Posted on

Norma harian karbohidrat

Semua orang mahu menjadi bukan sahaja cantik, tetapi juga mempunyai penampilan yang sihat, yang, sememangnya, boleh dicapai dengan memakan hak, menjaga bermakna emas dalam kadar harian karbohidrat, protein dan lemak.

Pengambilan harian karbohidrat untuk mana-mana orang

Sebelum beralih kepada pertimbangan yang lebih terperinci tentang isu ini, ia harus diperhatikan bahawa tubuh adalah bersyukur dengan karbohidrat ringkas, yang perlu diperolehi dari kompleks. Jadi, apa yang terakhir? Mereka termasuk glikogen dan kanji. Polisakarida, seperti karbohidrat kompleks dipanggil, apabila mereka jatuh ke dalam tubuh manusia dipecah menjadi glukosa mudah. Ia, pada gilirannya, memerlukan sel darah merah, otak dan otot.

Perkara yang paling menarik adalah bahawa pemisahan polisakarida berlaku pada masa ini apabila seseorang mula mengunyah makanan. Dalam erti kata lain, enzim yang terkandung dalam air liur membuat kanji ke dalam glukosa yang didambakan. Kira-kira 85% daripada semua karbohidrat kadar harian jatuh pada kanji.

Di samping itu, ia membantu untuk mengekalkan tenaga yang diperlukan untuk kehidupan normal, begitu juga terlibat dalam proses metabolik, membantu untuk meningkatkan fungsi pelbagai organ dan mengekalkan rizab protein.

Jika kita mengkaji secara terperinci isu kadar harian karbohidrat, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ia bukan hanya bergantung kepada faktor-faktor yang berkaitan dengan usia, tetapi juga dari senaman harian. Jadi, sebagai contoh, bayi bulan pertama tidak memerlukan karbohidrat, sumber tenaga. Pada usia prasekolah kadar harian secara beransur-ansur meningkat kepada 8 tahun dan sehingga 100 g diet remaja perlu digubal sedemikian rupa bahawa pada hari itu dia mengambil antara 100 dan 350 AD An keperluan dewasa, sekali lagi, 100-450 gram karbohidrat.

Nilai harian karbohidrat untuk wanita

Di bawah adalah jadual yang menjelaskan berapa banyak karbohidrat diperlukan. Daripada ini jelas bahawa aktiviti yang lebih fizikal, beban, lebih banyak organisma memerlukan polysaccharides. Oleh itu, jika anda seorang pekerja buruh mental, maka anda cukup 5 gram karbohidrat mudah, yang diperoleh dari kompleks, setiap 1 kg berat badan. Bagi mereka yang terlibat dalam buruh manual, perlu 8 g setiap berat badan 1 kg.

norma karbohidrat harian untuk wanita

Ia tidak akan diperlukan untuk menyenaraikan karbohidrat kompleks:

  • mana-mana sayur-sayuran (salad, bayam, pasli, dill);
  • bijirin (oat, barli, beras, soba);
  • kacang (kacang merah, hijau dan merah, kacang, kacang, kacang, kacang);
  • buah (pic, limau gedang, epal, oren, pir);
  • beri (plum, ceri);
  • roti gandum;
  • daging.

Kadar harian karbohidrat untuk penurunan berat badan

Tiada pakar pemakanan yang mengatakan bahawa apabila cuba menurunkan berat badan, anda perlu makan karbohidrat ringkas. Yang terakhir ini dipecahkan dengan cepat dan mempunyai indeks glisemik tinggi. Dalam erti kata lain, sebilangan besar pengambilan karbohidrat hariangula, yang terkumpul dalam tisu otot. Sekiranya badan itu telah melampaui norma di dalam badan, ia menjadi lemak yang penuh kebencian, yang ditangguhkan ke bahagian-bahagian tokoh yang dikasihi. Bukan sahaja ini menyebabkan obesiti, ia juga merupakan penyebab hipertensi arteri.

Oleh itu, pakar pemakanan mengesyorkan diet dengan 5 g karbohidrat kompleks setiap 1 kg berat badan. Jangan lupa untuk melakukan satu set latihan yang sesuai. Sekiranya tidak ada masa untuk latihan pagi, cuba berjalan kaki setiap hari selama 40 minit.

Perkara yang paling penting dalam menyusun diet harian: untuk mengetahui sejauh mana, seperti dalam karbohidrat dos harian, kedua-dua protein dan lemak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

62 + = 66