Posted on

definisi toleransi

Konsep toleransi datang dari kesabaran perkataan. Untuk bertolak ansur adalah merawat dengan hormat pendapat, kenyataan dan pandangan orang lain, untuk mengambil pelbagai bentuk ekspresi diri dan manifestasi keperibadian peribadi. Toleransi semacam ini bukan sahaja kewajipan moral setiap orang bebas, tetapi juga keperluan undang-undang. Sikap toleran adalah bukti adanya prinsip-prinsip demokrasi dalam masyarakat.

Contoh toleransi boleh didapati dalam Alkitab, kerana toleransi dalam agama Kristian dianggap salah satu kebaikan utama. Untuk menjadi toleran hanya orang yang sangat estetika maju dan berbudaya, terutama artis dan artis, tokoh masyarakat. Tahap yang tinggi toleransi mungkin menunjukkan kenyataan-kenyataan seperti “dengan orang ini baik untuk chat”, “wakil-wakil negara yang orang sering indah.” Mengenai ketiadaan toleransi mungkin menunjukkan kenyataan-kenyataan seperti “Saya benci bahawa manusia,” “menyakitkan hati saya kehadirannya,” “Saya tidak akan berkongsi bilik dengan seorang Yahudi”, dan lain-lain

masalah toleransi adalah bahawa mereka yang kurang arif digunakan untuk mempertimbangkan beliau untuk berpura-pura konsesi atau kelonggaran, mengambil kepercayaan iman orang lain. Malah, pandangan ini tidak berasas, kerana toleransi adalah terutamanya pandangan dunia melalui mata seseorang yang bebas.

Contents

Pembentukan toleransi

Untuk meletakkan prinsip-prinsip asas sikap bertolak ansur terhadap dunia adalah perlu kerana zaman kanak-kanak, jadi cara yang paling berkesan untuk membangunkan kualiti ini, ia adalah pendidikan. Proses pengajaran semacam itu harus bermula dengan tafsiran kebebasan dan hak yang sama. Ini memerlukan bahawa dasar pendidikan awam telah membantu untuk meningkatkan kefahaman dan toleransi dalam aspek sosial, budaya dan agama, kerana proses orang pendidikan toleran adalah berkait rapat dengan pembangunan toleransi di negara ini.

Pelajaran dalam semangat sikap yang bertolak ansur harus membentuk belia beberapa kemahiran berfikir dan kriteria untuk pembentukan penghakiman berdasarkan nilai moral sejagat. Keperibadian toleran tidak bertolak ansur dengan pelanggaran nilai-nilai dasar manusia dan hak asasi manusia yang tidak diucapkan. Pendidikan adalah tuas utama pengaruh intoleransi dalam masyarakat.

Faktor Toleransi

Faktor tingkah laku seseorang yang bertoleransi:

  • menghormati pendapat orang lain;
  • Toleransi kepada orang lain dengan pandangan lain mengenai kehidupan;
  • sikap negatif terhadap ekstremisme.

Pelanggaran toleransi dapat dikesan dengan tidak mematuhi prinsipnya, seperti toleransi dan rasa hormat.

Tahap toleransi

  1. Toleransi komuniti keadaan. Demonstrasi dalam hubungan individu kepada orang-orang di sekelilingnya – cohabitants, saudara, pasangan.
  2. Tolong toleransi komunikatif. Telah diwujudkan berkaitan dengan seseorang untuk jenis kepribadian kolektif – sekumpulan orang tertentubermaksud toleransidia, lapisan sosial, kewarganegaraan.
  3. Toleransi berkomunikasi secara profesional. Adalah diwujudkan berkaitan dengan seseorang kepada pelanggan atau pekerja mereka, wakil profesion mereka.

Kepentingan toleransi tidak boleh dipandang terlalu besar, kerana ini adalah kerana kita dapat merawat dengan penuh hormat dan memahami ciri-ciri kebudayaan bangsa-bangsa lain. toleransi yang membolehkan kita untuk merawat cekap dan mengambil individu pembangkang sama, bukan sahaja untuk mempunyai pendapat mereka mengenai sesuatu, tetapi juga untuk memberi peluang kepada ahli-ahli masyarakat untuk mempunyai pendapat mereka sendiri.

b76 549 98f 660 33e 5cc f08 276 390 1ac e47 625 b63 9cd 34e 282 342 60c ff8 87a ec3 21e 165 135 c2c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *