Posted on

Kebolehan organisasi

Kemahiran komunikasi dan organisasi sangat penting untuk pemimpin dan pemimpin, sehingga mereka sering berfikir tentang bagaimana membangunnya. Untuk ini, perlu mempelajari psikologi hubungan dan mengembangkan sifat-sifat tertentu yang khusus kepada para pemimpin.

Apakah kemahiran organisasi termasuk?

Seorang pemimpin dengan kemahiran organisasi yang tinggi mempunyai beberapa kualiti yang mempromosikan aktiviti yang berkesan dalam peranan seorang pemimpin. Orang yang sudah tahu bagaimana untuk menyelesaikan konflik, untuk mewujudkan kaedah-kaedah untuk mengawal iklim psikologi dalam pasukan, menetapkan matlamat dan mengejar mereka.

Kebolehan organisasi termasuk:

  • wawasan, yang membayangkan keupayaan untuk “membaca” keadaan emosi orang dan menentukan keserasian psikologi mereka, kebijaksanaan, rasa bahagian, pengetahuan psikologi tentang hubungan;
  • menyatakan kualiti emosional, seperti kegiatan, ketekunan, kritikal, kecukupan, kebijaksanaan, penentuan;
  • kecenderungan kepemimpinan, termasuk motivasi, ciri peribadi, pendidikan khas.

Di samping itu, pemimpin tinggi kemahiran yang organisasi dan komunikasi mempunyai pandangan luas, erudition, percuma standard dan klise pemikiran, inisiatif, ketabahan dalam mencapai matlamat mereka, ketahanan terhadap tekanan, kesediaan untuk belajar dan perubahan, keupayaan untuk mengira hasilnya.

Pembangunan kebolehan organisasi dan komunikatif

Untuk membangunkan kemahiran organisasi, perlu mengembangkan sifat pemimpin. Buat satu senarai sifat yang anda telah hilang, dan menetapkan had masa selepas itu anda perlu berterusan, azam, dan lain-lain Cuba, sebagai contoh, dan latihan berikut:

  1. “Pantomime” – Amalan di hadapan cermin untuk menggambarkan emosi yang berbeza (kemarahan, kegembiraan, kegembiraan, dan lain-lain) yang menyumbang kepada penghantaran mencukupi maklumat penting orang bawahan anda.
  2. “Menyanyi” – Latihan lain untuk Kemahiran organisasi yang tinggipenghantaran emosi yang mencukupi, anda perlu bertanya dan menjawab dengan bantuan nyanyian.
  3. “Keasyikan” – tulis pada lembaran keinginan anda dan cuba meyakinkan lawan bahawa dia mesti melakukan apa yang telah ditulisnya.
  4. “Keluar daripada bulatan” – tugas pemimpin dalam latihan ini adalah untuk membujuk seseorang untuk keluar dari lingkaran yang dilukis.

Maksud kemahiran organisasi yang maju dan kemampuan untuk menghindari pengaruh orang lain. Untuk melakukan ini, anda perlu bekerja pada diri sendiri: menganalisis tingkah laku anda, tindak balas terhadap pelbagai peristiwa, dan sebagainya. Sekiranya anda mengetahui kawasan sensitif anda, anda akan dapat lebih memahami orang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 23 = 25