Posted on

Merakam - bagaimana untuk mempraktikkan payung terjun?

Pelbagai jenis sukan melampau dan payung terjun, termasuk yang paling popular. Sejumlah besar orang cenderung melihat dunia sekurang-kurangnya sekali, seperti burung, dan merasakan emosi baru. Jika tidak ada masalah kesihatan, maka ada peluang untuk mencuba peralatan dan mengambil langkah ke dalam awan.

Sukan – skydiving

Merakam sentiasa berubah dan sekolah sentiasa dibuka di seluruh dunia, supaya semua orang boleh, jika dikehendaki, merealisasikan impian mereka. Adalah penting untuk mengetahui bahawa pekerjaan ekstrem ini mempunyai kontraindikasi: kencing manis, epilepsi, peningkatan penyakit kronik, trauma, jiwa tidak stabil, masalah koordinasi dan penglihatan yang kurang baik. Jika anda suka payung terjun, maka fakta-fakta berikut akan menjadi menarik:

 1. Jumlah terbesar melompat – 13800 dan Yuri Baranov memainkannya.
 2. Pendaratan pada ketepatan adalah sukan tertua di mana seseorang mesti mendarat di tempat yang ditandakan. Pertandingan ini menggunakan sensor elektrik khas, di mana seseorang mesti mendapatkan tumit.
 3. Jenis utama sukan terjun payung: jatuh bebas dan memandu.
 4. Jarak 3 km sebelum payung terjun dibuka, atlet mengalahkan dalam satu minit.
 5. Semasa melompat anda tidak akan dapat bercakap, walaupun filem menunjukkan sesuatu yang lain.
 6. George Moise adalah penerjun payung tertua, yang melonjak dengan pengajar dari ketinggian 3,000 km pada usia 97 tahun. Ia adalah hadiah untuk ulang tahunnya.
 7. Atlet Jepun mencipta lompatan “Banzai”. Untuk melaksanakannya, payung terjun pertama kali dikeluarkan dari pesawat, dan kemudian atlet melompat, yang harus mengejarnya, meletakkannya dan membukanya.

Secara berasingan ia perlu dibincangkan mengenai keselamatan payung terjun. Adalah penting untuk mematuhi peraturan dan mengawal laluan semua peringkat: penyediaan peralatan, meletakkan payung terjun dan melompat. Terdapat peraturan khas mengenai pemasangan, pemeriksaan, pengeringan dan penyimpanan payung terjun. Untuk melindungi diri anda dari situasi yang tidak diingini, adalah penting untuk menghadiri kursus latihan dan mengetahui peraturan kelakuan. Atlet mesti mempunyai keadaan psikologi yang stabil dan tahap disiplin diri yang tinggi.

Melompat tunggal – payung terjun

Secara mandiri, anda boleh melompat dengan payung terjun, bermula dari kali pertama, tetapi dalam kes ini, latihan diperlukan, yang berlangsung dari 4 hingga 7 jam. Dalam payung terjun, adalah penting bahawa seseorang semestinya lulus amalan ini dan lulus teori itu. Hanya selepas menyelesaikan semua tugas, anda boleh mendapatkan kebenaran untuk melompat dan peralatan. Jika ada ketakutan, maka pengajar boleh melompat juga dan terbang di sebelah kawalan tindakan. Ketinggian maksimal lompat payung terjun tidak terhad, dan rekodnya adalah 39 km. Bagi pemula, maka bagi mereka ada had, maka ketinggian lompat tidak melebihi 1 km.

lompat tunggal terjun payung terjun

Tandem melompat – payung terjun

Anda boleh melompat dengan payung terjun bukan sahaja bersendirian, tetapi juga bersamaan dengan orang lain. Dalam kebanyakan kes, adalah disyorkan bahawa kali pertama dilakukan bersama dengan instruktur, yang akan lebih selamat, kerana kebanyakan tindakan dilakukan oleh pakar. Penerbangan parasut dengan pengajar dibuat selepas pendaftaran di lapangan terbang, lulus peperiksaan fizikal dan latihan bawah tanah. Atlet berpengalaman boleh melompat dengan orang lain, sebagai contoh, lelaki dengan seorang gadis.

Kejatuhan percuma – payung terjun

Jenis ini termasuk beberapa disiplin, dan jenis utama payung terjun adalah seperti berikut:

 1. Akrobatik individu. Atlet mesti melakukan pergerakan tertentu untuk jangka masa tertentu: flip, putaran, lingkaran. Apabila lulus pensijilan parachutists, unsur-unsur sukan ini semestinya digunakan.
 2. Akrobatik kumpulan. Bayi payung ini melibatkan pelbagai bentuk dan pelarasan dalam pesawat mendatar oleh beberapa atlet.
 3. Freefly. Kejatuhan kelajuan tinggi dalam sukan parasut disertai dengan prestasi angka akrobatik dalam kedudukan menegak badan. Dalam pasukan freerail adalah dua orang.
 4. Freestyle. Semasa penerbangan, seseorang boleh merangkumi idea-ideanya sendiri, melakukan gerakan yang berbeza dan menunjukkan keplastikan, koordinasi dan rahmatnya sendiri.
 5. Skysurfing. Ini jenis payung terjun adalah berdasarkan prestasi angka yang berbeza, apabila atlet memakai trek ski khas. Program wajib dan percuma digunakan pada pertandingan.

Bagaimana untuk mempraktikkan payung terjun?

Jika ada keyakinan bahawa anda ingin melompat dengan payung terjun, maka adalah penting untuk memilih kelab yang betul. Mula-mula anda dapat melihat Internet dengan maklum balas, dan kemudian disarankan agar anda pergi ke tempat anda sendiri, berbincang dengan kakitangan dan bertanya soalan. Pastikan kelab payung terjun mempunyai keizinan semua. Latihan dalam payung terjun boleh mengambil masa satu hingga beberapa hari.

bagaimana untuk mempraktikkan payung terjun

Melompat pertama dengan payung terjun

Peraturan mengenai lompatan pertama digunakan dalam semua kelab:

 1. Payung terjun hanya membenarkan orang yang telah lulus pemeriksaan perubatan untuk melompat, jadi anda perlu memulakannya. Kelab ini mengisi dokumen yang diperlukan.
 2. Arahan khas diperlukan, termasuk beberapa pengajaran 2-2.5 jam. Guru menjelaskan bagaimana untuk berkelakuan dalam kapal terbang, cara mengendalikan payung terjun dan tanah, dan apa yang perlu dilakukan dalam keadaan kecemasan. Di samping itu, latihan sukan yang minimum adalah penting.
 3. Sebelum anda melompat dengan payung terjun, seseorang menulis resit dalam kes masalah. Ini adalah formaliti wajib, tetapi jangan bimbang, kerana parachutisme tidak berbahaya seperti sukan melampau yang lain.
 4. Lompatan pertama dibuat dengan payung payung payung terjun yang mempunyai kubah bulat. Ia dibuka secara automatik, selepas 3 saat. selang. Adalah penting untuk mengetahui tentang arahan pendaratan, jadi kaki harus disimpan bersama pada sudut 30 °. Untuk mengurangkan kelajuan mendatar, tarik tali parasut depan.

Bagaimana untuk mendapatkan kategori dalam payung terjun?

Terdapat pendapat bahawa untuk mendapatkan pelepasan anda hanya perlu melompat tiga kali sendiri, tetapi pada hakikatnya semuanya tidak begitu mudah, kerana anda perlu memenuhi piawaian dan keperluan pelepasan. Untuk menerima pangkat atau pelepasan, anda mesti:

 1. Melompat untuk pendaratan yang tepat, yang sepadan dengan program ketepatan dan piawaian individu.
 2. Melompat dengan pelaksanaan angka dan program akrobatik individu.

Pelepasan dalam sukan payung terjun hanya diberikan jika sekurang-kurangnya satu daripadanya berlaku dalam pertandingan, yang dimasukkan dalam buku klasifikasi atlet. Anda boleh mendapatkannya dari usia 15 tahun. Perlu diingat bahawa untuk penghargaan 1 pangkat di kalangan hakim mesti ada 2 orang kategori republik, dan bagi kategori ketiga peraturan ini tidak patut diperhatikan. Sekiranya seorang atlet mahu mendapat pangkat, maka peserta pertama membuat lompatan, membuat protokol keputusan dan tajuk award kepada mereka.

bagaimana untuk mendapatkan gred dalam payung terjun

Peralatan untuk payung terjun

Bahagian utama peralatan adalah sistem payung terjun, termasuk parasut utama dan parasut, payung terjun ganti dan peranti keselamatan automatik. Semua ini dibungkus dalam ransel atau ia juga dipanggil knapsack. Satu lagi perkara penting ialah kasut payung terjun, yang sepatutnya membaiki pergelangan kaki untuk mengurangkan risiko kehelan dan patah pada pendaratan. Cara terbaik ialah membeli birch. Atlet berpengalaman mengesyorkan membeli sarung tangan untuk mengendalikan cengkaman dan parasut yang baik. Mereka mempunyai dua lapisan: sintetik dan kapas.

Pakaian untuk payung terjun

Sekiranya seseorang merancang untuk terlibat dalam sukan ini, maka anda mesti membeli keseluruhan khas yang tidak akan memaksa pergerakan, menjimatkan haba, melindungi anda dari angin dan calar semasa pendaratan. Saman payung terjun mempunyai bentuk yang direka khas yang meningkatkan ciri aerodinamik. Terdapat pelbagai model pakaian yang sesuai untuk pelbagai jenis payung terjun.

Pakaian untuk payung terjun

Helm untuk payung terjun

Sekeping peralatan wajib adalah topi keledar yang boleh menjadi lembut dan keras. Dalam kes pertama, kulit dan tekstil digunakan untuk pembuatan. Helmet lembut adalah yang paling popular, jadi mereka melindungi dari angin dan mengumpul rambut supaya mereka tidak mengganggu (yang sangat penting untuk perempuan). Peralatan untuk payung terjun termasuk helm tegar, yang boleh dibuka atau ditutup sepenuhnya. Plastik dan karbon digunakan untuk pembuatan. Di dalam topi ini boleh dipasang fon kepala dan mikrofon, dan di luar – untuk memasang kamera dan penunjuk ketinggian.

topi keledar payung terjun

Gelas untuk payung terjun

Jika topi payung memakai topi keledar terbuka, maka anda mestilah menggunakan cermin mata yang akan melindungi anda dari sinaran angin dan matahari. Terdapat aksesori yang berbeza untuk payung terjun, tetapi tidak disyorkan untuk membeli cermin terlalu sempit, kerana mereka tidak akan memberikan perlindungan yang diperlukan. Satu titik penting – gelas harus dibuat bahan-bahan tahan impak, supaya dalam hal kaca itu tidak pecah dan tidak cedera. Adalah disyorkan untuk mengukur mereka bersama-sama dengan topi keledar, supaya ia menjadi selesa dan tiada yang akan mengganggu.

gelas untuk payung terjun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 9 =