Posted on
Setiap orang yang menghormati diri harus tahu tentang hal ini.

Terdapat begitu banyak perkara yang misteri dan menarik di dunia bahawa seseorang tidak mempunyai cukup hidup untuk mempelajari segala-galanya. Oleh itu, kami memutuskan untuk meringankan tugas dan memberitahu anda beberapa fakta yang anda mungkin tidak pernah mendengar tentang. Percayalah, anda beberapa kali memikirkan perkara-perkara seperti itu atau menemui mereka dalam kehidupan. Mari kita periksa! Mari kita mengembangkan cakap kita bersama!

1. Akuarium bulat adalah salah satu tempat paling teruk untuk memelihara ikan mas.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Hakikatnya adalah bahawa akuarium tersebut terlalu kecil untuk menyediakan penapisan yang betul dan jumlah oksigen yang diperlukan. Agar anda memahami keadaan keseluruhan, sama pentingnya untuk meletakkan ikan kecil di dalam mangkuk tandas dan tunggu untuk berkembang, menunjukkan pelbagai warna yang berwarna-warni dari sisiknya. Dengan cara ini, ia juga tidak diingini untuk terus memerangi ikan dalam keadaan sedemikian.

2. Untuk menyelamatkan nyawa semasa serangan jantung adalah mungkin dengan bantuan tablet aspirin, yang mesti dikunyah dengan teliti.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Aspirin adalah ubat yang sangat baik yang menindas kadar pembentukan platelet dalam darah. Semasa serangan jantung, masa adalah intipati. Agar aspirin bertindak secepat mungkin, ia mesti dikunyah. Semua kerana kesan antiplatelet dicapai lebih cepat melalui saluran darah di dalam mulut, bukan melalui sistem pencernaan.

3. Antibiotik tidak menjejaskan virus.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Saya kehilangan 3 kg kerana cirit-birit!

Antibiotik membunuh hanya bakteria, dan praktikal tidak berguna terhadap virus selesema dan selsema. Dan juga penggunaan antibiotik yang tidak betul boleh menyebabkan kemudaratan serius pada tubuh anda. Oleh itu, sentiasa berjumpa doktor.

4. “Kebebasan bersuara”, yang ditetapkan dalam Perlembagaan, melindungi terhadap hukuman kerajaan, tetapi tidak terpakai sama sekali dengan akibat perkataan anda.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Ia perlembagaan!

Mengikut undang-undang, anda tidak berhak untuk menahan ekspresi pandangan dan pemikiran anda sendiri, tetapi tidak ada yang menjamin bahawa kata-kata anda akan diterima dengan cara yang betul dan tanpa pengkhianatan. Juga, untuk rayuan orang ramai terhadap tindakan haram anda boleh ditangkap.

5. Frankenstein adalah nama doktor, tetapi bukannya Monster.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Malangnya, kebanyakan orang percaya bahawa nama raksasa dari cerita misteri tentang doktor gila ialah Frankenstein. Mungkin ini kerana kekeliruan berterusan dalam filem. Tetapi ternyata bahawa Encik Doktor sendiri adalah Frankenstein yang terkenal yang mencipta raksasa tersebut.

6. Jika semua orang yang melawat tandas menutup penutup tandas, bau yang tidak menyenangkan akan ditiup keluar dari paip bolong.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Kaedah sedemikian boleh membantu untuk menyimpan bau segar di dalam almari kering. Ini berfungsi kerana kesan berterusan angin, yang menghilangkan bau yang datang dari paip.

7. Darah dalam tubuh manusia adalah merah, bukan biru. Malah di urat.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Teduh kapal yang berwarna kebiruan, yang banyak dapat dilihat di pergelangan tangan, di bawah lutut dan di tempat-tempat pembuluh darah besar, muncul disebabkan oleh cahaya yang menyerang kulit anda.

8. Spider helang bukan labah-labah yang paling beracun di dunia.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Ramai yang percaya bahawa pembiakan laba-laba adalah beracun kerana taringnya yang luar biasa. Malah, labah-labah ini tidak menggigit orang. Pemusnah mitos terkenal Adam Savage menjalankan eksperimen, yang membolehkan labah-labah menggigit dirinya sendiri. Di samping pembakaran dan sensasi yang tidak menyenangkan, tiada gigitan labah-labah mempunyai kesan ke atas tubuh manusia.

9. Jika anda menyambungkan fon kepala ke bicu komputer, mereka secara automatik menjadi mikrofon.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Adakah anda melihat ini?

Sudah tentu, ini tidak dibandingkan dengan mikrofon tunggal, tetapi, jika perlu, boleh membantu anda.

10. Orang yang tenggelam selalunya tidak kelihatan seperti lelaki yang tenggelam.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Penyelamat berhujah bahawa lelaki yang tenggelam tidak menjerit di dalam air dan tidak menggerakkan tangannya. Oleh itu, kami memberi beberapa tanda-tanda orang lemas:

  • kepala diturunkan rendah, mulut di permukaan air;
  • kelihatan kosong, hilang, mata yang sering ditutup;
  • rambut yang paling kerap di dahi dan di depan mata;
  • kaki berada dalam kedudukan tegak;
  • apabila cuba bergerak maju, seseorang tidak bergerak sama sekali;
  • Tenggelam cuba untuk menghidupkan belakang atau secara automatik membuat pergerakan mengingatkan «naik pada tangga».

11. Dalam Alkitab, buah yang dilarang yang dicicipi Adam dan Eve bukanlah epal.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Kitab suci menggambarkan sesuatu yang dipanggil “peri”, yang dirasakan oleh Adam dan Hawa. Dalam terjemahan dari “peri” Yahudi bermaksud “buah.” Para saintis telah mencadangkan bahawa buahnya boleh buah ara, anggur, delima. Kekeliruan dengan buah boleh berlaku kerana dua perkataan keliru apabila menterjemahkan Alkitab: “jahat” dan “apel”. Dalam bahasa Latin, kedua-dua perkataan ditulis hampir sama.

12. Kebanyakan periuk mempunyai bahagian lipatan untuk pembersihan yang terbaik.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Berapa ramai suri rumah tidak tahu tentang rahsia ini. Tetapi ini benar-benar membantu mengurangkan masa pembersihan!

13. Gejala stroke adalah berbeza untuk lelaki dan wanita.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Anda mesti mengingati gejala stroke pada wanita dan lelaki, kerana ini dapat membantu menyelamatkan nyawa mangsa. Pada wanita, strok dinyatakan dalam: kekurangan penglihatan, ucapan yang lemah, gangguan koordinasi, kekurangan kekuatan, kehilangan sensitiviti, kurang memahami persoalan balas. Pada lelaki, strok kelihatan agak berbeza. Tanda-tanda stroke lelaki adalah serupa dengan stroke wanita, tetapi terdapat perbezaan yang signifikan: gangguan ucapan beransur-ansur, kebas kelamin satu anggota, koordinasi terjejas.

14. Kebanyakan kereta mempunyai petunjuk bagi pemandu, dari mana mereka mempunyai tangki bahan api.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Beri perhatian kepada papan pemuka kereta anda. Pada panel paras bahan bakar terdapat ikon lajur bahan api dengan anak panah. Arahan anak panah menunjukkan sebelah mana tangki berada di dalam kereta.

15. Pterodactyls bukan dinosaur.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Nama yang betul untuk pterodactyls biasa adalah pterosaur. Dan mereka terbang reptilia, tetapi bukan dinosaur.

16. Itik makan dengan roti berbahaya.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Mana-mana makanan tiruan unggas air membawa kepada lebihan jisim berlebihan, dan sesuai dengan diet semula jadi yang salah. Ini sering memberi kesan kepada penghijrahan burung. Contohnya, roti putih adalah salah satu penyebab utama penyakit mematikan pada burung.

17. Pintasan Ctrl + Shift + T membuka tab yang baru ditutup dalam penyemak imbas Chrome.

17 fakta menakjubkan yang semua orang tahu

Inilah rahsia itu! Mendapatkan keluar jika anda tidak sengaja menutup sebarang tab!

Berdasarkan: BuzzFeed

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 10 = 15