1 jam badan anda akan menghabiskan 350 – 400 kalori, bergantung kepada berat badan awal anda.

Terutama berguna adalah berjalan pantas ke atas bukit – tetapi mod ini tidak akan tahan semua orang. Walau bagaimanapun, jika anda masih mencuba, pengambilan kalori akan meningkat sebanyak 40-50 unit sejam.

Kehilangan kalori maksimum semasa berjalan

Yang paling berfaedah untuk kehilangan berat adalah semua yang tidak diingini berjalan di tangga. Dalam satu jam berjalan, anda membakar 500 hingga 700 kalori! Bagaimanapun, sukar untuk membayangkan seorang gadis yang boleh menaiki tangga selama satu jam atau lebih. Jika anda serius membuat keputusan untuk menjaga diri sendiri, dan tidak ada simulator lain di tangan – gunakan tangga biasa! Untuk melindungi sendi, para pakar mengesyorkan untuk naik dengan berjalan kaki, dan menurunkan lif. Walau bagaimanapun, jika tiada lif di dalam rumah, anda boleh menuruni tangga. Pelajaran semacam itu harus dijalankan setiap hari, bermula dari 15 minit. Pada masa yang sama 1-2 kali seminggu, tambahkan pada masa asal selama 1-2 minit, sehingga anda mencapai setengah jam berjalan kaki di tangga. Ini adalah bantuan yang sangat baik kepada tubuh dalam membakar lemak dan memulihkan metabolisme yang sihat!

Seperti berjalan kaki untuk penurunan berat badan membakar kalori dengan sangat cekap, bagaimanapun, jika anda melakukannya secara tidak teratur, ia tidak akan membantu. Pertama, cuba datang ke sistem: misalnya, lakukan 20 minit setiap hari, atau setiap hari lain – 35-40 minit. Pilih jadual yang sesuai untuk anda, dan jangan terlepas satu pelajaran!

Bagaimanakah anda makan untuk menurunkan berat badan semasa berjalan?

Pertimbangkan kaedah asas yang akan membantu anda dengan cepat menghilangkan berat badan berlebihan apabila berjalan:

  1. Berikan gula. Dua sudu gula dalam teh sangat meningkatkan nilai kalorinya. Selain itu, penggunaan manis menimbulkan lonjakan gula dalam darah, kerana apa yang harfiah dalam satu jam anda akan berasa lapar lagi. Daripada semua gula-gula, kecuali buah-buahan, juga, ia patut ditinggalkan. Peraturan yang sama berlaku untuk produk tepung.
  2. Cuba makan berapa banyak kalori yang hilang apabila berjalanpada masa yang sama, sebaik-baiknya dalam bahagian-bahagian kecil. Tubuh suka bekerja dalam irama biasa – ingat sekurang-kurangnya betapa sukarnya untuk pergi bekerja selepas hujung minggu! Ia juga sukar bagi tubuh untuk melihat makanan yang keluar dari jadual biasa.
  3. Sebaliknya garnish hanya menggunakan sayur-sayuran, segar, dibakar atau dibakar.
  4. Minum harian sekurang-kurangnya 2 liter air.
  5. Tolak dari goreng dan daging terlalu lemak.

Di tengah-tengah apa-apa kehilangan berat badan tidak boleh hanya sukan – adalah penting untuk mematuhi pemakanan yang betul, yang akan membantu anda bukan sahaja untuk mengambil sel-sel lemak lebih berkesan, tetapi juga untuk mencegah pembentukan yang baru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

73 + = 75