Posted on

hek kalori

Heki (nama lain semacam ikan) – genus ikan yang boleh dimakan dari bahagian bawah keluarga merlucciidae gadiformes detasmen, hidup terutamanya di tebing benua Atlantik dan lautan Pasifik di hemisfera utara dan selatan. Heck – produk makanan yang berharga, objek perikanan komersial. Panjang badan ikan, bergantung kepada pengenalan umur dan jenis boleh berbeza-beza secara meluas dari 30 cm hingga 1.5 m.

Heck, seperti ikan kod ikan lain, adalah ikan dengan kandungan lemak rendah dan kandungan protein tinggi dalam daging. Juga, hake mengandung vitamin (terutamanya B, D dan PP) dan banyak sebatian mineral yang diperlukan untuk tubuh manusia. Heck boleh dianggap ikan yang sangat berguna, anda hanya perlu mempersiapkannya dengan betul.

Biasanya hake digoreng, direbus, dibakar, dan direbus dalam sup atau dikukus.

Nilai kalori bersyarat dari hake adalah kira-kira 86 kcal setiap 100 g produk. Penunjuk ini sebahagian besarnya bergantung kepada jantina, umur, lokasi dan waktu penuaian spesimen tertentu.

Hake goreng

Jika anda memasak dengan betul (iaitu, jangan terlalu masak), anda akan mendapat hidangan yang cukup berguna.

Bahan-bahan:

  • hake (bangkai gutted tanpa kepala);
  • minyak sayuran bukan bunga matahari, lebih baik zaitun atau rapeseed, cair kental atau daging babi;
  • Tepung gandum atau dicampur dengan jagung untuk roti.

Persediaan

bangkai disucikan semacam ikan potong stik melintang. Dilancarkan dalam tepung dan goreng dalam kuali di kedua-dua belah pihak sehingga nice warna emas-coklat. Jika anda tidak percaya dalam kesediaan, maka anda hanya boleh memancing di bawah perlindungan di tempat api itu kecil dan rebus selama 15 minit dalam campuran dicincang bawang dan tumis lobak merah dengan pes tomato, rempah dan sedikit air – juga sangat lazat. Atau ia adalah mungkin untuk membuat stik semacam ikan, teluk mereka dalam bentuk tomato bawang refraktori, lobak merah atau campuran apa-apa sos cahaya (bawang putih berkrim, sebagai contoh).

hake goreng kandungan kalori

Kandungan caloric hake goreng adalah kira-kira 105 kcal per 100 g.

Hag rebus disediakan seperti berikut: rebus kepingan besar ikan dalam sedikit air dengan mentol, akar pasli dan rempah-rempah untuk sup. Masak tidak lebih daripada 12 minit selepas mendidih pada api yang rendah, jika tidak, daging akan terlewat di belakang tulang.

Kandungan calorik hake rebus atau kukus – kira-kira 90-95 kcal setiap 100 g.

Hidangkan daging rebus dengan kentang rebus atau kentang tumbuk, dengan beras, sos ringan, raznosolami sayur-sayuran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

44 − 36 =